در یك مطالعه مطرح شد

خاصیت ضد باکتریایی اسانس میخک

خاصیت ضد باکتریایی اسانس میخک

جاوید شو: پژوهشگران با انجام یک مطالعه خاصیت ضد باکتریایی اسانس میخک را در شش باکتری بررسی نموده و تاثیرگذاری آنرا با 12 نوع آنتی بیوتیک مورد مقایسه قرار دادند.



به گزارش جاوید شو به نقل از ایسنا، استفاده بی رویه از آنتی بیوتیک ها در صنعت غذا و پزشکی، مشکلات عدیده ای را ایجاد کرده است. یکی از این مشکلات بسیار جدی، ایجاد مقاومت آنتی بیوتیکی در باکتری ها و دیگر عوامل بیماری زا است، که نگرانی های جهانی را در پی داشته است.

از آنتی بیوتیک ها بصورت بی رویه در صنایع غذایی، کشاورزی و دامپروری استفاده می شود. از آنتی بیوتیک ها بعنوان نگهدارنده در صنایع غذایی، خصوصاً در مواد غذایی خام مثل گوشت استفاده می شود. یکی دیگر از مشکلات استفاده بی رویه از آنتی بیوتیک ها این است که آنتی بیوتیک هایی مثل تتراسایکلین، به آسانی در طبیعت تجزیه نمی شوند و می توانند به مدت طولانی در خاک باقی مانده و سبب آلودگی خاک و آب های سطحی و زیرزمینی شود. همین موضوع می تواند مقاومت عوامل بیماری زا به آنتی بیوتیک ها را تشدید کند.

به دلیل مشکلات و مسائلی مانند بروز مقاومت باکتریایی و دیگر عوارض آنتی بیوتیک ها، پژوهشگران با بررسی مواد طبیعی به دنبال موادی هستند که خاصیت ضد باکتریایی داشته باشند تا بتوان در آینده آنها را جایگزین آنتی بیوتیک های قدیمی کرد. در طب سنتی ایران، گل میخک برای درمان و کنترل بیماریهای عفونی و همین طور بعنوان یک ماده نگهدارنده و معطر کاربرد داشته است.

بر همین اساس پژوهشگران کشور با انجام یک مطالعه روش های مختلف اسانس گیری از میخک را مورد بررسی قرار داده و بعد از ارزیابی خاصیت ضد باکتریایی این اسانس ها، تاثیر آنرا با 12 نوع آنتی بیوتیک رایج مقایسه کردند.

بر انجام این مطالعه اسانس گیری از عصاره میخک با سه روش تقطیر با آب، تقطیر با بخار و تقطیر با روش آب-بخار انجام شد و تاثیر این روش ها در بازدهی میزان اسانس بررسی گردید. این بررسی نشان داد که بیشترین راندمان اسانس میخک، مربوط به روش تقطیر با آب بود. اسانس های به دست آمده از روش های مختلف از نظر کیفی و اجزای اسانس با یکدیگر متفاوت بودند.

خاصیت ضد باکتریایی اسانس میخک بر روی سه نوع باکتری گرم مثبت (استافیلوکوک آرئوس، استرپتوکوک موتانس، استافیلوکوک اپیدرمیدیس) و سه باکتری گرم منفی (اشریشیاکلی، سالمونلا تایفی موریوم، سودوموناس آئروژینوزا) بررسی گردید. تاثیر ضد باکتریایی اسانس میخک نشان داد که این اسانس بر هر دو گروه باکتری های گِرم مثبت و گِرم منفی اثرگذار است؛ ولی بر باکتری های گِرم مثبت اثر بیشتری دارد. باکتری های گرم مثبت و گرم منفی از نظر پوشش سلولی با یکدیگر متفاوت هستند و باکتری های گرم منفی پوشش پیچیده تر و دیواره نفوذناپذیرتری دارد و در مقابل آنتی بیوتیک ها مقاوم تر هستند.

همچنین این نتایج این بررسی نشان داد که اسانس استخراج شده با آب –بخار نسبت به روش های دیگر استخراج، اثر ضد باکتریایی قابل توجهی دارد؛ بطوریکه اثر آن بر استافیلوکوک آرئوس از 10 آنتی بیوتیک (پنی سیلین، اریترومایسین، گلوکزاسین، وانکومایسین، تتراسایکلین، سیپروفلوکساسین، سفتریاکسون، سفالکسین، آمیکاسین و جنتامایسین) قوی تر، و اثری برابر با آمپی سیلین و توبرامایسین دارد.

بررسی نتایج به دست آمده از این مطالعه حاکی از آنست که می توان از اسانس میخک برای کاربردهای مختلف همچون بعنوان نگهدارنده مواد غذایی و دارویی استفاده نمود. با این وجود مطالعات بیشتری برای تایید این مساله نیاز است.

در انجام این مطالعه عبداله دده زاده و حسن نورافکن؛ پژوهشگران گیاهان دارویی دانشگاه آزاد اسلامی واحد میانه مشارکت داشتند.

یافته های این مطالعه بصورت مقاله علمی با عنوان «تعیین ترکیبات اسانس میخک (Eugenia caryophyllata) و مقایسه خاصیت ضدباکتریایی آن با برخی آنتی بیوتیک های متداول» در مجله علوم و صنایع غذایی ایران زیر نظر دانشگاه تربیت مدرس، انتشار یافته است.






منبع:

1400/09/04
11:08:24
5.0 / 5
64
تگهای خبر: صنعت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۹ بعلاوه ۴
جاوید شو جاوید شو