جایگاه مجلات علمی ایرانی در شاخص جهانی تعداد استنادها

جایگاه مجلات علمی ایرانی در شاخص جهانی تعداد استنادها

بر مبنای آخرین رتبه بندی جهانی ضریب تأثیر ژورنال های علمی، مجله دانشگاه آزاد توانست در بین مجلات علمی ایرانی حاضر در آن حائز رتبه اول شود ضمن آنكه در بین ۱۰۳ مجله نانویی در جایگاه چهل و پنجم قرار گرفت.


به گزارش جاوید شو به نقل از ایسنا، ضریب تأثیر (impact factor) یا IF یک شاخص کمی برای ارزیابی، مقایسه و رتبه بندی نشریات علمی در رشته های مختلف در سطح ملی یا برای مقایسه مجله ها در سطح بین المللی است و این شاخص نشان دهنده فراوانی استنادهایی است که در طول یک دوره زمانی مشخص به یک مقاله چاپ و در یک نشریه داده می شود.
ضریب تاثیر مجله ها اولین بار توسط دکتر "یوجین گارفیلد" و "آیروینگ شر" در دهه ۱۹۶۰ به مؤسسه اطلاعات علمی (ISI) آمریکا عرضه شد تا در انتخاب مجله های علمی برای نمایه استنادی علوم به کار گرفته شود.
اینک رتبه بندی ژورنال های علمی از جانب پایگاه استنادی مجلات (Journal Citation Reports) یا (JCR) انجام می شود. این رتبه بندی هر سال در ماه ژوئن از جانب پایگاه استنادی مجلات (Journal Citation Reports) وابسته یه پایگاه اطلاعاتی WOS منتشر می شود.
بر این اساس در رتبه بندی JCR ۲۰۱۹ تعداد ۱۲ هزار و ۸۳۸ مجله در حوزه های علوم (Science) و علوم اجتماعی (Social Science) از کشورها و انتشارات مختلف مورد بررسی قرار گرفتند و در این رتبه بندی مجله Journal of Nanostructure in Chemistry وابسته به دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهر قدس در بین ژورنال های ایرانی بالاترین ضریب IF را به دست آورد.
این مجله دانشگاه آزاد واحد شهر قدس در ۳ حوزه "نانو تکنولوژی"، "شیمی" (Chemistry Multidisciplinary )و علم مواد (Material Science Multidisciplinary )فعال است.
هم اکنون در دنیا ۱۰۳ مجله فعال است که اگر بر مبنای ضریب تأثیر رتبه بندی شوند، مجله علمی دانشگاه آزاد واحد شهر قدس حائز رتبه چهل و پنجم جهانی خواهد شد.
عباداله رضایی کارشناس ستاد نانو در گفتگو با ایسنا، با اشاره به جایگاه و رتبه علمی ایران در حوزه فناوری نانو در جهان، اظهار داشت: در جهت سیاست های مصوب سند ۱۰ ساله توسعه فناوری نانو، از سال ۱۳۹۱ آئین نامه پشتیبانی از مجلات فناوری نانو با هدف برنامه ریزی، آموزش، ارتقاء و ساماندهی نشریات علمی جهت حضور در نمایه های معتبر بین المللی تدوین و اجرا شد.
وی افزود: در این راستا کارگاه های تخصصی مختلف در حوزه نشر علمی، مشاوره و بازبینی در صفحه آرایی نشریات، ارزیابی نشریات بعد از انتشار، آموزش و پشتیبانی کارشناسان فنی نشریات انجام شد و الان ۱۲ نشریه تخصصی در حوزه فناوری نانو در کشور به زبان انگلیسی منتشر می شوند که مورد حمایت ستاد توسعه فناوری نانو هستند و این مجلات با چاپ مقالات اثرگذار می توانند نقش موثری در تعیین مسیر توسعه علمی کشور ایفا کنند.
رضایی با اشاره به اینکه نشریه Journal of Nanostructure in Chemistry یا (JNSC)، وابسته به دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهر قدس جزء نشریات مورد حمایت ستاد نانو از سال ۲۰۱۰ فعالیت خویش را آغاز کرد، خاطرنشان کرد: این نشریه از سال ۲۰۱۲ توسط انتشارات اشپرینگر منتشر می شود ضمن آنکه این مجله بالاترین ضریب اثربخشی (IF) را در میان مجلات ایرانی در گزارش استنادی مجلات (JCR ۲۰۱۹) کسب کرده است.
وی با تاکید بر اینکه در رتبه بندی JCR ۲۰۱۹، ضریب تأثیر ۱۲۸۳۸ نشریه از کشورها و انتشارات مختلف مشخص شده است، اظهار نمود: در گزارش رتبه بندی JCR ۲۰۱۹ تعداد ۴۲ مجله از ایران حضور دارد که نشریه Journal of Nanostructure in Chemistry با ضریب تأثیر ۴.۰۷۷ در نخستین حضور خود موفق به کسب بالاترین IF در بین نشریات ایرانی شده است.
رضایی با اشاره به اینکه در هیات تحریریه نشریه Journal of Nanostructure in Chemistry محققان شناخته شده و معتبری از کشورهای ایران، ایتالیا، چین، استرالیا، آمریکا، فنلاند، اسپانیا، هند، برزیل، مکزیک و کره جنوبی حضور دارند، تصریح کرد: در حوزه موضوعی نانوتکنولوژی، ۱۰۳ نشریه در JCR ۲۰۱۹ وجود دارد که بر مبنای رتبه بندی بر اساس ضریب تأثیر، مجله علمی دانشگاه آزاد واحد شهر قدس، موفق به کسب جایگاه چهل و پنجم شده است.
به گزارش جاوید شو به نقل از ایسنا، مجله هایی چون Journal of Nanostructures (وابسته به دانشگاه کاشان)، Nanomedicine Journal (دانشگاه علوم پزشکی مشهد)، Journal of Nanoanalysis (دانشگاه آزاد واحد علوم پزشکی تهران) در نمایه ESCI پایگاه داده WOS و مجلات Journal of Water and Environmental Nanotechnology (انجمن مواد جهش زای زیست محیطی ایران)، Nanomedicine Research Journal (انجمن نانوپزشکی ایران) و International Nanoscience and Nanotechnology (انجمن فناوری نانو ایران) هم در نمایه اسکوپوس پذیرفته و نمایه شده اند.
در جهت پشتیبانی از چاپ مقالات در مجلات علمی ایرانی، به نویسندگان مقالات چاپ شده در مجلات نانویی ایرانی مورد حمایت ستاد نانو در صورت تایید در کمیته علمی، حمایت تشویقی تعلق می گیرد که اثرات مثبتی را در رشد مجلات و مقالات فوق الذکر داشته است.




منبع:

1399/05/21
14:47:40
5.0 / 5
1997
تگهای خبر: برنامه
این پست جاوید شو را پسندیدید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۲
جاوید شو جاوید شو