یادداشت های مأموریت فرهنگی در قرقیزستان- ۷

مسجد امام علی(ع) نعمتی كه شیعیان قرقیزستان از آن برخوردار می باشند

مسجد امام علی(ع) نعمتی كه شیعیان قرقیزستان از آن برخوردار می باشند

جاوید شو: شیعیان قرقیزستان از نعمت بزرگی به نام مسجد امام علی(ع) در بیشكك برخوردار می باشند. باید از دولت قرقیزستان تشكر كرد كه اجازه داده پیروان دوده آزادانه مناسك دینی شان را برگزار كنند.



خبرگزاری مهر، گروه فرهنگ: هفتمین قسمت از سلسله یادداشت های غیر اداری پرویز قاسمی، رایزن فرهنگی ایران در قرقیزستان به ماه رمضان و عید فطر سال ۱۳۹۸ اختصاص دارد. وی در این یادداشت به مسجد امام علی (ع شهر بیشکک که پایگاه شیعیان قرقیزستان است، اشاره می کند و مختصری به کارهای فرهنگی اثرگذار این مسجد و امام جماعت آن می پردازد. با این یادداشت در ادامه همراه شوید:
روز چهارشنبه ۱۵ خرداد ۱۳۹۸ در قرقیزستان نیز همچون ایران اسلامی عید سعید فطر اعلام شده بود. اختتام ۳۰ روز روزه داری و حضور باشکوه در جایگاه های نماز در بامدادان روز عید برای ادای فریضه نماز عید فطر. باشکوهی نماز عید فطر بیشکک را می شد از شلوغی و ترافیک سنگین خیابان های منتهی به محل عمومی برگزاری نماز عید فطرش حدس زد کما اینکه پیش تر به نمازگزاران مسجد امام علی بیشکک نیز گفته بودند که برای حضور بموقع در نماز عید فطر ملاحظه ترافیک صبحگاهی را داشته باشند. نماز عید فطر در بیشکک راس ساعت ۷: ۳۰ دقیقه بامدادان شروع شد. زمان شروعش را قبلاً مفتیات این جمهوری به تمامی مراکز اقامه نماز و مساجد اعلام نموده بود و امسال گویا در برگزاری این نماز در ساعتی مشخص تاکید زیادی هم داشته اند. این را از صحبت های امام جماعت مسجد شیعیان بیشکک می گویم. چهار روز پیش ایشان در لابلای سخنرانی اش ساعت برگزاری نماز در این مسجد را ۸: ۳۰ بامداد اعلام نموده بود ولی گویا در آخرین روز ماه مبارک از جانب مفتیات این جمهوری نامه یا ابلاغیه ای به تمامی مساجد ارسال شده و در آن از امامان مساجد تاکیدا خواسته شده بود نماز جماعت عید فطر را جملگی راس ساعت ۷: ۳۰ بامداد آغاز کنند.
ساعت ۷ بامداد خودم را به مسجد امام علی بیشکک رساندم. در میان راه که از ترافیک خیابان های پایتخت می گذشتم و دسته دسته مردم را در طرفین خیابان و پیاده روها برای رفتن به نماز عید فطر می دیدم پیش خودم گفتم کاش روز عید ما با روز عید اینها یک روز نبود تا می توانستم در نماز عید قرقیزها نیز حضور داشته باشم. جمعیت قابل توجهی آمده بودند. حاج آقا ایمانی امام مسجد طبق معمول همیشه در جای تقریباً ثابت و همیشگی خود نشسته بود. خراسانی هم بود؛ همان تاجر ایرانی که سال هاست یعنی همزمان با تاسیس رایزنی فرهنگی در قرقیزستان؛ در این شهر به صورتی مقیم شده و روحیه و صبغه دینی فرهنگی هم دارد و مشارکت خوبی در بعضی برنامه های مناسبتی همچون رمضان دارد. در لابه لای جمعیت داخل مسجد که اینک لحظه به لحظه بر تعدادشان افزوده می شد؛ افرادی با ملیت های مختلف دیده می شدند. سه چهار نفر پاکستانی نیز بودند که نخستین بار آنها را در مسجد می دیدم. اینها غیر از آن پاکستانی هایی بودند که در طول ماه مبارک پای ثابت برنامه های محفل انس با قرآن؛ سخنرانی ها و نماز جماعت مسجد بودند. ساعت تقریباً ۷: ۱۵ دقیقه بود که مسجد دیگر تقریباً پرشده بود و خراسانی ای که ذکر خیرش رفت درپشت تریبون قرار گرفت و به اجرای برنامه و ذکر دعاهای مخصوص روز عید فطر پرداخت و حاضران در مسجد امام علی بیشکک نیز با او همراه و هم آوا شدند. ساعت دقایقی از ۷: ۳۵ دقیقه نگذشته بود که حجت الاسلام ایمانی امام جماعت آذری تبار تنها مسجد بنام شیعیان آسیای مرکزی نماز عید فطر را آغاز کرد و بعد از نماز نیز بطور مفصل به سخنرانی پرداخت. سخنرانی به زبان های فارسی و آذری. مسلط و منسجم. قبلاً هم گفته ام سخنرانی ها و خطابه هایش به صورتی یادآور سخنرانی های حجت الاسلام اجاق نژاد در جمهوری آذربایجان است. معلوم است که قبل از هر سخنرانی ساعت ها مطالعه می کند و برای هر سخنرانی اش نیز موضوع و تم مشخصی دارد. در آخر هم از حاضران در نماز عید فطر پذیرایی به عمل آمد.
قدر این مسجد و قدر این جمع پیروان دوده و قبل از همه قدر امامش را باید دانست. نه در حرف و در کلام که در عمل هم باید اینگونه باشد. این را آنها که در ماموریت های مختلف در مناطق و کشورهای مختلف بوده اند بهتر و بیشتر می توانند حس و درک کنند. شیعیان و پیروان دوده قرقیزستان از نعمت بزرگی برخوردار می باشند و البته در این مقوله از دولت قرقیزستان نیز باید تشکر کرد که چنین شرایطی را برای حضور و فعالیت پیروان دوده فراهم آورده و پیروان همه ادیان می توانند آزادانه مناسک دینی خودرا در اماکن دینی شان برگزار کنند.
در طول ایام ماه مبارک رمضان در مسجد امام علی بیشکک به روی همه روزه داران و نمازگزاران باز بود و هر روز از ساعت ۱۹: ۳۰ برنامه رمضانی مسجد با محفل انس با قرآن و قرائت یک جزء قرآن کریم آغاز می شد. حضور و مشارکت جوانان در این برنامه قرآنی قابل تحسین بود. بعد از آن نماز جماعت مغرب و عشا به امامت حجت اسلام ایمانی برگزار می شد. سخنرانی موضوعی امام جماعت مسجد بعد از افطار نیز که به زبان های فارسی و آذری صورت می گرفت، اختتام بخش برنامه های هر روزه این مسجد در ماه مبارک رمضان بود.
با برنامه ریزی و مدیریت خوب صورت گرفته هر روز در همین مسجد سفره افطاری برپا بود و پیروان دوده چه آذری و چه ایرانی؛ چه افغانی و چه پاکستانی؛ چه تاجیک و چه غیرتاجیک و نیز نهادهای ایرانی همکاری و مشارکت خوبی در این مسئله داشتند. در بیشتر روزهای ماه مبارک رمضان در برنامه های مسجد حضور داشتم و از زاویه و دید خود به رصد برخی مواردی که به زعم خودم قابل توجه بود می پرداختم. حضور افغانی ها همراه با خانواده هایشان یکی از نکات قابل توجهی بود که در مسجد بیشتر به چشم می آمد؛ حضوری منظم؛ پررنگ و کیفی. همچنین تک خانواده تاجیک تحصیل کرده در ایران که تقریباً پای ثابت برنامه های رمضانی مسجد امام علی بوده اند؛ ایضا زوج مراکشی تبار مقیم بیشکک که بعضاً در برنامه ها حضور پیدا می کردند؛ زوجی که روزگاری در ایران و شهر قم تحصیل کرده و در همانجا با همدیگر آشنا و بنای وصلت را گذاشته بودند. نورلان هم یکی دیگر از پای ثابتین برنامه های رمضانی مسجد بوده است؛ قرقیزتبار است و بگفته خودش با مطالعه و شناخت مذهب تشیع را انتخاب نموده است. نه فارسی می داند و نه آذری ولی باوجود این؛ پای ثابت صحبت ها و سخنرانی های ایمانی امام مسجد است و از سایت همین مسجد و گاهی نیز از دوست افغانی اش منصور که همه دیگر او را در این مسجد می شناسند؛ برای فهم بیشتر مطالب کمک می گیرد.
بیست و هشتمین روز از ماه مبارک رمضان فرصت مناسبی بود تا برمبنای برنامه ریزی اولیه از کسانی که در طول این ماه حضور و مشارکت فعالی بویژه در برنامه های قرآنی (محفل انس با قرآن) داشته اند؛ یادی و تقدیری بعمل آید. بر همین اساس؛ با مشورت و همفکری جناب آقای ایمانی سه نفر انتخاب شدند و در آخر برنامه های شب ۲۹ ماه مبارک رمضان؛ ضمن سخنرانی درباب کارهای رمضانی مسجد در ماه رمضان و تشکر از زحمات و کوشش های آقای ایمانی و دیگران عوامل و دست اندرکاران با اعطای هدایایی به سه تن از فعالان قرآنی مسجد از آنان تقدیر به عمل آمد.


منبع:

1399/06/21
18:13:18
5.0 / 5
1944
تگهای خبر: برنامه , سایت , سفر , فرهنگ
این پست جاوید شو را پسندیدید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۳
جاوید شو جاوید شو