زنگ زرد چیست؟

زنگ زرد چیست؟

لرستان یک استاد پژوهش مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی لرستان اظهار داشت: نکته مهم و قابل توجه در مورد شیوع بیماری زنگ زرد وجود رطوبت و درجه حرارت مطلوب بطور همزمان است که در صورت فراهم نشدن همزمان هر دو عامل، شیوع بیماری حاد نیست.


علی دهقانی در گفت و گو با ایسنا اظهار نمود: زنگ زرد با اسامی زنگ نواری، زنگ پوشینه یا خطی از بیماریهای مهم گندم و جو است که عامل آن قارچی از رده بازیدیومیست هاست که تاحدودی قادر به آلوده کردن چاودم، چاودار و برخی از گرامینه های دیگر است.
وی افزود: بارزترین و مشخص ترین نشانه بیماری وجود جوش های زرد تا نارنجی رنگ بر روی برگ گندم است، علایم مبتلاشدن بر روی سطح بالایی برگ های جوان به صورت نقاط یا خطوط کوتاه روشن یا رنگ پریده و کلروزه ظاهر شده و با تشکیل جوش ها به رنگ زرد مایل به نارنجی درآمده که به هم پیوسته و به صورت نوارهایی در ین رگبرگ ها و به موازات و امتداد آنها مشاهده می شوند که حاوی هاگ های فعال قارچ هستند.
دهقانی اشاره کرد: قارچ عامل بیماری به لحاظ این که در وضعیت دمایی پایین تری نسبت به سایر زنگ ها رشد و توسعه یابد، علایم بیماری زنگ زرد، زودتر از سایر زنگ ها در مزرعه شاهر می شود و هنگامی که دما بیش از ۲۵ درجه سانتی گراد می رسد و با رسیدن بوته ها، تولید هاگ های فعال قارچ کاهش یافته یا متوقف می شود.
این استاد پژوهش بخش تحقیقات گیاهپزشکی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی لرستان اضافه کرد: برای کنترل بیماری، آگاهی کارشناسان، مروجان و کشاورزان از وضعیت جوی منطقه و شرایط مناسب برای بروز و شیوع زنگ حائز اهمیت می باشد.
وی ادامه داد: نکته مهم و قابل توجه در مورد شیوع این بیماری وجود رطوبت و درجه حرارت مطلوب بطور همزمان است، در صورت فراهم نشدن همزمان هر دو عامل، شیوع بیماری حاد نیست، مطالعات نشان می دهد در لرستان متوسط درصد رطوبت و درجه حرارت در فصل بهار برای شیوع بیماری بطور کلی مهیا نیست اما در مناطق خرم آباد، الشتر و کوهدشت خصوصاً در دشت های این مناطق شرایط رطوبتی و حرارتی برای بروز زنگ زرد مناسب تر از دیگر شهرستان هاست.
دهقانی تاکید کرد: زنگ زرد پدیده ای زنده است و فعالیت آن تابع شرایط مناسب محیطی است و به سبب نوسانات آب و هوایی سالهای اخیر، زمان دقیق ظهور آنرا نمی توان بطور قطعی معین کرد بدین سبب برای کنترل آن خصوصاً بوسیله روش شیمیایی لازم است شبکه های پیش آگاهی بطور پیوسته فعال باشد.
این استاد پژوهش بخش تحقیقات گیاهپزشکی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی لرستان با اشاره به این که کمبود پتاسیم آلودگی گندم به این نوع بیماریها را به شدت افزایش می دهد، اضافه کرد: کاربرد بی رویه و فراوان کود ازت می تواند شدت بیماریهای زنگ زرد و سفیدک پودری را افزایش و مصرف کم آن آلودگی به بیماریهای لکه موجی، باکتریایی و فوزاریومی را به شدت کم کند.
وی اشاره کرد: بطور کلی کمبود عنصر غذایی شامل ازت، پتاس، فسفر، منیزیم، روی، بر، آهن و دیگر عناصر ریزمغذی و اصلی در گندم در نهایت شبزینه را تحت تأثیر قرار داده و سبب کاهش مواد تولیدی می شوند و در نتیجه گندم ضعیف شده و توانایی آن در مقابل بیماری زنگ زرد به شدت کاهش پیدا می کند.
دهقانی تاکید کرد: بدین سبب برای تقویت گندم در مقابل بیماری زنگ زرد، توجه به مقدار مصرف کود از اهمیت بالایی برخوردارست.



1399/11/29
14:18:34
0.0 / 5
364
تگهای خبر: سفر
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۲
جاوید شو جاوید شو