مسئول دبیرخانه كلان منطقه ششم كشوری وزارت بهداشت اعلام كرد

نهایی سازی الگوی گسترش دانش های میان رشته ای

نهایی سازی الگوی گسترش دانش های میان رشته ای

معاون آموزشی دانشگاه علوم پزشکی زنجان و مسئول دبیرخانه کلان منطقه ششم کشوری وزارت بهداشت و درمان هم در سخنان خود به مرور روند اجرای کلان پروژه «ارائه الگوی گسترش دانش های میان رشته ای» پرداخت و اظهار داشت: طرح تحول در آموزش پزشکی با هدف تحول در دانشگاه ها و تربیت نیروی انسانی به دانشگاه های علوم پزشکی ابلاغ گردید.


به گزارش جاوید شو به نقل از ایسنا، دکترمهدی قائمی، در سخنانی در نشست خبری دومین سمپوزیوم (مجازی) مطالعات میان رشته ای در علوم پزشکی، ضمن بیان این مطلب به مرور روند اجرای کلان پروژه «ارائه الگوی گسترش دانش های میان رشته ای» پرداخت و اظهار داشت: طرح تحول در آموزش پزشکی با هدف تحول در دانشگاه ها و تربیت نیروی انسانی به دانشگاه های علوم پزشکی ابلاغ گردید. در همین راستا، ماموریت های ویژه ای به هریک از کلان منطقه ها محول شد که ماموریت تدوین الگوی دانش میان رشته ای به کلان منطقه شش و دانشگاه ما محول شد و کارگروه هایی را در دانشگاه تشکیل دادیم تا مسیر آینده دانشگاه را در این راستا مشخص نماییم.
وی تصریح کرد: در ادامه جهت استفاده از دیدگاه های صاحبنظران و پیش گیری از موازی کاری ها پیشنهاد برگزاری یک سمپوزیوم کشوری را دادیم که نتایج خوبی داشت. همین طور جهت بررسی همه جانبه این مسئله از همه ابعاد از مؤسسه مطالعات فرهنگی اجتماعی دعوت کردیم که در برگزاری این همایش مشارکت داشته باشد.
دکترقائمی ضمن اشاره به برگزاری دومین دوره این سمپوزیوم در اردیبهشت ماه سال آینده اظهارداشت: در این سمپوزیوم تلاش می نماییم با جمع بندی مباحث ارائه شده، الگوی گسترش دانش های میان رشته ای را نهایی نماییم و پس از آن آموزش های دانشگاهیمان را بر طبق این الگو پیش ببریم.
وی تصریح کرد: یکی از پایه های پیشرفت کشورها همین دانش های بین رشته ای است و به جهت اینکه چندان از کشورهای پیشرفته عقب نمانیم باید این مسیر را پیش بگیریم.
دکترقائمی با اشاره به اینکه راه اندازی رشته های بین رشته ای در کشور، اغلب غیرسیستماتیک و بر طبق تجارب و سلایق شخصی صورت می گیرد، نیازسنجی در داخل کشور، استفاده از تجربیات کشورهای دیگر و آینده نگری را سه رکن توسعه اصولی میان رشته ای عنوان و ابراز امیدواری کرد که با همکاری دانشگاه علوم پزشکی زنجان و مؤسسه مطالعات فرهنگی و اجتماعی در قالب سمپوزیوم مطالعات میان رشته ای در علوم پزشکی بتوان این ماموریت را هر چه بهتر پیش برد.
دکترحسین میرزائی، رئیس مؤسسه مطالعات فرهنگی و اجتماعی، نیز با ابراز خرسندی از تداوم سمپوزیوم مطالعات میان رشته ای در علوم پزشکی که نشان از دوراندیشی و عزم جدی دانشگاه علوم پزشکی زنجان و مجموعه وزارت بهداشت و درمان برای رسیدن به الگوی گسترش دانش های میان رشته ای در سطح دانشگاه های علوم پزشکی کشور دارد، عنوان کرد: مؤسسه مطالعات فرهنگی و اجتماعی بعنوان فوکال پوینت وزارت علوم در حوزه مطالعات میان رشته ای ضمن ایجاد دبیرخانه طرح های میان رشته ای و تدوین حدود ۲۱۹ رشته بین رشته ای، از سال ۸۷ نسبت به انتشار ۴۷ شماره فصلنامه علمی – پژوهشی مطالعات میان رشته ای در علوم انسانی اقدام نموده و علاوه بر این آثار مختلفی را در قالب تألیف و ترجمه در این عرصه منتشر نموده است.
وی اشاره کرد: به دلیلهای عدیده، خصوصاً در نیم قرن اخیر، غفلت از کلیت کار و اشکالاتی که تخصص گرایی به وجود آورده بود موجب شد که در حوزه های مختلف علمی به میان رشته ای ها توجه گردد تا جایی که امروز از علوم همگرایی صحبت می شود که از NBIC فراتر رفته و علوم اجتماعی را هم در بر گرفته است (NBICS).
دکترمیرزائی با اشاره به اینکه سمپوزیوم مطالعات میان رشته ای می تواند محملی برای فعالیت مستمر در این عرصه باشد و در کنار سمپوزیوم باید نسبت به ترجمه آثار درخشان مطالعات میان رشته ای و سیاستگذاری ها و آثار سیاستی در این عرصه اقدام گردد، اظهار داشت: باید بپذیریم که در این عرصه خیلی عقب هستیم و امیدوارم با تشکیل دبیرخانه دائمی مطالعات میان رشته ای، فرصتی برای غنی سازی این حوزه فراهم شده و چه بسا کارگروه هایی تشکیل گردد تا مشخصاً معلوم شود که چه باید کرد.

ضرورت گسترش شبکه کشوری اندیشمندان حیطه میان رشته ای در امتداد ارائه یک الگوی شایسته برای توسعه پایدار
دکتر پرویز قزلباش، رئیس دانشگاه علوم پزشکی زنجان و رئیس سمپوزیوم نیز اظهارداشت: دانشگاه علوم پزشکی زنجان باتوجه به عهده دار بودن ماموریت اجرای کلان پروژه «ارائه الگوی گسترش دانش های میان رشته ای» در قالب طرح تحول و نوآوری در آموزش علوم پزشکی در نظر دارد با هدف گسترش شبکه کشوری اندیشمندان حیطه میان رشته ای، شناسایی استادان و گروه های فعال و همگرایی کشوری در امتداد ارائه یک الگوی شایسته برای توسعه متوازن و پایدار علمی کشور در بخش میان رشته ای علوم پزشکی، دومین سمپوزیوم کشوری مطالعات میان رشته ای در علوم پزشکی را به صورت برخط (آنلاین) برگزار کند.
وی تصریح کرد: اولین دوره این سمپوزیوم که بهمن ماه سال قبل با استقبال خوب اندیشمندان و صاحب نظران این حوزه در تهران برگزار شد، نشان داد که وجود چنین الگویی برای توسعه نظام مند دانش های میان رشته ای در دانشگاه های علوم پزشکی کشور تا چه حد اهمیت دارد و عزم ما را در رسیدن به همزبانی در این عرصه و ارائه و پیگیری مدلی مشخص در این حوزه بعنوان گفتمان غالب در سطح دانشگاه، کلان منطقه شش آمایشی و نهایتاً در سطح کشوری و بین المللی جزم تر کرد.
دکترقزلباش ضمن اشاره به اهمیت فرهنگ سازی، ساختارسازی و سیاست گذاری منسجم در زمینه گسترش دانش های میان رشته ای اظهار داشت: بر این اساس، سمپوزیوم اول بر ارزیابی سیاست ها و راهبردهای کلان بین المللی منطقه ای و ملی آموزش های بین رشته ای در علوم پزشکی، مطالعه تطبیقی الگوهای توسعه میان رشته ای و تجارب جهانی، تحلیل تجارب ملی مطالعات میان رشته ای با رویکرد آینده پژوهی، ارزیابی مدلهای مختلف توسعه دانش های میان رشته ای و برنامه های آموزشی میان رشته ای متمرکز بود که بعد از دو روز بحث و تبادل نظر صاحبنظران این حوزه، جمع بندی و نتایج بحث ها در قالب گزارش سیاستی به وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ارائه شد.
وی ادامه داد: همکاری با مؤسسه مطالعات فرهنگی و اجتماعی که با نگاهی تخصصی و فراتر از حیطه علوم پزشکی به مطالعات میان رشته ای توجه دارد فرصت خوبی برای ما بود که با همکاری یکدیگر و با قدرت بیشتر در این راه حرکت نماییم و امیدوارم در سمپوزیوم دوم بتوانیم با نگاهی اجرائی و کاربردی تر به این حوزه، محصولات کارآمدتری را ارائه نماییم.

اجماع ملی برای توسعه میان رشته ای ها در مؤسسات علم و فناوری کشور
دکتر رضا ماحوزی، معاون پژوهشی و آموزشی مؤسسه مطالعات فرهنگی و اجتماعی هم اظهارداشت: سمپوزیوم مطالعات میان رشته ای فرصت خوبی است که تجربه چهار دهه گذشته که به تعبیری چهار دهه جدایی وزارت بهداشت و درمان از مجموعه وزارت علوم، تحقیقات و فناوری بوده است را مرور کرده و ببینیم چه گام هایی باید در این راه برداریم تا پروسه توسعه علمی در کشور تسریع شود.
وی ضمن اشاره به همکاری مؤسسه مطالعات فرهنگی و اجتماعی در برگزاری این سمپوزیوم، عنوان کرد: پاندمی اخیر نشان داد که مهار بحران هایی این چنین با اتکای صرف به علم یا علومی خاص و بدون مشارکت همه کنشگران علم و فناوری از رشته های مختلف میسر نیست. امیدوارم این همکاری مشترک در طولانی مدت برای نظام علم و فناوری، تکه های دورافتاده دانش و فناوری را در کشور به هم متصل کند و برای کشور مایه خیر و برکت باشد.
دکترحسینی مقدم، عضو هیئت علمی مؤسسه مطالعات فرهنگی و اجتماعی هم با بیان محورهای سمپوزیوم مطالعات میان رشته ای در علوم پزشکی که شامل اجماع ملی برای توسعه میان رشته ای ها در مؤسسات علم و فناوری کشور، فرهنگ سازی برای توسعه میان رشته ای ها در علوم پزشکی، آینده اندیشی برای هدایت کارکردهای دانشگاه های علوم پزشکی به سمت میان رشته ای ها و نقش بخش خصوصی در توسعه میان رشته ای در علوم پزشکی است، عنوان کرد: از نقاط عطف سمپوزیوم دوم، توجه به بخش خصوصی است؛ مثلاً باید دید بخش خصوصی از تلفیق داروسازی و فناوری نانو چه انتظاراتی دارد. در کنار آن باید به تحولات جهانی و مطالعات آینده نگرانه در این عرصه هم توجه کرد.
دکترمهرداد حمیدی، عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی زنجان و دبیر دومین سمپوزیوم مطالعات میان رشته ای در علوم پزشکی هم عنوان کرد: با اهمیت ترین دستاورد دوره اول سمپوزیوم، ایجاد شبکه ای از متخصصان و طرح جدی موضوع برای خود ما بود. با مطالبی که در این سمپوزیوم ارائه شد مشخص شد که تجربه کشور در زمینه راه اندازی میان رشته ای ها اغلب چندان نظام مند نبوده است و در مواردی دانشگاه ها در راه اندازی میان رشته ای ها مسابقه می گذاشتند! خوشبختانه وزارت بهداشت هم به خوبی ضرورت وجود مدل واقع بینانه و الگوی توسعه این میان رشته ای ها بر طبق نیازها و واقعیت های امروز را دریافته است.
وی با اشاره به اینکه میان رشته ای، خلق یک رشته جدید نیست بلکه خلق یک زمین بازی جدید است که ممکنست در قالب یک کلان پروژه یا یک گروه تحقیقاتی موقت دنبال شود عنوان کرد: میان رشتگی را نه یک هدف که باید یک وسیله ببینیم که راهگشای نیازهای گوناگون و متنوع زیست اجتماعی ما است. در سمپوزیوم دوم تلاش داریم از شناختن نظریه ها به زمینه های عملی و اجرائی نزدیک شویم و حتی الامکان نشست هایی در زمینه ابعاد عملی میان رشته ای ها داشته باشیم.
دکترحمیدی با اشاره به اینکه خروجی دومین سمپوزیوم مطالعات میان رشته ای در علوم پزشکی بعنوان دومین گزارش سیاستی به وزارت بهداشت عرضه خواهد شد و اهتمام می شود این سمپوزیوم سالانه بعنوان یک رویداد واقعی و منتج به نتیجه در فضای علمی کشور معرفی شود عنوان کرد: افقی که دانشگاه علوم پزشکی زنجان از برگزاری این سری سمپوزیوم ها می بیند، تأسیس انستیتو مطالعات دانش های میان رشته ای در علوم پزشکی با همکاری مؤسسه در دانشگاه است و یکی از بندهای توافق نامه اولیه با مؤسسه هم ایجاد همین انستیتو بوده که بعنوان موطن این سمپوزیوم برای پیگیری دغدغه های آن فعالیت کند.
او در آخر فرصت ارسال مطالب پژوهشگران و علاقه مندان به موضوع سمپوزیوم را ۲۸ اسفندماه سال جاری اعلام داشت.
بنابر اعلام اداره کل روابط عمومی وزارت علوم، دومین سمپوزیوم (مجازی) مطالعات میان رشته ای در علوم پزشکی، ۲۹ و ۳۰ اردیبهشت ماه ۱۴۰۰ با همکاری دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی زنجان و مؤسسه مطالعات فرهنگی و اجتماعی برگزار می گردد و علاقه مندان می توانند اطلاعات مربوط به این سمپوزیوم و جزئیات محورهای پیشنهادی را در سامانه همایش به آدرس www.idsymp.ir، سامانه دانشگاه علوم پزشکی زنجان به آدرس www.zums.ac.ir و همین طور در سامانه مؤسسه مطالعات فرهنگی و اجتماعی مشاهده کنند.



1399/12/04
13:33:20
0.0 / 5
948
تگهای خبر: آنلاین , برنامه , خدمات , سیستم
این پست جاوید شو را پسندیدید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۹ بعلاوه ۱
جاوید شو جاوید شو