راهکارهای ملی برای جذب توریست خارجی و عبور از توطئه های ایران هراسی

راهکارهای ملی برای جذب توریست خارجی و عبور از توطئه های ایران هراسی

به گزارش جاوید شو، ساری: پدیده ایران هراسی که سال هاست در دستور کار رسانه های معاند و نهادهای امنیتی برخی دشمنان جمهوری اسلامی ایران و حتی نقشه های اینترنی اطلاع رسانی سفر قرار دارد، امروز به یکی از مهم ترین موانع توسعه گردشگری بین المللی کشور تبدیل گشته که برای عبور از این بحران اجرای برخی برنامه های ملی اجتناب ناپذیر است.


به گزارش ایرنا، این پدیده نه تنها بازتابی از فشارهای سیاسی و تبلیغاتی ضد ایران است، بلکه نتیجه کم توجهی داخلی به مدیریت تصویر بین المللی کشور در حوزه گردشگری، فرهنگ و رسانه هم به حساب می آید.
ایران هراسی به مجموعه ای از باورها، برداشت ها، هشدارها و روایتهای منفی در رابطه با سفر به ایران گفته می شود که عموما بر پایه اغراق در خطرات، ناامنی، عدم آزادی، تهدیدات فرهنگی و سیاسی شکل گرفته اند. این تصویر نه با حقیقت های جاری در بستر اجتماعی و شهری ایران همخوان است و نه با تجربه عینی توریستهایی که به کشور سفر کرده اند.
نشانه های ایران هراسی در وضعیت فعلی کشور مواردی همچون تصویر سازی نادرست و منفی در رسانه های جهانی، هشدارهای امنیتی مکرر از جانب دولت های خارجی، جایگاه نامناسب ایران در رنکینگ های جهانی گردشگری، روند کُند رشد گردشگران ورودی در مقایسه با پتانسیل ها، فقدان روایت سازی موثر در مقابل جریان ایران هراسی است.
در مجموع ایران هراسی امروز به یک بحران ادراکی- رسانه ای تبدیل گشته که مانع از بهره برداری اقتصادی از یکی از پاک ترین و پایدارترین صنایع جهان، یعنی گردشگری، شده است و تصویر فعلی ایران در افکار عمومی جهان بیشتر بر گرفته از رسانه های رقیب و تحلیل های امنیتی است تا تجربه های واقعی گردشگران، اگر این وضعیت ادامه یابد، حتی به رغم اصلاح زیرساخت ها و تبلیغات داخلی، ورود گردشگران بین المللی به ایران همچنان با رشد کُند، ناپایدار و محدود مواجه خواهد بود.

طی دهه های اخیر، رسانه های جهانی بخصوص در غرب، نقشی انکار ناپذیر در ساخت و باز تولید تصویر نادرست و منفی از ایران بازی کرده اند. این روند نه تنها بر افکار عمومی جهان اثر گذاشته، بلکه در تصمیم گیری های سیاسی، اقتصادی و حتی فرهنگی برخی کشورها نسبت به ایران هم تأثیرگذار بوده است.
رسانه های بین المللی با استفاده از روشهای فنی ارتباطی، ایران را غالبا در چارچوب هایی چون نا امنی، تهدید منطقه ای یا کشوری منزوی و غیر قابل تعامل معرفی می کنند و این تصویر سازی هدفمند، گاه بر رویدادهای واقعی استوار است، اما با بزرگ نمایی، تحریف یا سانسور ابعاد مثبت، چهره ای یک جانبه و ناعادلانه ترسیم می شود.
هشدارهای امنیتی در نگاه اول تنها یک سفارش دیپلماتیک به نظر می آید، اما در حقیقت، به ابزاری موثر برای فلج کردن اقتصاد گردشگری ایران تبدیل گشته اند و این هشدارها، اقتصاد محلی در مقاصد گردشگری، فرصت های اشتغال و تصویر برند ملی ایران را با چالش جدی روبرو کرده اند. ایران هراسی یک پدیده صرفاً رسانه ای نیست، بلکه ترکیبی پیچیده از برداشت های تاریخی، تحلیل های امنیتی، ضعف های ارتباطی و نبود روایت سازی موثر است.

مساله ایران هراسی با راهکارهای کوتاه مدت و مقطعی رفع نخواهد شد و این پدیده، نیازمند طراحی راهبردی بلند مدت، همراهی دستگاههای مختلف، مشارکت فعال رسانه ای و تدوام تعامل با افکار عمومی جهانی است. در این صورت می توان، تصویر واقعی از ایران را در ذهن جهانیان بازسازی کرد و اقتصاد گردشگری را به جایگاه شایسته اش رساند.

دومینوی اثرات منفی ایران هراسی

عضو انجمن متخصصان گردشگری ایران روز شنبه در مورد مبحث ایران هراسی و نقش آن در حوزه های مختلف همچون گردشگری کشور به ایرنا اظهار داشت که اهداف تصویرسازی نادرست با براه انداختن ایران هراسی، ایجاد اجماع منفی بین المللی ضد ایران برای توجیه سیاستهای تحریمی یا فشار های سیاسی، محدودسازی تعاملات جهانی ایران در حوزه های اقتصادی، علمی و فرهنگی و دیگر موارد است و این روند نیازمند واکنش فعالانه و هوشمندانه از جانب نهادهای رسانه ای، فرهنگی و دیپلماتیک ایران است.
مهران حسنی عنوان کرد: در عصر که از آن با عنوان عصر "جنگ روایت ها" تفسیر می شود، ایران نمی تواند به واکنش های مقطعی و تدافعی بسنده کندو نیاز است با سرمایه گذاری در حوزه روایت سازی، رسانه های بین المللی همسو و استفاده از ظرفیتهای دیپلماسی عمومی، چهره واقعی ایران به جهانیان معرفی شود ؛ چهره ای که نه در قاب تحریف شده دشمنان، بلکه در آینه حقیقت و حقیقت بازتاب یابد.
وی ایران هراسی را فراتر از یک پدیده رسانه ای دانست و در این خصوص توضیح داد: این مورد یک مانع ذهنی و روانی قدرتمند در مقابل میل گردشگران برای انتخاب ایران بعنوان مقصد سفر است و سبب تشکیل تصویری از ایران به مثابه کشوری نا امن، بسته، غیر دوستانه و حتی خطرناک شده است ؛ تصاویری که باآنکه از حقیقت جاری در شهرها و مقاصد گردشگری ایران فاصله دارند، اما درذهن خیلی از گردشگران بین المللی تثبیت شده اند.

این پژوهشگر حوزه گردشگری در مورد تاثیرات منفی ایران هراسی بر گردشگری بین المللی عنوان کرد: این تاثیرات شامل کاهش تمایل گردشگران انفرادی و ماجراجو، لغو تورهای گروهی و همکاریهای آژانس های گردشگری خارجی، تغییر مقصد سفر در لحظه آخر، اثر دومینویی بر سایر حوزه های اقتصادی گردشگری و در حالی که شواهد میدانی گویای این حقیقت اند که، توریستهای خارجی حاضر در ایران از امنیت، احترام و کیفیت سفر خود ابراز رضایت می کنند، اما بازخوردهای منفی پیشینی از جانب رسانه های خارجی سبب می شود تا بسیاری حتی فرصت تجربه این ضایت را هم نیابند.
وی افزود: ایران هراسی نه تنها مانع ورود گردشگران جدید است بلکه زنجیره تبلیغات مثبت، سفارش های دهان به دهان، و تداوم حضور گردشگران در کشور را هم مختل کرده و در بلند مدت، برند ملی گردشگری ایران را بشدت تضعیف می کند.

نوک تیز ایران هراسی بر شاهرگ گردشگری

حسنی در تشریح مهم ترین ابزارهای عملیاتی ایران هراسی در دهه ای اخیر اعلام نمود: صدور هشدارهای امنیتی رسمی از جانب دولت های غربی و بعضی از کشور های آسیایی در رابطه با به سفر ایران همچون این موارد است که این هشدارها تحت عنوان Travel Advisories منتشر می شوند و توانسته تأثیر مستقیم و بسیار مخربی بر تصمیم گیری گردشگران، شرکتهای بین المللی گردشگری، خطوط هوایی و سرمایه گذاران حوزه گردشگری گذارد.
وی افزود: ماهیت و گستره هشدارهای امنیتی، تاثیرات آن به شکل مستقیم بر گردشگری ورودی و غیر مستقیم آن بر اقتصاد گردشگری می باشد در ارتباط با تاثیرات مستقیم هشدارهای امنیتی بر گردشگری ورودی، به کاهش تقاضای سفر به ایران از بازارهای هدف، قطع همکاری تور اپراتورها و لغو تورهای گروهی، اختلال در روابط ایران با پلت فرم های جهانی گردشگری و اثر روانی هشدارها بر گردشگران بالقوه منطقه ای را میتوان نام برد.
این فعال حوزه گردشگری اظهارداشت: تاثیرات غیر مستقیم هشدارهای امنیتی بر اقتصاد گردشگری را میتوان به مواردی چون رکورد سرمایه گذاری داخلی و خارجی در زیرساخت های گردشگری، فرار شرکای خارجی از پروژه های مشترک و افزایش هزینه های تبلیغات و بازاریابی بین المللی برشمرد و علاوه بر این تضعیف مزیت رقابتی ایران در بازارهای جهانی گردشگری هم از اثرات منفی هشدارهای امنیتی به حساب می آید.
وی اظهار داشت: آن هم در حالی که خیلی از کشورهای درحال توسعه با سرمایه گذاری در زیرساخت ها، تبلیغات گسترده و تسهیل ویزا توانسته اند سهم خویش را از بازار گردشگری جهانی بالا برند و ایران به علت تداوم هشدارهای امنیتی نه تنها از این رقابت عقب مانده بلکه در مواردی بازارهای سنتی خویش را هم به تدریج درحال از دست دادن است.

حسنی در مورد راهکارهای غلبه بر پدیده ایران هراسی خاطرنشان کرد: برای این منظور ایران نیازمند راهبردهایی جامع، چند لایه و فرابخشی است که از سطح محلی تا دیپلماسی رسمی را در بر گیرد و در این چارچوب راهبردهای پیشنهادی به پنج محور اصلی قابل تقسیم است.
وی محور اول را باز تعریف روایت ملی در عرضه بین المللی با طراحی و تقویت برند ملی گردشگری ایران با محوریت صلح، تنوع فرهنگی و میهمان نوازی، تولید محتوای چند رسانه ای هدفمند با زبان های بین المللی و حضور فعال در پلت فرم های معتبر جهانی گردشگری برشمرد.
این پژوهشگر حوزه گردشگری افزود: دیپلماسی گردشگری و تعامل فعال با جهان ؛ با تشکیل بخش ویژه، دیپلماسی گردشگری، در وزارت امور خارجه، تنظیم توافق نامه های دوجانبه با کشورهایی که اخطار سفر صادر کرده اند، و دعوت از خبرنگاران گردشگری و بلاگرهای بین المللی برای سفر به ایران می تواند محور دوم راهبردها قرار گیرد و در محور سوم هم ارتقاء زیرساخت های نرم افزاری برای تعامل با توریستهای خارجی با تشکیل سیستم جامع اطلاع رسانی گردشگری چند زبانه، رفع موانع تراکنش های مالی و خدمات بانکی برای گردشگران، و استاندارد سازی آموزش های بین فرهنگی برای فعالان گردشگری مورد نظر است.
وی سیاستگذاری رسانه ای منسجم و واکنش سریع به بحران های ادراکی را بعنوان محور چهارم راهبردهای پیشنهادی برای مواجهه با ایران هراسی برشمرد و افزود: تقویت مشارکت مردمی و بخش خصوصی در تغییر ذهنی ایران، از راه توانمند سازی کسب و کارهای کوچک و بومی در عرضه تجربه های مثبت سفر و توسعه گردشگری روایت محور با تکیه بر مردم به جای دولت مردم ایران بهترین سفیران فرهنگی کشور هستند گسترش تعامل میان توریستهای خارجی و مردم عادی تأثیر گذارتر از تبلیغات رسمی خواهد بود.
حسنی توضیح داد: نهادها و دستگاههای دولتی در سه سطح حاکمیتی، اجرایی و تخصصی باید با تمرکز به نقش آفرینی دقیق این دستگاه ها هریک دارای وظایف برای خنثی سازی پدیده ایران هراسی هستند، که شامل ؛ وزارت خانه های میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، امور خارجه، کشور و نیروی انتظامی، ارتباطات و فناوری، اطلاعات، راه و شهرسازی، سازمان صدا و سیما، نهاد ریاست جمهوری و هیأت دولت، استانداری ها و شهرداری ها است.
وی خاطرنشان کرد: موفقیت در خنثی سازی ایران هراسی، در گرو تشکیل فرماندهی واحد رسانه ای – گردشگری – فرهنگی است که با تصمیم کار روشن، پاسخگویی دقیق و ارزیابی مستمر عملکرد ها بتواند تصویر ذهنی جهانی از ایران را اصلاح نماید. این فرماندهی باید در چارچوب یک مرکز ملی دیپلماسی گردشگری با حضور نهادهای فوق باشد و پیشنهاد می شود، وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع بعنوان متولی اصلی صنعت توریسم کشور سند ملی مواجهه با ایران هراسی در گردشگری، با مشارکت سایر نهادها را طراحی و اجرایی کرد.



منبع:

1404/02/20
11:32:09
5.0 / 5
10
تگهای خبر: برنامه , خدمات , دستگاه , رسانه
این پست جاوید شو را پسندیدید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۳
جاوید شو جاوید شو