محققان كشور بررسی كردند

مهندسی بافت های مصنوعی بدن با فناوری لیزر کم توان

مهندسی بافت های مصنوعی بدن با فناوری لیزر کم توان

پژوهشگران کشورمان در یک مطالعه مروری به بررسی لیزر کم توان به عنوان یک ابزار مناسب در مهندسی بافت و پزشکی بازساختی پرداخته اند؛ علمی که می تواند به تولید بافت ها و اندام های مورد نیاز بدن بینجامد.


به گزارش جاوید شو به نقل از ایسنا، امروزه، نارسایی بافت ها و اندام های بدن به سبب بیماری، لطمه و یا نقص در رشد، به یک نگرانی عمده در نظام پزشکی، بهداشتی و اقتصادی جوامع بشری تبدیل گشته است. هم اکنون، اهدای بافت یا اعضاء بدن به عنوان یک راه حل درمانی مورد استفاده قرار می گیرد. اما این روش درمانی، یک پروسه پیچیده و چندرشته ای است که به دنبال یک مجموعه از معیارهای خاص تعیین شده و درنهایت منجر به یک عمل جراحی که نیازمند تخصص های مختلف پزشکی است، می گردد. همین طور به سبب کمبود افراد اهداکننده عضو، افزایش تعداد افراد در فهرست انتظار پیوند و افزایش جمعیت بیماران نیازمند پیوند، وابستگی به بافت ها و اندام های اهدایی یک رویکرد عملی نیست. علاوه بر این، احتمال رد پیوند و ناموفق بودن درمان به سبب پاسخ ایمنی فرد گیرنده، این روش را با مشکلات جدی روبرو می کند.
بنا بر گفته های متخصصان، برای حل این نیاز پزشکی مهم، مهندسی بافت، به گزینه ای امیدوارکننده تبدیل گشته است. مهندسی بافت و پزشکی بازساختی یک رویکرد چندرشته ای است که دانش و فناوری های مختلف ازجمله بیولوژی، شیمی، مهندسی، پزشکی، داروسازی و علوم مواد را برای ایجاد درمان ها و محصولات عملکردی، بمنظور ترمیم یا جایگزینی بافت ها و اندام های لطمه دیده ترکیب می کند. مهندسی بافت یک پروسه چندمرحله ای و شامل مهندسی اجزای مختلفی است که برای تولید بافت ها یا ارگان های جدید مورد نظر، همکاری می کنند. در این خصوص، منابع سلول های بنیادی گوناگونی شناسایی شده اند که نقشی اساسی در بازسازی بافت دارند و ابزارهایی نیز مورد نیاز هستند تا بتوان به کمک آنها این پروسه را به گونه ای بهتر عملی کرد.
پژوهشگرانی از دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی با همکاری یک مؤسسه پژوهشی کشور لهستان، دراین باره تحقیقی را انجام داده اند که در آن لیزردرمانی کم توان به عنوان دریچه ای نو در مهندسی بافت و پزشکی بازساختی مورد بررسی مروری قرار گرفته است.
در این پژوهش، پژوهشگران با مطالعه آخرین تحقیقات انجام شده در حوزه لیزر درمانی کم توان، به بررسی مکانیسم اثر تابش لیزر در سطح مولکولی و سلولی پرداخته و تأثیر آن بر تکثیر، تمایز و مهاجرت سلولی را مورد ارزیابی قرار داده اند.
نتایج این بررسی ها حاکی از تأثیر مثبت و وابسته به دوز لیزر بر تکثیر و مهاجرت انواع مختلف سلول های بنیادی و القاء تمایز این سلول ها به رده های سلولی مختلف مانند استئوبلاست، استئوکلاست، تنوسیت، نورون، سلول های اپی تلیال و... در بیشتر مطالعات است.
بگفته سهیلا زمانلوی بنیسی، پژوهشگر مرکز تحقیقات سلول های بنیادی و سلول درمانی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی و ۶ همکار دیگرش در این تحقیق، «پزشکی بازساختی و مهندسی بافت با به کارگیری تلفیقی از درمان های نوین مانند سلول های بنیادی و لیزر درمانی کم توان قادر می باشد با فراهم کردن بافت ها و اندام های سالم و عملکردی، کیفیت زندگی بیماران را بهبود بخشد».
آنها می افزایند: «امروزه پژوهشگران درحال انجام تحقیقات پایه و بالینی در حوزه پزشکی لیزر و فوتوبیولوژی، با هدف ایجاد روش های جدید تشخیصی و درمانی هستند. نتایج حاصل از مطالعات نشان می دهند که تأثیر لیزردرمانی کم توان بر تکثیر، تمایز و مهاجرت سلولی، بطور قابل توجهی تحت تأثیر نوع، طول موج، انرژی و توان لیزر به کاررفته و همین طور نوع سلول تحت تابش است».
بر این اساس، انتخاب مناسب پارامترهای لیزردرمانی، تأثیر مثبتی بر تکثیر و تمایز سلول های کشت شده ازجمله سلول های بنیادی مزانشیمی دارد که در مهندسی بافت و پزشکی بازساختی بسیار حائز اهمیت می باشد. لذا، تجزیه وتحلیل دقیق داده های تجربی موجود و جمع آوری آنها تحت یک پایگاه داده سیستمیک و جامع، می تواند افق های جدیدی را در تحقیقات زیست پزشکی، فوتوتراپی و سلول درمانی بگشاید.
این یافته ها که استفاده از لیزر درمانی کم توان را به عنوان یکی از مؤلفه های سیگنالینگ سلولی و همین طور یک روش درمانی ایمن و کارآمد در حوزه مهندسی بافت و پزشکی بازساختی، سفارش می کنند، در فصل نامه «لیزر در پزشکی» وابسته به مرکز تحقیقات لیزر در پزشکی جهاد دانشگاهی انتشار یافته اند.



1401/05/03
16:59:59
5.0 / 5
417
تگهای خبر: سیستم , كیفیت , متخصص , محصولات
این پست جاوید شو را پسندیدید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۷ بعلاوه ۵
جاوید شو جاوید شو