هفت کوتوله و تمساح طبع آزمایی در نوشتن نمایش کوتاه

هفت کوتوله و تمساح طبع آزمایی در نوشتن نمایش کوتاه

به گزارش جاوید شو بی گمان ارزش و اهمیت نمایشنامه کوتاه، وقتی در روح و روانم شدت گرفت که داور چند «جشنواره بین المللی کوتاه» شدم. آنجا مطمئن شدم نمایشنامه کوتاه آنطور که باید و شاید تعریف نشده و جایگاه درخوری میان اهل ادب، هنرمندان و هنرجویان رشته نمایش ندارد.


در زمانه سرعت و اینترنت داستان کوتاه شکوفا شد، بی گمان این امر در عصر حاضر برای «نمایشنامه کوتاه» هم اتفاق می افتد. در رجوع به وجود و تاریخچه نمایشنامه کوتاه، به این یافته مهم رسیدم که در رسته و گروه نمایشنامه نویسان کوتاه، اولی هستم یا از اولی هایم. این را از این بابت بیان کردم که به سختی کار اشاره کنم. اینکه منبع و ماخذی پیش از این، درباره نمایشنامه کوتاه ایرانی نبوده و اگر بوده در دسترس و در معرض نیست تا الگویی باشد برای بنده و دیگران بهرحال دست به کار شدم.
بی پروا می گویم بارها و بارها شاهد اجرای نمایشنامه سنگین و ثقیل توسط دانشجویان و هنرجویان سالهای اولی بوده و هستم. پس از اجرای آثار، خواهش می کنند تا نظرم را راجع به اجرا بگویم. من هم حقیقت را بیان می کردم که متوجه لایه های پنهان متن نشده اند و متن فراتر از اجراست. می پرسیدم: چرا نمایشنامه بلند؟... در جواب سوالشان که «متن کوتاه سراغ دارید؟» بی جواب می ماندم.
نمایش هفت کوتوله و تمساح (نیستان، ۱۴۰۰) شامل هفت نمایشنامه کوتاه و یک نمایشنامه بلندست. وجود یک نمایشنامه بلند امری کاملا عمدی و ضروری بود تا دانشجویان و علاقه مندان با قیاس، به تفاوت نمایشنامه کوتاه و بلند پی ببرند.

هر کدام از این نمایشنامه ها به هنرمندانی تقدیم شده است که در دوران سخت کرونا به رحمت خدا رفته اند. «هفت کوتوله و تمساح» شامل موضوعات سیاسی، اجتماعی، دینی، انتقادی و غیره است. طمع که بلاشک بی تأثیر از فضای موجود و اتفاقاتی که بر روزگار ما در این چند دهه رفته و می رود، نیست.
تمساح سومین اثر از سه گانه من در نقد شرایط موجود است. پس از فیش آباد (اجراشده سال ۱۳۹۶) و مزا مزا (نیستان، ۱۳۹۷)، هیچ کدام از هشت نمایشنامه هفت کوتوله و تمساح اجرای عمومی نشده و به قولی تازه از تنور بیرون آمده است.
به گزارش جاوید شو به نقل از خبرگزاری ایرنا، سیروس همتی (متولد۱۳۵۱) بازیگر، کارگردان، نمایش نامه نویس و طراح صحنه نام آشناست که بعنوان بازیگر هم در سینما، تلویزیون و کارگردان و بازیگر در تئاتر هم فعال است.
وی آثار زیادی را روی صحنه برده و مسافران (۱۳۸۳)، محال هم امکان دارد (۱۳۸۴)، قربانی (۱۳۸۷) و مرز (۱۳۹۲) تنها تعداد معدودی از نمایش هایی است که آنها را کارگردانی کرده است. همینطور نمایشنامه های سه کاج (انتشارات هنر دفاع ۱۳۹۶)، فولاد هیچگاه زنگ نمی زند (امیرکبیر، ۱۳۹۳) نیلوفر (حوزه هنری، ۱۳۸۹) ننه کاراته (نیستان، ۱۳۹۹) مزا مزا (۱۳۹۹، نیستان) از دیگر آثار وی در زمینه نمایشنامه نویسی است.



منبع:

1400/07/17
11:39:57
5.0 / 5
971
تگهای خبر: اینترنت , جشنواره , حوزه هنری , هنر
این پست جاوید شو را پسندیدید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۸ بعلاوه ۳
جاوید شو جاوید شو