دولت وعده های صادق، ۲۷

بازگشت ثبات به بازار کاغذ و پشتیبانی از کتابفروشی های شهرهای محروم

بازگشت ثبات به بازار کاغذ و پشتیبانی از کتابفروشی های شهرهای محروم

جاوید شو: کنترل بازار کاغذ تحریر برای چاپ کتاب و نیز پشتیبانی از کتابفروشی های شهرهای کم برخوردار، از مهم ترین دستاوردهای دولت سیزدهم در عملکرد 200 بوده است.


به گزارش خبرنگار کتاب ایرنا، بطور معمول روزها و لحظه های دشوار، کند و به آرامی می گذرد. آن هنگام که دولت سیزدهم بر مسند نشست، با انواع مشکلات در همه حوزه ها مواجه بود. از جولان کرونا تا فشار بی امان تحریم، از گرانی تا رکود، از تعطیلی اصناف تا کمبودهای مالی و... هزاران ماجرای دیگر، نصیب دولت مردمی شده بود. فرهنگ از آنجائیکه در نظام جمهوری اسلامی ایران، جایگاهی والا دارد، در ابتدای وزارت محمدمهدی اسماعیلی، با چالش های فراوانی همراه بود، اما مناعت طبع، صداقت و خستگی ناپذیری، رمز عبوری دولتیان شد و اینطور در بازه ۲۰۰ روزه فعالیت دولت سیزدهم، خیلی از کمبودها و مشکلات حل شد و گشایش ها فراهم آمد. گزارش حاضر رصدی اجمالی و شتابزده از این دوره در زمینه کتاب است.
در شروع کار دولت برنامه های حوزه کتاب و ادبیات نیاز به ساماندهی برنامه ریزی دقیقی داشتند، محمدمهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد به همراه یاسر احمدوند، معاونت امور فرهنگی و علی رمضانی، مدیرعامل خانه کتاب و ادبیات، با پیگیری و جدیت موضوعات را یکی بعد از دیگری به سامان رساندند که عملکرد ۲۰۰ روزه دولت در زمینه کتاب را، درخشان کنند.


ثبات در بازار کاغذ
یکی از مهم ترین چالش هایی که دولت سیزدهم در شروع کار خود با آن رو به رو شد، تامین کاغذ لازم برای چاپ کتاب بود، همچون اقدامات اسماعیلی در ایام آغازین، ارسال نامه به رئیس بانک مرکزی برای برطرف شدن مشکلات تخصیص ارز دولتی و مشکل واردات بود، بعد از تخصیص ارز معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با صدور اطلاعیه ای از واردکنندگان کاغذ برای تامین ۱۵ هزار تن کاغذ تحریر و پنج هزار تن کاغذ بالک دعوت به عمل آورد.
در همین زمان نیز دو پرونده قضایی حوزه کاغذ که در ایام پایانی سال ۹۹ و روزهای آغازین سال ۱۴۰۰، شکایت آن مطرح شده بود، به نتیجه رسید، باز پس گیری ۲هزار تن کاغذ احتکار شده در مهر ماه ۱۴۰۰ و رفع توقیف محموله کاغذهای وارد شده از طرف یکی از واردکنندگان کاغذ در نیمه آبان ماه، روند صعودی قیمت کاغذ را کنترل کرده و کاغذ تحریر مورد نیاز بازار را تا اندازه ای تامین کرد. همزمان با این رویدادها، کنترل نوسان قیمت دلار توسط دولت سیزدهم، منجر به ایجاد امنیت نسبی برای وارد کنندگان شد با این وجود قیمت کاغذ به نحوی غیرقابل پیش بینی، افزوده شد.
هم حالا در بازار کاغذ، ثبات نسبی وجود دارد و کمیته تخصیص، توزیع و نظارت بر کاغذ در معاونت امور فرهنگی برای رسیدگی به درخواست ناشران بصورت منظم و با فاصله های کوتاه تشکیل جلسه خواهد داد و درخواست ها را برمبنای معیارهای تعیین شده بررسی نموده و پروسه تخصیص را انجام می دهد.


نمایشگاه مجازی کتاب تهران، برای مخاطبین از کتاب دور مانده
پس از سه ماه از شروع ماموریت علی رمضانی در خانه کتاب و ادبیات ایران و برگزاری برنامه هایی چون هفته کتاب و پاییزه کتاب ۱۴۰۰، این موسسه فرهنگی با یکی از بزرگترین ماموریت های خود، رو به رو شد. یکی از رویدادهای مهم و نوپای کتاب در ایران که ارمغان دوران قرنطینه کرونا و برگزار نشدن نمایشگاه فیزیکی کتاب تهران بود، نمایشگاه مجازی کتاب بود.
نخستین نمایشگاه مجازی کتاب تهران، اول تا نهم بهمن ۱۳۹۹ برگزار و دومین دوره نمایشگاه زیر نظر موسسه خانه کتاب و ادبیات ایران، برنامه ریزی شد. وزیر فرهنگ در نیمه نخست آذر ماه حکم مدیریت علی رمضانی در نمایشگاه مجازی کتاب تهران را امضا کرد و کارهای آغازین برگزاری این رویداد فرهنگی شروع شد. باتوجه به مشکلاتی که در دوره قبلی در سامانه و بخش های مختلف نمایشگاه به وجود آمده بود، موسسه خانه کتاب و ادبیات ایران، برنامه هایی برای رفع مشکلات در نظر داشت که به نتیجه رسید و این نمایشگاه با وجود نقدهایی که به آن صورت گرفت، با استقبال خوب مخاطبان و ناشران روبه رو شد.
دومین نمایشگاه مجازی کتاب تهران از سوم بهمن ماه با مشارکت ۲ هزار و ۱۰۰ ناشر داخلی و خارجی و عرضه بیش از ۲۰۰ هزار عنوان کتاب شروع به کار کرد و با یک روز تمدید، یازدهم بهمن ماه پایان یافت، در این دوره مخاطبان از ۲ هزار و ۹۷۵ روستا و یکهزار و ۲۶۵ شهر‬⁩ بیش از ۱ میلیون و ۳۳۱ هزار نسخه کتاب به ارزش ۸۵۲ میلیارد و ۴۳ میلیون و ۷۹۱ هزار و ۶۰۷ ریال خریدند.
در این نمایشگاه جوانان بیشترین خرید را انجام دادند و ۱۰۳ هزار و ۹۹ نفر از مردان و ۷۷ هزار و ۶۹۰ نفر از بانوان نیز مبادرت به خرید کتاب کردند، از دیدگاه موضوعی، از بخش کودک و نوجوان بیشترین استقبال به عمل آمد و بعد از آن به ترتیب کتاب ها در گروه موضوعی ادبیات، علوم اجتماعی، دین و تاریخ جغرافیا بیشترین میزان فروش را داشتند.
جوایز ادبی؛ به بار نشستن کاری بزرگ در زمانی کوتاه


جایزه «دو سالانه پروین اعتصامی»، به همراه «جشنواره شعر فجر»، سه جایزه مهم در زمینه شعر و داستان فارسی هستند که توسط وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار می گردند.
جایزه پروین اعتصامی که به آثار و آفرینش های زنان تعلق می گیرد، از دوره هشتم که در سال ۱۳۹۷ برگزار شد، مسکوت مانده است اما امسال، چهاردهمین جایزه ادبی جلال آل احمد، در بهمن ماه انجام شد و شانزدهمین جشنواره شعر فجر نیز ۴ اسفند، به انتها رسید.
سی و هشتمین دوره جایزه کتاب سال نیز که همه حوزه های انتشار کتاب را در بر می گیرد، اجرا شد. دولت سیزدهم در ۲۰۰ روز کاری که بطور معمول یک سال زمان می برد را به انتها رساند و هر سه جایزه، با روندی مشخص و شفاف، از انتشار فراخوان تا اختتامیه برگزار شدند.
پاییزه کتاب ۱۴۰۰؛ اقدامی موفقیت آمیز برای پشتیبانی از کتابفروشان شهرهای کم برخوردار
وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از سال ۱۳۹۴ برای هدفمندکردن یارانه نشر طرح های فصلی فروش کتاب را شروع کرد؛ در این طرح ها کتابفروشی ها می توانند روی فروش کتاب به خریداران تخفیف بدهند و مبلغ تخفیف داده شده را از وزارت خانه دریافت نمایند. در این طرح ها که با نام طرح های فروش فصلی مشهور شده اند، توزیع یارانه کتاب بوسیله کتابفروشی هایی که شرایط لازم را داشته باشند انجام می شود که آنها می توانند کتاب های خودرا که با شرایط تعیین شده مطابقت داشته باشند به خریداران بفروشند.
در دولت سیزدهم، طرح پاییزه کتاب ۱۴۰۰، از ۲۹ آبان شروع شد و تا سوم آذر در شهرهای بزرگ، به انتها رسید و تا اختتام این روز، بیش از ۴۲۳ هزار جلد کتاب، به ارزش بیشتر از ۲۸ میلیارد تومان بفروش رسید. در این میان ۱۴ درصد از کل فروش طرح پاییزه به تهران اختصاص داشته، رتبه دوم در بین استانها، متعلق به استان خراسان رضوی و اصفهان در جایگاه سوم بود، استانهای قم و فارس در رتبه های بعدی قرار گرفتند.
این طرح در ۴۰ کتابفروشی شهرهای کمتر برخوردار از کتابفروشی همچون بستان آباد، کلیبر، بوکان، سردشت، جم، کنگان، گناوه، لردگان، فردوس، تایباد، درگز، سرخس، مانه و سملقان، ایرانشهر، سراوان، بانه، بیجار، دیواندره، سقز، مریوان، جیرفت، پاوه، هرسین، ابرکوه و بهاباد از استانهای آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، بوشهر، چهارمحال و بختیاری، خراسان جنوبی، خراسان رضوی، خراسان شمالی، سیستان و بلوچستان، کردستان، کرمان، کرمانشاه و یزد تا هشتم آذر ماه ۱۴۰۰ به کار خود ادامه داد؛ این ۴۰ کتابفروشی توانستند ۱۸هزار و ۱۹۲ نسخه کتاب به ارزش ۱۸میلیارد و ۱۲۶میلیون و ۱۰۵هزار و ۸۸۷ ریال به فروش برسانند.
شواهد و آمار نشان میدهد افزودن زمان خرید و تمرکز بر شهرهای کمتربرخوردار، یکی از مهم ترین دستاورهای طرح پاییزه کتاب ۱۴۰۰، بعنوان اولین طرح وزارت فرهنگ و ارشاد دولت سیزدهم است.


برگزاری نمایشگاه بین المللی کتاب تهران بعد ۲ سال وقفه
علی رمضانی، مدیرعامل خانه کتاب و ادبیات ایران روز دوشنبه ۲۴ آبان ۱۴۰۰ در گفت و گو با خبرنگار فرهنگی ایرنا از برگزاری قریب الوقوع نمایشگاه کتاب فیزیکی، آگاهی داد و گفت: ما جلسات و برنامه ریزی هایی را برای شروع آن در نظر گرفته ایم. اتاق عملیات نمایشگاه فیزیکی در سال ۱۴۰۱ را به راه انداخته ایم که این کار صورت بگیرد.
وی ۲۰ دی ماه با اشاره به نهایی شدن محل برگزاری سی و سومین نمایشگاه کتاب تهران، اظهار داشت: با توجه فراهم نبودن شرایط برگزاری نمایشگاه کتاب در شهر آفتاب تا زمان تکمیل شدن امکانات مصلای تهران تنها گزینه باقی مانده برای برگزاری نمایشگاه کتاب ۱۴۰۱ خواهد بود. وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ۱۸ بهمن در ابلاغی، یاسر احمدوند معاون امور فرهنگی این وزارتخانه را بعنوان رییس سی و سومین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران منصوب نمود.
در نهایت روز سه شنبه ۱۷ اسفند ماه هماهنگی های نهایی با شورای شهر تهران در جلسه ای عنوان شد و اینطور برگزاری نمایشگاه کتاب تهران در سال ۱۴۰۱ به نظر قطعی می آید.


منبع:

1401/01/07
12:34:25
5.0 / 5
465
این پست جاوید شو را پسندیدید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۴ بعلاوه ۴
جاوید شو جاوید شو