قدرت نرم تركیه در اتیوپی

اردوغان از راه فرهنگ، شاخ آفریقا را فتح كرد

اردوغان از راه فرهنگ، شاخ آفریقا را فتح كرد

به گزارش جاوید شو تركیه توانست با برنامه های فرهنگی مختلف از راه موسسه یونس امره و عرضه خدمات حفظ، مرمت و بازسازی میراث فرهنگی و همینطور فروش سریال های تولیدی خود، در اتیوپی قدرت نرم موثری پیدا كند.



خبرگزاری مهر، گروه فرهنگ: رایزنی فرهنگی ایران در اتیوپی
سال ۱۹۵۹ میلادی اتیوپی سفارت خویش را در آنکارا بازگشایی کرد، اما به سبب محدودیت های اقتصادی در سال ۱۹۷۶ مجبور به بستن آن شد و مجدداً سال ۲۰۰۶ مبادرت به بازگشایی سفارت خود کرد. در طول سال های ۱۹۱۲-۱۹۱۰ میلادی امپراطوری عثمانی در شهر هرار کنسولگری افتخاری داشت و در سال ۱۹۱۲ میلادی هم کنسولگری سیاسی خویش را در آدیس آبابا گشود. جمهوری ترکیه فعالیت سیاسی خویش را در منطقه در سطح کاردار در سال ۱۹۲۵ مجدداً شروع کرد.
ترکیه ششمین کشوری بود که سفارت خویش را در اتیوپی دایر کرد. امروز روابط دو کشور در زمینه های سیاسی و اقتصادی و فرهنگی در سطح بسیار بالایی قرار گرفته و بعد از چین دومین شریک تجاری بزرگ اتیوپی، ترکیه است.
اغلب وزرای اتیوپی دیدارهای رسمی گوناگونی از ترکیه داشته اند و متقابلاً وزیر امور خارجه و دیگر مسؤلان ترکیه ای هم از اتیوپی دیدار کرده اند. در سال ۲۰۰۸ میلادی ترکیه یک هیئت تجاری به اتیوپی اعزام کرد که با نخست وزیر و وزیر تجارت و صنعت و استاندار منطقه اورومو دیدارهایی جداگانه داشتند و از کارخانه نساجی ترکیه در اتیوپی هم بازدید کردند.
امروزه در عرصه های فرهنگی هم فعالیت ترکیه بسیار گسترده بوده و مؤسسه فرهنگی یونس امره در شهر و ایالت های مختلف اتیوپی فعالیت دارد که در دانشگاه های مهم کرسی زبان استانبولی را دایر کرده است، همینطور فیلم ها و سریال های ترکیه ای در تلویزیون های این کشور از محبوبیت بالایی برخوردار می باشند و ضمن این توسعه فرهنگی، وجود رستوران های حلال بین المللی، مدارس بین المللی ترکیه ای که در گذشته متعلق به فتح الله گولن بوده ولی هم اکنون به دولت ترکیه واگذار شده است هم در جهت توسعه سیاست یکپارچه سیاسی، فرهنگی و اقتصادی ترکیه فعالیت می نمایند.
ترکیه ششمین کشوری بود که سفارت خویش را در اتیوپی دایر کرد. امروز روابط دو کشور در زمینه های سیاسی و اقتصادی و فرهنگی در سطح بسیار بالایی قرار گرفته و بعد از چین دومین شریک تجاری بزرگ اتیوپی، ترکیه است ترکیه همینطور رویکرد فراگیری را در جذب حداکثری جامعه مسلمانان اتیوپی به کار برده است. همچون اقدامات آنان می توان به تعمیر و تجهیز آرامگاه نجاشی در مکله در ایالت تیگرای در سال ۲۰۱۷ اشاره نمود. همینطور پس از این اقدام کلیه حجاج ترکیه پیش از ورود به مکه به مکله رفته و بعد از زیارت مزار جناب نجاشی به مکه عزیمت می کنند. همینطور ترکیه دیپلماسی قوی قرآنی را در سال های اخیر به معرض نمایش گذاشته و اقدام اخیر آن کشور با همکاری سازمان دیانت ترکیه ترجمه و تکثیر ۱۵۰۰۰ نسخه ای قرآن کریم به زبان امهریک با همکاری مسجد اعلای مسلمانان اتیوپی است، ضمناً ترکیه همواره در اعیاد بزرگ مانند عید فطر و عید قربان کمک های قابل توجه غیر نقدی به فقرا و مستمندان مسلمان این کشور عرضه می کند. در عید قربان سال ۲۰۲۰ ترکیه تعداد زیادی دام جهت قربانی کردن به مسلمانان اتیوپی اهدا کرد. البته این کمک ها مستقیم از سوی دولت ترکیه نیست، بلکه در چارچوب مؤسسات خیریه و NGO انجام می گیرد.
تعمیر و بازسازی آرامگاه و مسجد نجاشی در شهر مکله در ایالت تیگرای در سال ۲۰۱۷
آژانس همکاری و هماهنگی ترکیه (TIKA) مسئول اجرای پروژه تعمیر، مرمت و بازسازی آرامگاه پادشاه ناجاشی، رهبر سابق پادشاهی آکسوم در اتیوپی است. فاضل آکین اردوغان، هماهنگ کننده TIKA در آدیس آبابا، به خبرنگاران اظهار داشت که پروژه مرمت مسجد و مقبره واقع در ۸۰۰ کیلومتری پایتخت در شهر مکله سال جاری به پایان خواهد رسید.
اردوغان همینطور اضافه کرد که علاوه بر مرمت های صورت گرفته، ساختمان های دیگری هم در این منطقه ساخته خواهد شد: «ما یک مجتمع رفاهی بزرگ و مجهز برای تأمین نیازهای مهمانان و بازدیدکنندگان خواهیم ساخت که قادر به پذیرایی همزمان از ۵۰۰ زائر مزار نجاشی باشد.»
تیم مرمت ترکیه ای همینطور با ساخت انبارهای ۱۶۰ تنی آب در دو مکان مختلف، نیاز آب منطقه مقبره را تأمین کرده است. لازم به توضیح است که مکله در ایالت تیگرای واقع شده و جزو مناطق گرم و خشک اتیوپی شمرده می شود.
اردوغان با اشاره به اینکه این پروژه به مدت سه سال ادامه خواهد داشت، اظهار داشت که نمونه های معماری عثمانی در مرمت، درب و پنجره و جزئیات مسجد و آرامگاه مشهود است. اردوغان تاکید کرد که ترکیه مذاکرات مختلفی را با مسؤلان دینی اتیوپی انجام داده و آنها مایلند مقبره پادشاه ناجاشی به مسیر سازمان های زیارتی و عمره در ترکیه اضافه شود. او گفت اگر این اتفاق بیفتد این مزار می تواند سهم بسزایی در صنعت گردشگری اتیوپی داشته باشد.
محمد ابراهیم، امام مسجد نجاشی توضیح داد که قبل از انجام کارهای نوسازی، این مسجد از نظر ظاهری و زیرساختی در وضعیت مطلوبی نبود اما با تلاشهای صورت گرفته و مرمت های اخیر، همه چیز تغییر کرده است. امام مسجد نجاشی همینطور اظهار داشت که همیشه برای ترکیه و مردم ترکیه دعا کرده است چرا که: «ترکیه نه تنها به ما کمک می نماید بلکه به همه مسلمانان کمک می نماید.»
پادشاه نجاشی، همینطور در اتیوپی با نام آرماه شناخته می شود، از سال ۶۱۴-۶۳۱ حاکم امپراطوری بزرگ آکسومیت بود. این امپراطوری که در راه تجارت قرار داشت در اریتره و اتیوپی امروز واقع شده و تقریباً بین سال های ۱۰۰-۹۴۰ میلادی وجود داشته است.
مسجد نجاشی جایگاه مهمی در تاریخ اسلام دارد. در اینجاست که به دنبال آزار و شکنجه تازه مسلمانان مکه، نخستین مهاجرت اصحاب پیامبر (ص) صورت گرفت. به دستور پیامبر (ص) آنها به این شهر سفر کردند. مسلمانان در این سفر از دریای سرخ عبور کرده و به شاخ آفریقا رسیدند تا اولین جامعه مسلمانان آفریقا را تأسیس کنند. امپراطور نجاشی از مهاجران استقبال و از آنها محافظت کرد. تحت تاثیر قدرت ایمان، او خیلی زود اسلام را پذیرفت.
اخیراً همسایگان اتیوپی و اریتره بعد از دو دهه درگیری توافقنامه صلح امضا کرده و مسلمانان اریتره این مسجد را بعنوان نقطه ملاقات خود قرار دادند. دهم محرم هر سال هزاران مسلمان اریتره ای در این مسجد گرد هم جمع شده و برنامه های ویژه شهادت حضرت اباعبدالله الحسین (ع) را بجا می آورند.
فعالیت فرهنگی ترکیه در اتیوپی
آثار هنری که مربوط به تاریخ اتیوپی، اسلام و امپراتوری عثمانی است در مرکز کنسولی ۱۰۰ ساله عثمانی که توسط آژانس همکاری و هماهنگی ترکیه (TİKA) در استان هرار بازسازی شده، به معرض نمایش گذاشته می شوند.
بنیاد ماریف ترکیه با همکاری وزارت فرهنگ اتیوپی پروژه هایی را در آدیس آبابا، هرار و مکله شروع کرده است. در همین راستا خیلی از سوابق، دست نوشته ها و نامه های تاریخ اسلام و عثمانی در موزه شریف شهر هرار جمع آوری شده و در مرکز فرهنگی که در هرار افتتاح شده و مجهز به رسانه های دیجیتال است، به معرض نمایش گذاشته می شوند.
مدیر عامل بنیاد ماریف ترکیه در اتیوپی، در گفتگو با آژانس آنادولو (AA) اظهار داشت: یک سال پیش توافق نامه ای میان ترکیه و اتیوپی به منظور بهبود فرهنگ و کارهای آموزشی بین دو کشور به امضا رسیده است. وی با اشاره به اینکه آنها پروژه هایی را برای بهبود آموزش در اتیوپی آماده کرده اند، اظهار داشت که رئیس جمهور رجب طیب اردوغان به توسعه روابط با اتیوپی اهمیت می دهد.
وی همینطور به چگونگی پشتیبانی ترکیه از تاریخ اتیوپی و کارهای فرهنگی اشاره نمود و اظهار داشت: ما در هرار، آدیس آبابا و مکله پروژه های مستمری داریم. ما راه اندازی مدارس، مراکز فرهنگ و زبان را شروع کردیم. در هرار سال ها است که حضور فرهنگی داریم.
وی همینطور اضافه کرد: به لطف تلاش صاحب موزه عبدالله علی شریف، خیلی از نسخه های خطی در اینجا حفظ شده است. خیلی از آثار این موزه با حمایت های ترکیه، به قالب های دیجیتال تبدیل گشته اند. بنابراین، ما اطمینان داریم که این آثار نفیس، حفظ و به نسل های بعدی منتقل می شوند.
صاحب موزه شهر شریف هرار، عبدالله علی شریف حدود ۳۰ سال پیش یک خانه تاریخی را به یک موزه تبدیل نموده و با جمع آوری آثار باستانی موزه ای تأسیس کرده است که تاریخچه اتیوپی، اسلام و امپراتوری عثمانی را به نمایش می گذارد. او پنج فرزند و ۱۴ نوه دارد و سال هاست که شغلش جمع آوری اسناد تاریخی است. صدها اثر در این موزه وجود دارد که تاریخ عثمانی را بیان می کند.
مؤسسه فرهنگی یونس امره در اتیوپی
یونس امره نام شاعر قرن سیزدهم ترک است، بنیاد وقفی یونس امره، بنیادی دولتی است که در تاریخ ۵ مه ۲۰۰۷، با هدف ارتقا و گسترش دوستی و افزایش تبادلات فرهنگی کشور ترکیه با دیگر کشورها و به منظور معرفی زبان، تاریخ، فرهنگ و هنر ترکیه و عرضه اطلاعات و مستندات مرتبط برای استفاده جهانی، عرضه خدمات در زمینه زبان، فرهنگ و هنر ترکیه برای افرادی که در خارج از کشور مایل به فراگیری هستند؛ تأسیس شده است.
ترکیه دیپلماسی قوی قرآنی را در سال های اخیر به معرض نمایش گذاشته و اقدام اخیر آن کشور با همکاری سازمان دیانت ترکیه ترجمه و تکثیر ۱۵۰۰۰ نسخه ای قرآن کریم به زبان امهریک با همکاری مسجد اعلای مسلمانان اتیوپی است مؤسسه یونس امره در چارچوب بنیادی وقفی به منظور تحقق بخشیدن به اهداف این قانون در خارج از کشور مراکزی تأسیس کرده و در کنار آموزش زبان ترکی به بیگانگان، به کارهای فرهنگی و هنری در جهت معرفی ترکیه هم پرداخته و علاوه بر این از کارهای علمی هم حمایت می کند.
مؤسسه یونس امره ترکیه هم اکنون دارای ۵۴ مرکز در کشورهای مختلف جهان است. در این مراکز در کنار آموزش زبان ترکی، همکاری با مراکز آموزشی کشورهای مختلف، رشته های دانشگاهی ترک شناسی و آموزش زبان ترکی در جاهای مذکور هم تحت حمایت و پوشش قرار می گیرد. این مراکز فرهنگی کارهای بسیاری در جهت معرفی فرهنگ و هنرمان انجام داده و به نمایندگی از کشور ترکیه در پروژه های ملی و بین المللی مختلفی شرکت کرده اند.
این مؤسسه هم اکنون دارای کرسی ثابت آموزش زبان استانبولی بوده و متقاضیان زیادی هم برای آموزش در این کلاس ها ثبت نام می کنند. بعنوان بخشی از یک پروژه تورکولوژی که توسط مؤسسه یونس امره ترکیه (YEE) شروع شده، به زبان ترکی در دانشگاه های آدیس آبابا، دانشگاه مکله و دانشگاه وولو آموزش داده می شود.
YEE به پیمان همکاری فرهنگی و دانشگاهی که توسط رئیس جمهور رجب طیب اردوغان و همتای اتیوپیایی خود ملاطو تاشوم ویرتو در فوریه سال ۲۰۱۷ گذشته در پایتخت آنکارا به امضا رسید اشاره و بیان می کند که یکی از بندهای این تفاهمنامه آموزش زبان ترکی در اتیوپی است.
دانشجویانی که دوره های آموزش زبان ترکی استانبولی را به خوبی طی کنند واجد شرایط حضور در مدرسه تابستانی ترکیه می شوند. این مدرسه تابستانی را مؤسسه یونس امره برگزار می نماید. ترکیه در بدو ورود به اتیوپی، یک دوره آموزش آزاد زبان استانبولی را در بعضی دانشگاه ها شروع کرد و البته پبشنهادات تحصیلی قابل توجهی را هم به دانشجویان عرضه می داد، در این دوره ها دانشجویان در سه سطح طبقه بندی شده و افرادی که در بالاترین کیفیت یادگیری آموزش زبان استانبولی قرار می گرفتند، توسط بورسیه به یکی از دانشگاه های ترکیه در مقاطع تحصیلات تکمیلی معرفی می شدند البته در این دوره ها ترکیش ایرلاین هم به عنوان اسپانسر اصلی از کلیه این فعالیت ها حمایت مالی کرده و می کند.
این مؤسسه برای بهبود دوستی بین ترکیه و سایر کشورها و افزایش مبادلات فرهنگی خدماتی را در خارج از کشور عرضه می دهد. این مؤسسه از زمان تأسیس در سال ۲۰۰۹، تقریباً ۱۰۰، ۰۰۰ نفر را در ۴۳ کشور جهان به زبان ترکی آموزش داده است.
کمک های انسان دوستانه در روزهای همه گیری کرونا
ترکیه جزو نخستین کشورهایی بود که بعد از همه گیری کرونا به اتیوپی کمک های انسان دوستانه ارسال کرد. این کشور ۱۷۰۰ کیلوگرم کالاهای محافظ و بهداشتی به اتیوپی اهدا کرده است که هدف آن کمک به پیشگیری از انتشار ویروس کرونا است.
این پشتیبانی شامل دستکش، مواد ضد عفونی کننده و ماسک است. سفیر ترکیه خانم یاپراک آلپ گفت کشورش متعهد به کمک به کشور اتیوپی در این ایام سخت و دشوار است. او همینطور اظهار داشت که ترکیه به گسترش کمک های چند جانبه به اتیوپی ادامه خواهد داد.
حضور رسانه ای و برند حلال غذا
رستوران های مختلف ترکیه در گوشه و کنار شهرهای مختلف در اتیوپی فعالیت دارند و غذاهای حلال به مسلمانان عرضه می دهند. این رستوران ها که با حمایت سفارت و دولت ترکیه و همینطور عرضه خدمات دولت اتیوپی بوجود آمده اند در سال های اخیر رشد قابل ملاحظه ای داشته اند و نسبت به ایجاد تصویری مطلوب از ترکیه در اذهان عمومی مردم اتیوپی شده است.
البته لازم به توضیح است که فرایند ظهور و بروز ترکیه در اتیوپی، کاملاً برنامه ریزی شده و هدفمند است و کشورهای دیگری هم در عرصه صنایع غذایی اتیوپی وارد شده، ولی موفقیت ترکیه را به دست نیاورده اند.
یکی از علل اصلی این موفقیت این است که ترکیه مجموعه ای از خدمات به هم پیوسته را عرضه می دهد و در کنار آن دیپلماسی قوی قرآنی، دیپلماسی مسجد و… را هم دارد. ترکیه در تمامی برنامه های مختلف فرهنگی، هنری، دینی و سیاسی و… اتیوپی، حضور مؤثر و پر رنگی دارد ضمناً حضور در تلویزیون و پخش فیلم و سریال های ترکیه ای هم بسیار مهم و قابل توجه است و اغلب مردم بامداد ها در محل کار در مورد فیلم های دیده شده ترکیه ای در شب گذشته با یکدیگر صحبت می کنند. البته ترکیه با شناخت دقیق از ذائقه فرهنگی مردم اتیوپی توانسته سریال و برنامه های تلویزیونی متناسب را به این بازار بزرگ فرهنگی عرضه نماید.
در حال حاضر کانال های تلویزیونی اتیوپی، به شدت تحت تاثیر فیلم ها و سریال های تولیدی کشور ترکیه بوده و کانال های تلویزیونی مذکور، مبالغ قابل توجهی را هم برای خرید این تولیدات پرداخت می کنند. البته ترکیه طی ۱۰ سال قبل فعالیت گسترده ای را برای به دست آوردن این بازار انجام داده و همچون آن می توان به اهدای برنامه تلویزیونی مجانی اشاره نمود. بعد از تثبیت شرایط و به دست آوردن بینندگان متعدد، ترکیه مبادرت به فروش محصولات تلویزیونی خود به اتیوپی کرد.

1399/07/04
12:38:04
5.0 / 5
1811
تگهای خبر: برنامه , خدمات , دیجیتال , سفر
این پست جاوید شو را پسندیدید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۹ بعلاوه ۴
جاوید شو جاوید شو