معاون میراث فرهنگی گیلان:

اعتبارات مرمت میراث فرهنگی گیلان پاسخگو نیاز استان نیست

اعتبارات مرمت میراث فرهنگی گیلان پاسخگو نیاز استان نیست

به گزارش جاوید شو معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گیلان با اشاره به این که مسجد اسپیه مزگت رضوانشهر به سرعت نیازمند اعتبارات مرمتی است اظهار داشت: باتوجه به اقلیم استان، اعتبارات اختصاص یافته برای مرمت بناهای تاریخی کافی نیست.


ولی جهانی روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا در مورد بنای تاریخی "اسپیه مزگت" واقع در پره سر رضوانشهر که سوژه صفحه های مجازی گیلان شده است اضافه کرد: به رغم بودجه ناچیز اعتبارات مرمتی، بخشی از این بنای تاریخی مرمت و سقف موقت برای آن نصب گردید تا از شرایط آب و هوایی نامساعد در امان بماند.
وی افزود: متاسفانه پایه های داربست سقف موقت دزدیده شد و ناچار به جمع آوری سقف موقت شدیم، زیراامکان داشت تخریب سقف موقت به بنای اصلی صدمه برساند.
معاون میراث فرهنگی گیلان عنوان کرد: به علت شرایط آب و هوایی گیلان خیلی از بناهای تاریخی نیازمند مرمت اساسی است و مرمت آنها از عهده اداره کل میراث فرهنگی خارج است و همه سازمان ها، نهادها و مردم می بایستی در این راستا همیار باشند.
مسجد یکهزار و اندی ساله ای که در پره سر به مسجد سفید مشهور است، یکی از بناهای تاریخی استان گیلان با نام اصلی مسجد اسپیه مزگت است که در زبان پهلوی همان مسجد سفید نامیده می شود و در زبان ترکی بنام آق مسجد مشهور است. بنای تاریخی اسپیه مزگت از سال ۱۳۷۹با شماره ۲۷۹۶در لیست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.
این بنای تاریخی در دهستان دیناچال و در ۲۰ کیلومتری رضوانشهر در غرب گیلان قرار دارد. شواهد موجود نشان داده است که بنای مسجد در ارتباط با دوره سلجوقیان است. ریش سفیدان منطقه اعتقاد دارند که این بنا، یکی از زیبا ترین بناهای تاریخی گیلان است و احتمال می رود این بنا در کنار شهر یا محلی راه اندازی شده باشد که امروز هیچ اثری از آن نیست.
این مسجد طی سالهای اخیر متاسفانه برای یافتن اموال و اشیای عتیقه، مورد هجوم میراث خواران فرهنگی قرار گرفته است و قسمت های مختلف بنا به علت کند و کاو حفاران اشیای عتیقه تخریب شد. بر روی دیوارهای این مسجد کهن، آثاری به خط کوفی دیده می شود که آیاتی از قرآن مجید و آیه هفدهم سوره مبارکه توبه است.
دکتر منوچهر ستوده در کتاب «از آستارا تا استار آباد» این بنا را یکی از عجایب هفتگانه گیلان نامیده است. او بر این باور است که بیشتر سفال های پیدا شده از جستجوهای باستان شناسان در ارتباط با دوره ایلخانی است و معماری این بنا معماری بومی نیست، اما با معماری بومی گیلان به زیبایی تلفیق شده است.
رضوانشهر با ۱۲۰ روستا و ۲ شهر و ۲ بخش به نامهای بخش مرکزی رضوانشهر و پره سر در ۷۰ کیلومتری غرب مرکز استان گیلان واقع شده است.
یکهزار و ۲۱۸ اثر از گیلان در لیست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.


منبع:

1400/07/12
10:07:12
5.0 / 5
930
تگهای خبر: زیبایی , صنایع دستی , فرهنگ , كتاب
این پست جاوید شو را پسندیدید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۱
جاوید شو جاوید شو