محققان كشور پاسخ دادند

چرا نباید قیمت نان را دست کاری کرد؟

چرا نباید قیمت نان را دست کاری کرد؟

نان، بدون هرگونه تردیدی جایگاه محکمی در سبد غذایی خانوارهای ایرانی دارد و هرگونه تغییر قیمت آن می تواند لطمه های بسیاری به خانواده ها وارد آورد. پژوهشگران کشور این مساله را از زاویه پژوهشی بررسی نموده اند.


به گزارش جاوید شو به نقل از ایسنا، تغذیه صحیح در حقیقت رعایت تعادل و تنوع در برنامه غذایی است. تعادل به مدلول مصرف مقادیر کافی از مواد غذایی مورد نیاز برای حفظ سلامت بدن و تنوع به مدلول مصرف انواع مختلف مواد غذایی است. سنین ۷ تا ۱۵ سالگی سال هایی هستند که باید مواد غذایی کافی برای رشد سریع در اختیار فرد قرار گیرد که اهمیت توجه به تغذیه در این دوران را دو چندان می کند. الگوهای تغذیه ای سالم در این دوران سبب افزایش سطح تندرستی، رشد و نمو و توان بیشتر کارهای ذهنی شده و از عوارض و مشکلاتی مانند آنمی فقر آهن، چاقی، اختلالات گوارشی و پوسیدگی دندانی در کوتاه مدت و بیماریهای مزمن و خطرناک در طولانی مدت پیشگیری می کند.

به گفته متخصصان، بر طبق نقشه جهانی امنیت غذایی، کشورها در طیف بسیار پرخطر، پرخطر، با خطر متوسط و کم خطر قرار می گیرند. برمبنای این تقسیم بندی ایران در وضعیت چندان مناسبی قرار ندارد. بدین مدلول که بااینکه عرضه غذا در کشور ازنظر کمی جوابگوی نیازهای مصرف است، ولی ترکیب سفره مصرف کنندگان، تناسبی با نیازهای سلولی ندارد. افزایش سطح عمومی قیمت ها نیز با تأثیر متفاوت بر مصرف گروههای مختلف درآمدی، سبب کاهش توانایی خرید و درنتیجه کوچک شدن سفره خانوارها می شود. تغییر عادات مصرفی غذایی خانوارها که درنتیجه فشار هزینه ای ناشی از تورم غذا ایجاد می شود، ممکنست پیش درآمد ناامنی و فقر غذایی باشد.

در این خصوص، محققانی از دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران و دانشگاه الزهرا (س) مبادرت به انجام پژوهشی کرده اند که در آن تأثیرات ناپایداری قیمت یکی از اولیه ترین نیازهای غذایی مردم، یعنی نان بر امنیت غذایی و سلامت روان خانوارها مورد بررسی واقع شده است.

در این مطالعه ابتدا به تخمین کشش قیمتی نان با بهره گیری از سیستم تقاضای ایده آل پرداخته شده و سپس، برمبنای نتایج حاصل از رفتار خانوارها، به شبیه سازی تغییر رفتار خانوار در برخورد با افزایش قیمت نان با نگاهی تحت عنوان شبیه سازی مبتنی بر عامل پرداخته شده است.

نتایج این بررسی ها نشان می دهند که افزایش سهم نان بعد از افزایش قیمت این کالا در سبد گروههای کم درآمد نشان از جایگزینی این کالا با سایر مواد غذایی ضروری دارد. این مساله علاوه بر آثار سوءتغذیه و مشکلات ناشی از آن، به صورتی بیان کننده ضرورت پرهیز از دست کاری قیمت نان است.

بنا بر توضیحات زینب واعظ مهدوی، پژوهشگر دانشکده مدیریت و اقتصاد واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی تهران و سه همکار دیگرش در این مطالعه، «افزایش قیمت نان سبب افزایش ۳۳ درصدی در هزینه های نان بیستک اول درآمدی شده که مؤید آنست که نان بعنوان یک کالای اصطلاحاً گیفن برای این گروه مطرح است».

گیفن بودن یعنی نان کالایی است که اگر قیمت آن افزایش یابد، مردم از آن بیشتر مصرف می کنند که قانون تقاضا را نقض می کند. پس بر طبق این پژوهش، بعد از افزایش قیمت نان، بار هزینه تورم نان بر بودجه در بیستک اول بیش از ۵ برابر بیستک پنجم است.

بگفته مجریان این تحقیق، «یکی از ابزارهای تضمین امنیت غذایی ایجاد یک نظام یکپارچه منسجم حمایتی در کشور است. در این رابطه لازم است اقدامات پراکنده ای که توسط نهادهای مختلف دولتی، حکومتی و مردمی برای یاری رساندن به گروههای لطمه پذیر وجود دارد، هماهنگ شوند».

آنها معتقدند: «یکپارچه سازی نظام حمایت های اجتماعی بمنظور حمایت های تغذیه ای از گروههای لطمه پذیر و محروم جامعه یک امر ضروری جهت استفاده بهینه منابع کمیاب موجود است. در این راستا معافیت های مالیاتی برای مؤسسات خیریه ای که خدماتی از این قبیل دارند، می تواند اثرات انگیزشی بالایی داشته باشد. همین طور لازم است ستاد امنیت غذایی که شامل وزارتخانه های تولیدی همچون کشاورزی، تجارت به همراه وزارت بهداشت که مسئولیت های پایش کیفیت تغذیه جامعه را عهده دار است، برای حصول اطمینان از تامین نیازهای تغذیه ای آحاد مختلف جامعه تشکیل گردد. این ستاد وظیفه دارد تغذیه خانوارها خصوصاً خانوارهای دهک های پایین درآمدی را برای اطمینان از دسترسی به تغذیه کافی رصد کند».

برمبنای نظر این پژوهشگران، «از دیگر اقدامات دولت ها در این عرصه می توان به سیاست هایی اشاره نمود که بتوان به وسیله آنها قیمت مواد غذایی به خصوص برای دهک های پایین درآمدی را تثبیت کرد، از قبیل پوشش بیمه ای، امنیت غذایی، اختصاص بن های مختص مواد غذایی که کسری درآمد را جبران کند و گسترش پوشش بیمه ای و تامین اجتماعی برای دهک های پایین که افراد بتوانند هزینه های درمانی خودرا کاهش داده و بخش بیشتری از درآمد خودرا صرف تغذیه سالم و پایدار کنند».

این یافته های علمی پژوهشی که بار دیگر بر اهمیت تثبیت قیمت نان بعنوان یک کالای تغذیه ای بسیار مهم در سبد غذایی مردم اشاره کرده اند، در «دانشور پزشکی»، نشریه پژوهشی پایه و بالینی متعلق به دانشگاه شاهد انتشار یافته اند.




1400/12/14
11:13:51
5.0 / 5
268
تگهای خبر: برنامه , خدمات , سفر , سلامت
این پست جاوید شو را پسندیدید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۵ بعلاوه ۵
جاوید شو جاوید شو