محققان كشور بر اساس یك تحقیق توصیه كردند

یک بازی کامپیوتری برای زنده نگه داشتن حافظه سالمندان

یک بازی کامپیوتری برای زنده نگه داشتن حافظه سالمندان

جاوید شو: فراهم کردن شرایط مناسبی برای سالمندان بمنظور برخورداری از وضعیت مناسب جسمی و روانی، یکی از مهم ترین اهداف پژوهشگران است. در این خصوص، پژوهشگران کشورمان، تأثیر یک بازی کامپیوتری را ارزیابی و تأیید کرده اند.


به گزارش جاوید شو به نقل از ایسنا، سالمندی یک فرآیند زیستی طبیعی و غیر قابل اجتناب است که طبق برخی تعاریف، از ۶۵ سالگی به بالا اتفاق می افتد و سبب تغییراتی در بدن، ذهن و زندگی اجتماعی افراد می شود. هرچند آستانه خاصی برای پیری وجود ندارد، اما صاحب نظران و برنامه ریزان در مطالعات جمعیتی ایران، جمعیت سالمند را جمعیت معمولا در سنین ۶۵ سال و بیشتر در نظر گرفته اند. بر مبنای تعریف سازمان بهداشت جهانی، سالمندی نتیجه سیر طبیعی زمان است که به تغییرات فیزیولوژیکی، روانی و اجتماعی در سالمندان منجر می شود. این سازمان اعلام نموده است که جمعیت سالمندی به سرعت در حال افزایش می باشد و انتظار می رود از میزان ۸۴۰ میلیون در سال ۲۰۱۳ به ۲ میلیارد تا سال ۲۰۵۰ برسد.

بنا بر گفته متخصصان، ازجمله تغییرات مبتنی بر سن در سالمندی، کاهش توانمندی های شناختی مانند عملکردهای حافظه، توجه، پردازش شناختی و نظایر آنها است. حافظه فعال و رویدادی با عملکردهای شناختی دیگر مانند سرعت پردازش و موقعیت یابی مرتبط هستند. عملکرد اجرایی هم عبارت است از توانمندی تغییر دادن تکالیف، بازداری و یادگیری در افراد که افت کارکرد آنها تاثیر قابل توجهی بر زندگی سالمندان می گذارد. ازاین رو سلامت و مسائل در ارتباط با سالمندی مانند کاهش توانمندی های شناختی آنها به این علت، مهم تلقی می شود که ناتوانی در آنها بر فعالیتهای روزانه سالمندان اثرگذار می باشد و این عزیزان را نیازمند کمک و مراقبت می کند.

در همین رابطه، محققان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و دانشگاه علوم پزشکی ایران در یک تحقیق جالب، تاثیر یک بازی کامپیوتری را بر بهبود حافظه کاری، حافظه دیداری و کنترل عملکرد اجرایی سالمندان ایرانی بررسی نموده اند.

در این تحقیق، چهل نفر از سالمندان ۶۰ تا ۷۵ سال عضو سراهای محله شهر تهران مشارکت داشته اند. این افراد طی روندی ۱۵ جلسه ای و یک ساعته، بازی کامپیوتری معروف به «لوموسیتی» را انجام دادند و سپس وضعیت حافظه های آنها با گروه شاهد مقایسه شد.

نتایج این بررسی ها نشان داد که انجام بازی های کامپیوتری می تواند به بهبودی حافظه و عملکردهای شناختی سالمندان کمک نماید.

به قول مهدی جعفری، پژوهشگر گروه روانشناسی بالینی دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و همکارانش، «استفاده از بازی کامپیوتری لوموسیتی توانست اثر معنادار و قابل توجهی بر بهبود حافظه کاری، حافظه دیداری و کنترل عملکرد اجرایی سالمندان در گروه آزمایش نسبت به گروه شاهد داشته باشد. بنابراین سفارش می شود در آسایشگاه های سالمندان و مراکز مربوطه از این بازی و موارد مشابه آن برای توان بخشی این افراد استفاده شود».

طبق یافته های این تحقیق که در «مجله روان پزشکی و روانشناسی بالینی ایران» انتشار یافته اند، بازی لوموسیتی بگونه ای است که انگیزه، یکی از مؤلفه های پیش شرط برای تکمیل مراحل آن است. درواقع، برای ادامه دادن به مراحل بالاتر بازی، به دست آوردن امتیازات بیشتری نیاز است که این عامل در بازی لوموسیتی با دقت کردن بیشتر و کنترل توجه به دست می آید.

جعفری و همکارانش می گویند: «مهم ترین مؤلفه ای که دربازی های کامپیوتری که با تصاویر مختلف برای ترغیب کردن بازی کنندگان صورت گرفته تقویت می شود، حافظه دیداری کوتاه مدت است. بازی های کامپیوتری که دارای تصاویر اکشن تر و پویاتر هستند، حافظه دیداری را بیشتر تحریک می کنند و درنتیجه بازی کنندگان فعال این نوع بازی های کامپیوتری، نسبت به افراد دیگر، از حافظه کوتاه مدت دیداری بهتری برخوردار هستند».

آنها می افزایند: «یکی از مهارت های شناختی تأثیرگذار بر عملکرد اجرایی، قدرت در کنترل بازداری است. اجرای بازی های کامپیوتری هم می تواند قدرت کنترل تکانه ها را افزایش دهد و با کنترل کردن تکانه ها، از دادن پاسخ اشتباه جلوگیری نماید و سبب شود با کنترل و دقت بیشتری پاسخ مدنظر بازی را عرضه داد. تکرار این موارد درنهایت می تواند قدرت بازداری را افزایش دهد و درنهایت منجر به بالا رفتن عملکرد اجرایی شود».

قابل ذکر است بازی لوموسیتی، یک مجموعه شناختی تدوین شده در سال ۲۰۰۷ است که از دوره، بازی، ارزیابی و دوره های حمایتی تشکیل شده است. این مجموعه توسط بازی های طراحی شده اش می تواند حافظه کاری، توجه دیداری، عملکرد شناختی، مهارت خواندن و مهارت ریاضی را در افراد افزایش دهد.




منبع:

1400/12/12
12:40:34
5.0 / 5
462
تگهای خبر: برنامه , سلامت , متخصص
این پست جاوید شو را پسندیدید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۳
جاوید شو جاوید شو