محققان مطرح كردند

افزایش خواص دارویی خرفه به کمک نانوفناوری

افزایش خواص دارویی خرفه به کمک نانوفناوری

جاوید شو: پژوهشگران کشور در یک تحقیق با تلفیق حوزه های نانوفناوری و علوم گیاهان دارویی، موفق به بهبود تولید مواد دارویی مناسب در گیاه دارویی خرفه شده اند.


به گزارش جاوید شو به نقل از ایسنا، گیاهان دارویی برای محافظت از خود در مقابل عوامل بیماری زا، شکارچیان و همین طور بمنظور جذب حشرات گرده افشان، گروه وسیعی از متابولیت های ثانویه را تولید می کنند که همین مواد، خواص دارویی مختلفی را در گیاهان فوق به وجود می آورد. امروزه از چالش های پیش روی تولید ترکیبات دارویی از عصاره گیاهان وحشی یا کشت شده در مزرعه می توان به دشواری کشت تعدادی از این گیاهان، خطر انقراض آنها در اثر بهره برداری بیش ازحد، مشکلات جغرافیایی و تغییرات آب و هوایی اشاره نمود. کشت درون شیشه ای روش مناسبی برای بهبود تولید این متابولیت ها و غلبه بر چالش های ذکر شده است.

بگفته پژوهشگران، پیشرفت علم کشت بافت گیاهی و تولید ریشه های مویین تراریخته، قدمی مهم در به کارگیری کشت درون شیشه ای برای تولید متابولیت های ثانویه گیاهی بشمار می رود. سرعت رشد زیاد، بازدهی و پایداری ژنتیکی بالا، زمان کوتاه مورد نیاز برای تولید ترکیبات دارویی و عدم نیاز به تنظیم کننده های رشد گیاهی، چند نمونه از مهم ترین خاصیت هایی هستند که سیستم کشت ریشه های مویین را به روشی باارزش و کارآمد برای تولید ترکیبات دارویی بدل کرده اند. این سیستم به سبب همین پتانسیل بالا مورد توجه پژوهشگران حوزه علوم گیاهی و کشاورزی قرار دارد تا با انجام مطالعات مختلف، بازدهی آنرا بالاتر ببرند.
در این راستا، محققانی از دانشگاه محقق اردبیلی یک مطالعه پژوهشی انجام داده اند که در آن تأثیر به کارگیری نانو ذرات اکسید آهن برای القای ریشه های مویین و بهبود فعالیت آنتی اکسیدانی گیاه دارویی خرفه مورد بررسی واقع شده است.

در این پژوهش با بهره گیری از تکنیک های زیست فناوری، تأثیرات غلظت های مختلف نانوذرات اکسید آهن بعنوان محرک غیرزیستی بر میزان القا و رشد ریشه های مویین و افزایش تولید متابولیت های ثانویه گیاه خرفه مطالعه شده است.

نتایج این پژوهش نشان داد که نوع ریزنمونه و مقدار نانوذرات اکسید آهن نقش مهمی در القای ریشه های مویین گیاه خرفه و تولید متابولیت های ثانویه آن دارند. طبق این نتایج، استفاده از ریزنمونه گیاهچه کامل گیاه دارویی خرفه و 40 میلی گرم در لیتر نانوذرات اکسید آهن سبب افزایش قابل توجهی در تولید ریشه های مویین و ترکیبات دارویی گیاه خرفه می شود.

دراین باره، مهدی محب الدینی، دانشیار و پژوهشگر گروه باغبانی دانشگاه محقق اردبیلی و همکارش بعنوان اجراکنندگان این طرح پژوهشی می گویند: «با توجه به نتایج به دست آمده از این پژوهش می توان بیان نمود که سیستم کشت ریشه های مویین، یک رهیافت مفید و کارآمد برای بهینه سازی تولید ترکیبات دارویی گیاهان در سطح وسیع است و استفاده از آنها در صنایع داروسازی و سلامت باید مورد توجه بیشتری قرار گیرد».

گیاه خرفه بعنوان یک گیاه دارویی مهم و باارزش، دارای ترکیب های شیمیایی مهمی نظیر پتاسیم، مس، کلسیم، آهن، فسفر، منگنز، سلنیوم، کربوهیدرات، ساختارهای پروتئینی، ترکیبات آنتی اکسیدان، اسیدهای چرب غیراشباع و قندهایی نظیر پکتین است.
بگفته محب الدینی و همکارش، «این گیاه منبعی غنی از متابولیت های ثانویه سودمندی نظیر دوپامین، امگا-3 و انتقال دهنده های عصبی ازجمله نورآدرنالین به حساب می آید».

طبق اطلاعات ارائه شده در این تحقیق، این گیاه همین طور حاوی مقادیر ارزشمندی از ویتامین های A و B، گروهی از اسیدهای آلی مانند اسید سیتریک، اسید سینامیک، اسید کافئیک، اسید اگزالیک، اسید سیتریک، اسید مالیک و اسید آلفا لینولئیک و همین طور ترکیبات دیگری مانند آلکالوئید کوئرستین، گلیکوزیدهای قلبی آنتراکینونی، فلاوونوئیدها و کومارین است.

یافته های پژوهش فوق در قالب یک مقاله علمی پژوهشی در فصل نامه «بیوتکنولوژی کشاورزی» وابسته به دانشگاه شهید باهنر کرمان و انجمن بیوتکنولوژی ایران انتشار یافته اند.




منبع:

1400/06/31
12:15:24
5.0 / 5
963
تگهای خبر: سفر , سلامت , سیستم , هنر
این پست جاوید شو را پسندیدید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۲
جاوید شو جاوید شو