در یك پژوهش داخلی بررسی شد؛

گلبرگ گل محمدی، قاتل میکروب های دهانی

گلبرگ گل محمدی، قاتل میکروب های دهانی

جاوید شو: فعالیت باکتری ها و قارچ ها در محوطه دهانی، اثرات نامطلوب فراوانی نظیر پوسیدگی دندان ها، بوی بد دهان و بروز عفونت های خاص دارد. پژوهشگران برای رهایی از این مشکل، سه ماده طبیعی مختلف را آزموده و عصاره گل محمدی را بعنوان بهترین راه طبیعی مبارزه بین آنها، سفارش کرده اند.


به گزارش جاوید شو به نقل از ایسنا، با وجود پیشرفت های علم پزشکی، پاتوژن های میکروبی همچنان عامل موارد گوناگون مبتلاشدن به بیماریهای عفونی و مرگ ومیر بشر هستند. ضمن اینکه گسترش بیش از پیش پدیده مقاومت میکروبی نسبت به آنتی بیوتیک های موجود، کماکان مورد توجه بوده و محققین را به دنبال یافتن داروهایی با اثرات ضد میکروبی در میان ترکیبات طبیعی خصوصاً ترکیبات حاصل از گیاهان سوق داده است. بیماریهای لثه و پوسیدگی دندان از بیماریهای شایع دهانی بوده که 80 درصد افراد را درگیر نموده و هزینه و وقت زیادی را به خود اختصاص می دهند. بطور کلی چهار عامل اصلی میکروب ها، مواد قندی، مقاومت شخص و دندان و زمان در ایجاد پوسیدگی دندان نقش دارند.
بگفته متخصصان، شواهد مربوط به نقش باکتری های پاتوژن خصوصاً استرپتوکوکوس ها در شروع ایجاد پوسیدگی دندانی، روز به روز درحال افزایش است.
باکتری های استرپتوکوکوس موتانس قادر به تولید مقادیر زیادی اسید بوده و تحمل بالایی نسبت به محیط اسیدی دارند و احتمالاً ارگانیسم های اصلی مسئول پوسیدگی در انسان به شمار می روند. بااین وجود، لاکتوباسیلوس ها و قارچ ها نیز در روند پوسیدگی افزایش می یابند. امروزه کاربرد عوامل ضد میکروبی، آنتی بیوتیک و دهان شویه های ضد میکروبی موجود در بازار با وجود مفید بودن، عوارضی نیز در برداشته است، پس استفاده از یک داروی طبیعی دارای منشأ گیاهی یا حیوانی که دارای اثرات ضد میکروبی بوده و عارضه نیز نداشته باشد، ضروری بنظر می رسد.
برای شناسایی مواردی در این خصوص، یک تیم پژوهشی پنج نفره از دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی مطالعه ای پژوهشی را انجام داده اند که در آن به بررسی اثر ضد میکروبی عصاره های موم زنبور، ریشه درخت مسواک و گلبرگ گل محمدی بر قارچ و باکتری های بیماری زای دهانی پرداخته شده است.
در این تحقیق، گیاهان دارویی گل محمدی و مسواک و همین طور موم زنبور عسل بعد از تهیه و خشک کردن، توسط حلال اتانولی به روش خیساندن، عصاره گیری شدند و سپس خاصیت ضد میکروبی آنها به روش های آزمایشگاهی مختلف بررسی گردید.
نتایج این بررسی ها نشان داد بااینکه عصاره ریشه گیاه مسواک نیز اثر قابل قبولی روی جلوگیری از رشد و نمو پاتوژن های دهانی دارد، ولی عصاره گل محمدی اثر ضد میکروبی بالاتری داشته و با کمترین مقدار، بازدارندگی بهتری بر روی پاتوژن های فوق دارد.
رضا مهرآرا، استادیار و پژوهشگر گروه ارتودنسی دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی و دیگر همکارانش می گویند: «یافته ها نشان داد عصاره اتانولی گیاه گل محمدی در مقایسه با ریشه گیاه مسواک و موم زنبور عسل، وضعیت بهتری را در مقابله با باکتری ها و قارچ های دهانی از خود نشان میدهد. ضمن آن که اثر ضد قارچی آن نسبت به اثر ضد باکتریایی اش بیشتر بود».
آنها می افزایند: «عصاره این گیاه بر روی باکتری استرپتوکوکوس موتانس اثر مهاری قوی تری نسبت به لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس داشته و تأثیرات آن با اثر مهاری فلوراید دو دهم درصد تا حدودی برابری می کرد».
بااینکه طبق یافته های این تحقیق که در مجله دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی انتشار یافته اند، تأثیرات ضدمیکروبی این عصاره ها، هنوز تا رسیدن به داروهای آنتی بیوتیکی نظیر نیستاتین و آموکسی سیلین، فاصله دارند، ولی استفاده از آنها می تواند به مرور، روند تکامل میکروب های مقاوم به آنتی بیوتیک را کند نماید.
مهرآرا و همکارانش در آخر اشاره کرده اند «غلظت لازم عصاره اتانولی گیاه گل محمدی برای حذف تمامی باکتری ها و قارچ تست شده در این مطالعه، بیشتر از 100 میلی گرم بر میلی لیتر برآورد شد».




منبع:

1400/11/23
12:22:55
5.0 / 5
302
تگهای خبر: متخصص
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۳ بعلاوه ۵
جاوید شو جاوید شو