توسط پژوهشگران انجام شد

بررسی وجود انگل چشمی در خاك پارك ها

بررسی وجود انگل چشمی در خاك پارك ها

جاوید شو: بررسی های یك پژوهش نشان داد كه در خاك برخی پارك ها نوعی انگل به نام آكانتامبا وجود دارد كه می تواند یك عامل خطر برای افراد خصوصاً كودكان باشد، به همین خاطر توجه بیشتر به نكات بهداشت عمومی سفارش می شود.


به گزارش جاوید شو به نقل از ایسنا، «آکانتامبا» یک تک یاخته آمفی زوئیک یا دوگانه زی است که توزیع گسترده ای در طبیعت دارد و می تواند در خاک، گرد و غبار و منابع آبی یافت شود.
این موجود زنده در چرخه زندگی خود دو مرحله دارد: تروفوزوئیت یا فرم فعال که قادر به تکثیر است و مرحله کیستی که در این مرحله آمیب غیرفعال است و فعالیت متابولیکی کمی را انجام می دهد. این انگل در فرم کیستی یا غیرفعال خود می تواند برای سال های زیادی زنده بماند.
آکانتامبا بعنوان یک ارگانیسم میکروبی اهمیت ویژه ای دارد و یکی از عوامل عفونت های جدی در انسان است. بعنوان مثال این انگل می تواند موجب ایجاد عفونت در افراد مبتلا به نقص سیستم ایمنی یا افراد استفاده کننده از لنزهای تماسی شود. همین طور این انگل می تواند بعنوان میزبان یا مخزن برای عوامل بیماری زا مثل ویروس ها باشد.
یکی از عفونت های مهمی که این انگل ایجاد می کند، «کراتیت آکانتامبایی» است که در افرادی که از لنزهای تماسی استفاده می نمایند، دیده می شود و می تواند به نابینایی منجر شود. همین طور در افرادی که گرفتار نقص سیستم ایمنی هستند، می تواند نوعی آنسفالیت یا التهاب مغز ایجاد کند.
وجود آکانتامبا در خاک یکی از ریسک شاخص های مهم در انتقال بیماری به خصوص در افراد مستعد است. به همین خاطر پژوهشگران انگل شناسی در مطالعه ای به بررسی شیوع این آمیب در خاک شهرستان ورامین استان تهران پرداختند.
«محمد محمد نجار»، «فاطمه غفاری فر» و «عبدالحسین دلیمی اصل» ؛ پژوهشگران گروه انگل شناس و حشره شناسی پزشکی دانشگاه تربیت مدرس در انجام این مطالعه مشارکت داشتند.
برای انجام این مطالعه در بازه زمانی خرداد تا شهریور ۱۳۹۵، تعداد ۱۸ نمونه از عمق ۱۰ سانتی متری خاک پارک های تفریحی شهرستان ورامین جمع آوری و به آزمایشگاه منتقل شد. در آزمایشگاه آلودگی های دیگر خاک حذف شدند. سپس آمیب های آکانتمبا جداسازی شده و بمنظور شناسایی، DNA آنها استخراج شد.
بررسی ها نشان داد که از ۱۸ نمونه خاک، در محیط کشت ۶ ایزوله آکانتامبا شناسایی شد و استخراج DNA تایید نمود که ۴ نمونه مربوط به این انگل است.
یافته های این مطالعه از آن حکایت می کند که آکانتامبا در خاک شهر ورامین شیوع دارد و این آمیب های جدا شده از نوع ژنوتایپ T4 هستند. فراوانی این ژنوتایپ در نمونه های خاک بررسی شده حاکی از وجود خطر بالقوه برای افرادی است که در تماس با خاک و یا گرد و غبار قرار می گیرند.
بگفته پژوهشگران این مطالعه؛ آلودگی خاک به خصوص خاک پارک های تفریحی که محل بازی کودکان است، می تواند بعنوان یک خطر بهداشتی در سلامت کودکان محسوب شود. بدین سبب نصب تابلوهای هشدار دهنده در پارک ها می تواند راهکار مناسبی در جلوگیری از عفونت های در رابطه با آکانتامبا باشد.
این مطالعه حاصل رساله «محمد محمد نجار» کارشناسی ارشد رشته انگل شناسی پزشکی دانشگاه تربیت مدرس است. نتایج این مطالعه به صورت مقاله علمی پژوهشی با عنوان «تعیین ژنوتایپ گونه های آکانتامبا جداسازی شده از خاک شهرستان ورامین» در فصل نامه «پژوهش های لطمه شناسی زیستی» زیر نظر دانشگاه تربیت مدرس انتشار یافته است.




منبع:

1399/07/29
20:21:49
5.0 / 5
1633
تگهای خبر: سلامت , سیستم
این پست جاوید شو را پسندیدید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۴ بعلاوه ۲
جاوید شو جاوید شو