روز بزرگداشت سعدی

۳۰۰ نسخه كتاب خطی از سعدی در كتابخانه آستان قدس نگهداری می شود

۳۰۰ نسخه كتاب خطی از سعدی در كتابخانه آستان قدس نگهداری می شود

به گزارش جاوید شو ایرنا- مسوول امور ارزشیابی نسخ خطی سازمان کتابخانه ها، موزه ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی اظهار داشت: 300 نسخه کتاب خطی نفیس مربوط به شاعر و ادیب پرآوازه ایران زمین ˮسعدی شیرازیˮ در این مرکز نگهداری می شود.


سیدمحمدرضا فاضل هاشمی روز پنجشنبه به مناسبت یکم اردیبهشت ماه "روز بزرگداشت سعدی" در گفتگو با خبرنگار ایرنا اضافه کرد: قدیمی ترین این کتابهای خطی، نسخه ای می باشد که تاریخ کتابت آن مربوط به تنها ۷۰ سال بعد از وفات سعدی است.
وی افزود: این کتاب خطی "کلیات سعدی" به خط "محمدبن عبداللطیف عقاقیری" از شاگردان با واسطه سعدی است که در سال ۷۶۶ هجری قمری یعنی هفت دهه بعد از وفات سعدی در شیراز نوشته شده است.
مسوول امور ارزشیابی نسخ خطی سازمان کتابخانه ها، موزه ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی این نسخه منحصربفرد تاریخی را با تذهیب دوره ایلخانی فوق العاده نفیس توصیف و بیان کرد: خط نسخه حدود ۷۰۰ ساله کلیات سعدی به قلم خط عقاقیری نستعلیق در متن ۲۵ سطری است که در ۳۸۳ برگ کاغذ نخودی با ابعاد ۱۴ در ۲۱ سانتیمتر در قطع وزیری کتابت شده است.
وی در مورد دیگر خاصیتهای این نسخه کهن اظهار داشت: این اثر دارای دو سرلوح کتیبه مانند مزیّن و مرصّع با نقش ترنج و سرترنج بازوبندی در زمینه لاجورد می باشد و جدولکشی آن نیز به زر و عناوین به شنگرف و لاجورد است.
فاضل هاشمی نسخه هایی قدیمی با خط و تذهیب هنرمندان بزرگ را برخوردار از اهمیت ویژه توصیف و بیان کرد: نسخه ای دیگر از کلیات سعدی یکی از همین موارد خاص است که سال ۱۰۵۲ هجری قمری توسط "محمد مومن شیرازی" به خط نستعلیق خوش در متن و حاشیه، صفحات ۲۰ سطری با چهار سرلوح مزدوج مذهّب و مرصع پرکار تزیین و کتابت شده است.
وی آثار مجموعه نفیس کتابهای خطی مربوط به سعدی را که در اختیار آستان قدس رضوی در مشهد است شامل "دیوان کلیات، گلستان، بوستان، قصاید، غزلیات، ملحقات، رباعیات و مجالس به نثر و نظم" و همین طور نسخه هایی درباره‌ی آثار شاعر مشهور ایرانی ذکر و بیان کرد: تعدادی از این کتابها همانطور که تشریح شد از ابعاد مختلف تاریخ و هنری دارای ارزشهای ویژه هستند.
مسوول امور ارزشیابی نسخ خطی سازمان کتابخانه ها، موزه ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی در ادامه گفتگو با خبرنگار ایرنا همین طور به تعدادی از نفایس خطی "بوستان سعدی" نیز اشاره و بیان کرد: بوستان به کتابت سال ۹۲۰ هجری قمری به خط نستعلیق "عبدالرشید دیلمی" از خوشنویسان مشهور دوره صفوی دیگر نفیسه مجموعه در اختیار این آستان می باشد که دارای سرلوح مزدوج شرفه دار پرکار در صفحه نخست و تشعیرسازی با گلبرگ طلایی است.
وی همین طور نسخه ای دیگر از بوستان سعدی به خط "عبدالغفار تفرشی" خوشنویس دوره قاجار و نسخه نوشته شده در سال ۱۰۴۹ هجری قمری به خط "محمدعلی زرین قلم" را از دیگر داشته های مجموعه ۳۰۰ نسخه کتاب خطی نفیس مربوط به شاعر و ادیب پرآوازه ایران زمین سعدی شیرازی معرفی نمود که در اختیار سازمان کتابخانه ها، موزه ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی قرار دارد.
سازمان کتابخانه ها، موزه ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی در مجموعه ای ۱۰۶ هزار و ۶۴۱ مترمربعی در جوار حرم نورانی حضرت امام رضا (ع) در مشهد با ۳۰ میلیون منبع و آثار فرهنگی و همین طور هفت میلیون و ۵۰۰ هزار مخاطب حضوری و مجازی، یکی از بزرگترین نهادهای فرهنگی نه فقط در ایران بلکه در سطح جهان اسلام است.
ابومحمّد مُشرف الدین مُصلِح بن عبدالله بن مشرّف متخلص به "سعدی" شاعر، خطیب و ادیب بلندآوازه ایرانی معروف به "استاد سخن، پادشاه سخن و شیخ اجل" ۸۳۶ سال پیش یعنی سال ۶۰۶ هجری قمری ۱۰ سال قبل از هجوم ویرانگر مغول به ایران، در شیراز متولد شد و بعد از ۸۴ سال زندگی و سیر و سفر در شام و حجاز همراه با مدتی سکونت و تحصیل در بغداد، به سال ۶۹۰ هجری قمری در زادگاهش درگذشت و در همان شهر به خاک سپرده شد.
آثار درخشان سعدی نظیر "کلیات" که همه نوشته هایش شامل نثر "گلستان" و مثنوی "بوستان" در آن گردآمده و همین طور غزلیات و قصاید، مراثی، ملمعات، مثلثات، ترجیعات، صاحبیه، رباعیات و مفردات وی در مکتبخانه های قدیم و اولین مدارس جدید ایران بعنوان مواد آموزشی زبان و ادبیات فارسی تدریس شده و حتی شمار زیادی از ضرب المثلهای جاری در زبان فارسی از همین آثار گرفته شده اند.
همچنین سعدی اولین ادیب و شاعر پارسی گوی ایرانی است که آثارش به دیگر زبانهای زنده جهان ترجمه و انتشار یافته است. حتی گفته شده آثار سعدی موثر بر و مورد تقلید خیلی از شاعران و نویسندگان بزرگ ایران زمین همچون حافظ و همین طور شاعران فارسی زبان هند مانند "امیرخسرو دهلوی و امیرحسن دهلوی" بوده است.
"گلستان و بوستان" سعدی که آثاری سراسر پند و اخلاق آموز هستند نه فقط در حوزه فرهنگ و ادبیات ایران زمین ماندگار و بسیار درس آموز بوده بلکه بر تعدادی از فرهیختگان، ادیبان و نویسندگان مشهور جهان نظیر "گوته" آلمانی، "ولتر، ژان دولافونتن، دنی دیدرو، دیکتور هوگو، آندره ژید و لازار کارنو" فرانسوی، الکساندر پوشکین و ایوان بونین (دارنده نوبل ادبیات) روسیه و همین طور "رالف والدو امرسون" آمریکایی تأثیرات ژرف و موثری داشته اند.
یکم اردیبهشت ماه شمسی مصادف با ۲۲ آوریل میلادی که در متون تاریخی بعنوان "روز شروع نگارش گلستان" ثبت و ضبط شده، در تقویم رسمی جمهوری اسلامی ایران و همین طور نهادهای فرهنگی جهان "روز بزرگداشت سعدی" نامگذاری شده است.



منبع:

1400/02/01
22:59:05
5.0 / 5
958
تگهای خبر: ادبیات , سفر , فرهنگ , كتاب
این پست جاوید شو را پسندیدید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۱ بعلاوه ۲
جاوید شو جاوید شو