عروسك های ایرانی در پنجمین جشنواره اسباب بازی
به گزارش جاوید شو گردهمایی عروسك های بومی و سنتی ایرانی از رویدادهای پنجمین جشنواره ملی اسباب بازی كانون پرورش فكری كودكان و نوجوانان است.
به گزارش جاوید شو به نقل از ایسنا، یكی از اتفاق های قابل تامل در پنجمین جشنواره ملی اسباب بازی اختصاص دادن بخشی از جشنواره به عروسك های اقوام، بومی و سنتی ایرانی است كه خیلی از عروسك سازان گردهم جمع شدند و این رویداد را غنیمت می شمارند. در ادامه اظهار نظر چند نفر از عروسك سازان و طراحان عروسك آمده است.
عروسك ها شخصیت های گوناگون با اسم های كیمیا، لیلی، یاسمن، دریا، سارا و پریا دارد كه هر كدام از عروسك ها لوازم جانبی خودش را دارد، عروسك هایی كه از جانب مددجویان در زندان ایجاد می شود.
فرشته افتخاری منش، طراح و تولیدكننده عروسك، با حضور در پنجمین جشنواره ملی اسباب بازی درباره عروسك هایش پریا اظهار داشت: این عروسك ها برای نخستین بار در جشنواره ملی اسباب بازی امسال رونمایی شده و در بازار ارائه نشده است. بیشتر هدف ام برای طراحی این عروسك های دستباف، انتقال فرهنگ ایرانی به كودكان و نوجوانان كشورم است.
او افزود: این عروسك ها شخصیت های گوناگون با اسم های كیمیا، لیلی، یاسمن، دریا، سارا و پریا دارد كه هر كدام از عروسك ها لوازم جانبی خودش را دارد و هر كدام از آنها كه به حرفه خاصی علاقه داشته لوازم جانبی مخصوص به خودش را به همراه دارد. عروسك ها هر كدام مشاغل گوناگون از جمله، معلم، ورزشكار، دكتر، مهندس و... هستند.
این تولیدكننده و طراح عروسك خاطرنشان كرد: بافت این عروسك ها، ساخت لوازم جانبی عروسك همانند كیف و كفش آنها، دوخت لباس های شان از جانب زنان هنرمند در مناطق مختلف كشور كردستان و همدان و مددجویان در زندان های كشور صورت می گیرد.
بهناز پویان نسب، طراح و تولیدكننده عروسك های سنتی و بومی دزفول با برند «فاش»، با حضور در پنجمین جشنواره ملی اسباب بازی درباره عروسك هایش و نحوه ساخت آنها اظهار داشت: من عروسك سازی را از مادربزرگم یاد گرفتم، اسم این عروسك ها «بی» است به معنای عروس كه در دوران گذشته این عروسك ها را در جهاز عروس می گذاشتند، كه نوع لباس، پوشش و آرایش آن هم شبیه به عروس های دوران گذشته بوده است، از همین رو این عروسك ها به اسم «بی» معروف شد.
او افزود: البته با گذشت زمان و تغییر و تحول در عروسك ها، این عروسك های سنتی و بومی نزد مردم فراموش شده بودند اما با همت كسانی كه نسل به نسل ساخت این عروسك ها را یاد گرفته بودند، ساخته می شد. من هم علاقه خاصی به عروسك های بومی داشتم و زمانی كه مادربزرگم این نوع عروسك ها را به آموزش داد، آنها را ساختم و در كنارش عروسك های مرد را هم طراحی كردم و برای هر كدام از عروسك ها شخصیت درست كردم و پرورش شان دادم.
این عروسك ساز درباره به تولید انبوه رسیدن محصولاتش، اظهار داشت: بسیار تلاش كردم كه جذب نیرو داشته باشم و با چند نفر همكاری داشته باشم اما كارها خیلی سخت است و نوع ساخت عروسك ها بسیار تخصصی است و زمان زیادی را باید صرف ساختنش كرد برای همین نتوانستم تولید انبوه داشته باشم. اما با فروشگاه های زیادی در زمینه فروش همكاری داشتم.
وی در ادامه درباره ثبت برند عروسكش در كانون پرورش فكری كودكان و نوجوانان اضافه كرد: هنوز اقدامی برای ثبت برندم نداشتم اما زمانی كه برندی در نهاد دولتی ثبت گردد مزایای بسیاری برای برند خواهد داشت كه در آینده تلاش دارم برندم را ثبت كنم.
عروسك های «مادربزرگ» و «توفان خان» از جنس پارچه است و دست دوز دوخته شده كه بر مبنای شخصیت ها و كاراكتر كارتون های زمان بچگی بوده است«طوفان خان» و «مامان بزرگ» از عروسك های بومی در جشنواره اسباب بازی
آزاده رشیدی، عروسك ساز، درباره برگزاری جشنواره اسباب بازی و اختصاص بخشی از آن به عروسك ها اظهار داشت: برگزاری جشنواره اسباب بازی اتفاق نو و خوبی است، اما از این دست رویدادها باید بیشتر برگزار گردد و به صورت مستمر فعالیت داشته باشد چونكه برای طراحان و تولیدكنندكان بهتر است و هم محصولات به خوبی دیده می شوند.
بنا بر گزارش كانون پرورش فكری كودكان و نوجوانان، او درباره عروسك هایش اظهار داشت: عروسك های «مادربزرگ» و «طوفان خان» از جنس پارچه است و دست دوز دوخته شده كه بر مبنای شخصیت ها و كاراكتر كارتون های زمان بچگی بوده است كه عروسك «مادربزرگ» برپایه شخصیت مامان بزرگ شنل قرمزی است و تصویری كه در ذهنم بود به مرور تغییر نمود و بالاخره این عروسك «مادربزرگ» شكل گرفت. یكی دیگر از عروسك ها با نام «طوفان خان» نوزادی در قنداق است كه تصمیمم این بود چهره اش خوابیده باشد (به نوعی خوابالو) و لحاف چهل تیكه برایش انتخاب كردم كه یكی از صنایع دستی سنتی ایرانی است.
او درباره تولید انبوه عروسك ها افزود: با برخی شركت ها و نهادها برای همكاری قرار داد بستیم كه امیدوارم برای رونق عروسك فعالیتهای ثمربخشی رخ دهد. اما این كه عروسك ها را به تولید انبوه برسانم هنوز به این مرحله نرسیدم.
پنجمین جشنواره ملی اسباب بازی با شعار «تمرین زندگی» از ۷ تا ۱۳ دی ۱۳۹۸ همه روزه از ساعت ۹ تا ۱۹ میزبان علاقه مندان در مركز آفرینش های فرهنگی هنری كانون پرورش فكری كودكان و نوجوانان واقع در خیابان حجاب تهران است.
این پست جاوید شو را پسندیدید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب