در یك مطالعه مروری بررسی شد

خطرات آبیاری سبزیجات با فاضلاب

خطرات آبیاری سبزیجات با فاضلاب

به گزارش جاوید شو پژوهشگران با انجام یک مطالعه مروری، غلظت عناصر بالقوه زیان آور را در بخش خوراکی کاهو و گشنیز بررسی کردند.



به گزارش جاوید شو به نقل از ایسنا، تغییرات آب وهوایی، رشد جمعیت، شهرنشینی و افزایش تقاضای آب، مهم ترین دلایلی هستند که سبب شده کشاورزان از فاضلاب برای آبیاری استفاده کنند. استفاده از فاضلاب برای کشاورزی، فوایدی دارد؛ ولی در عین حال می تواند منجر به انتقال آلاینده های مختلف مانند عوامل بیماری زا، میکروپلاستیک ها و عناصر بالقوه زیان آور به خاک، محصولات کشاورزی و در نهایت مصرف کنندگان آنها شود.

عناصر بالقوه زیان آور، مانند عناصر سنگین و عناصر کمیاب دارای خصوصیت هایی مانند زیست تخریب پذیری کم، پایداری محیطی بالا و سمیت هستند. آنها به سادگی در محیط رها می شوند و از سه راه (تماس پوستی، قرار گرفتن در معرض استنشاق و بلع) وارد بدن انسان می شوند.

گروهی از عناصر بالقوه زیان آور مانند مس، منگنز، آهن، سلنیوم و روی بر مبنای نیاز بدن، ضروریست و در غلظت های پایین، بعنوان ریز مغذی ها عمل می کنند. با این وجود، مصرف بیش از اندازه این مواد، سبب مسمومیت و سایر اثرات منفی بر سلامت می شود. در مقابل، گروه دیگری از عناصر بالقوه زیان آور مانند آرسنیک، جیوه، کادمیوم و سرب هستند که قرار گرفتن در معرض سطح پایین تر از آنها هم خطرآفرین است.

مطالعات زیادی در مورد تاثیرات این عناصر زیان آور در سبزیجات مختلف انجام شده؛ ولی مطالعه جامعی روی کاهو و گشنیز انجام نشده است. بر همین مبنا پژوهشگران با انجام یک مطالعه، غلظت عناصر بالقوه زیان آور را در بخش خوراکی کاهو و گشنیز آبیاری شده با فاضلاب بررسی کردند. همینطور خطر سرطان زایی و خطر غیر سرطان زایی این مواد هم برای مصرف کنندگان مورد ارزیابی قرار گرفت.

بررسی ۳۲ مقاله منتشرشده در این حوزه نشان داد که باآنکه غلظت آهن، مس و روی در سبزیجات کاهو و گشنیز بیشتر از سایر عناصر بالقوه زیان آور است، اما غلظت سرب، کادمیوم و آرسنیک به علت سمیت بالای آنها برای سلامتی انسان، باید مورد توجه بیشتری قرار گیرد.

ارزیابی خطرات بهداشتی استفاده از فاضلاب برای آبیاری نشان داد که آبیاری سبزیجات با فاضلاب می تواند خطرات سرطان زایی و غیرسرطان زایی جدی را در مصرف کنندگان افزایش دهد، ازاین رو سفارش می شود از فاضلاب برای آبیاری سبزی کاهو و گشنیز استفاده نشود.

در انجام این تحقیق، علی عطاملکی، احمدرضا یزدانبخش و سودا فلاح؛ پژوهشگران دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، محسن حسامی از دانشگاه علوم پزشکی ایران، علی اصغر نشاط از دانشگاه علوم پزشکی اسفراین و یدالله فخری از دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان با یکدیگر مشاکت داشتند.

یافته های این مطالعه به صورت مقاله علمی با عنوان «تجمع عناصر بالقوه زیان آور (PHEs) در کاهو و گشنیز آبیاری شده با فاضلاب: یک بررسی سیستماتیک و متاآنالیز و ارزیابی احتمالی خطر سلامت» در نشریه بین المللی علوم محیط زیست و تحقیقات آلودگی (Environmental Science and Pollution Research) انتشار یافته است.




1400/12/25
19:04:20
5.0 / 5
486
تگهای خبر: سفر , سلامت , سیستم , محصولات
این پست جاوید شو را پسندیدید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۴ بعلاوه ۳
جاوید شو جاوید شو