نگاهی به فعالیت های جهاددانشگاهی صنعتی شریف در صنایع خودرو و نفت؛

ساخت لوله مغزی سیار چاه های نفت توسط جهادگران

ساخت لوله مغزی سیار چاه های نفت توسط جهادگران

به گزارش جاوید شو معاون پژوهش و فناوری سازمان جهاددانشگاهی صنعتی شریف اظهار داشت: در چند سال گذشته و با تشدید تحریم ها، نگاه به توانمندی داخلی بیشتر شده و در این مجموعه توانسته ایم در صنعت خودرو و نفت، پروژه های خوبی را اجرایی نماییم.



دکتر محسن مردانی در گفتگو با ایسنا، ضمن اشاره به سابقه جهاد دانشگاهی در حوزه پژوهش کشور اظهار داشت: در دوران دفاع مقدس، جهاد دانشگاهی مشارکت بسیار مناسبی در پروژه های دفاعی کشور بازی نمود که بعد از اختتام آن دوران، با شدت کمتری ادامه یافت. بعد از آن خیلی از مدیران جوان این نهاد به سبب نیاز کشور، به سازمان ها و نهادهای دولتی منتقل شدند. در دوران سازندگی، جهاد دانشگاهی همچنان در زمینه اجرای پروژه های مختلف فعالیت می کرد. رسالت سازمان از ابتدا همین بود که در هر قسمتی از کشور که مشکلی وجود داشت و دیگران به دلیلهای گوناگون همچون پیچیدگی فناوری یا منفعت اقتصادی پایین، به آن ورود پیدا نمی کردند، نقش جهادی خودرا ایفا می کرد.

وی اضافه کرد: در دهه ۸۰، دانشگاه ها نیز به حوزه پژوهش وارد شده و پژوهش کشور شکل تقویت شده تری پیدا کرد؛ در کنار آن، شرکت هایی با ماهیت مشابه شرکت های دانش بنیان امروزی در کشور ایجاد شدند. با ایجاد شرکت های دانش بنیان در دهه ۹۰، عمده مزیت های رقابتی (ورود به مناقصات، مزایای بیمه و مالیاتی) که قبل از این به جهاددانشگاهی یا دانشگاه ها تعلق داشت، به شرکت های دانش بنیان واگذار کردید. بعلاوه، این شرکتها از مزایای بخش خصوصی نیز بهره مند هستند و در نتیجه، این شرکتها با حمایت های خوبی که انجام شد، به سمت تولید محصولات فناورانه روی آورده اند و به تبع آن، بازیگران حوزه پژوهش در کشور افزایش پیدا کردند؛ بدین سبب به نظر می رسد مسیر پیش روی جهاد دانشگاهی بمنظور بازی کردن یک نقش تعیین کننده در چرخه پژوهش و فناوری کشور، تکمیل این چرخه و ورود به مباحث تجاری سازی محصولات فناورانه است.



فعالیت های سازمان جهاددانشگاهی صنعتی شریف

دکتر مردانی درباب کارهای این سازمان در صنعت خودرو اظهار داشت: در حوزه الکترونیک خودرو به دو حوزه ECU و TCU وارد شده ایم. برد کنترلی تبدیل گیربکس دستی به گیربکس اتومات تا حالا در کشور ساخته نشده است و الان این پروژه به جهاد دانشگاهی صنعتی شریف واگذار شده است. در جهاد دانشگاهی صنعتی شریف در حال حرکت در مسیری هستیم که محصولات تولیدی به مرحله تجاری سازی برسند. در حوزه الکترونیک خودرو به دنبال انعقاد قرارداد برای تولید و تأسیس شرکت تجاری هستیم؛ به شکلی که علاوه بر اعضای دخیل در تولید دانش فنی محصول، کل سازمان از این دستاورد منفعت ببرند.

معاون پژوهش و فناوری سازمان جهاد دانشگاهی صنعتی شریف تاکید کرد: در حوزه خودرو، پروژه دیگری در حال انجام داریم که شامل ارتباطات خودرو ها با یکدیگر است و مقرر است روی خودرو های جدیدتر نصب شوند. در این سیستم، خودرو ها قادر به برقراری ارتباط با یکدیگر و نیز با مرکز و مراکز امداد و نجات هستند؛ همین طور اگر خودرو در جاده ای دورافتاده گرفتار سانحه شد، سیستم خودرو با تشخیص تصادف، پیامی برای مراکز امداد و نجات ارسال کرده و با بهره گیری از موقعیت یاب (GPS)، محل خودرو مشخص می شود. این فناوری برای خودرو های خودران و نیمه خودران آینده هم کاربرد خواهد داشت. قرارداد این پروژه طی ماه های آتی با ایران خودرو منعقد خواهد شد. در حوزه خودرو علاوه بر ECU و TCU و CCU (حوزه الکترونیک خودرو) می خواهیم به حوزه تدوین دانش فنی و تولید انژکتور خودرو که کاملاً وارداتی بوده و یکی از محصولات کلیدی خودرو شمرده می شود، ورود نماییم.

وی با اشاره به کارهای این سازمان در حوزه نفت اظهار داشت: تجهیزی با نام دستگاه لوله مغزی سیار برای چاه های نفت تولید شده است. هم اکنون به دنبال جلوگیری از واردات آن هستیم و اگر احساس نماییم نگاه کشور به سمت استفاده از توان و ظرفیت داخل است، بطور قطع در این عرصه فعال تر خواهیم بود؛ ولی متأسفانه باید عنوان کنم که هنوز کشور به تفکر کامل استفاده از توانمندی داخل نرسیده است. بخش دیگر فعالیت ما در بحث موتورهای درون چاهی است. چاه نفت در حین حفاری و نیز بعد از آن و در مراحل تعمیراتی به حفاری های جهت دار نیاز دارد که این کار توسط موتورهای دورن چاهی (از جمله موتورهای سایز شش و سه چهارم (۳/۴ ۶) و دو و یک هشتم (۱/۸ ۲)) انجام می شود. این موتورها هم اکنون در سازمان ساخته و جهت تست آماده شده اند که انشاءالله در آینده نزدیک تست خواهند شد.



دکتر مردانی اضافه کرد: یکی از محصولات سازمان که ان شاءالله در آینده نزدیک تجاری می گردد، دستگاه شعله بین است. این تجهیز یکی از دستگاه های ایمنی و مهم مورد استفاده در نیروگاه ها، پتروشیمی ها و صنایع معدنی است. وظیفه این دستگاه، تشخیص وجود شعله در کوره های مربوطه بمنظور جلوگیری از انفجارهای احتمالی است. تحقیقات فناورانه مربوط به این دستگاه در چند سال قبل با حمایت برخی صنایع مرتبط و نیز با بهره گیری از منابع داخلی جهاد دانشگاهی انجام شده است. خدا را شاکریم که بعد از طی مراحل پژوهشی و فناورانه، این دستگاه عملیاتی شده و تا کنون حدود ۱۰۰ شعله بین به بخش های مختلف کشور نیز فروخته شده است. درحال حاضر مراحل تجاری سازی این دستگاه انجام می شود که در آینده نزدیک شاهد ایجاد یک شرکت دانش بنیان در این خصوص خواهیم بود.



وی اشاره کرد: در سازمان جهاددانشگاهی صنعتی شریف به این نتیجه رسیده ایم که به سمت تأسیس شرکت و تجاری سازی حرکت نماییم. در چند سال اخیر و با تشدید تحریم ها، نگاه به توانمندی داخلی بیشتر شده و در این مجموعه توانسته ایم در صنعت خودرو و نفت، پروژه های خوبی اجرا نماییم. البته باید تاکید کنم که صرف وجود تحریم، خبر خوبی نیست، ولی این نگاه به داخل خیلی مبارک است و امیدوارم که این تفکر در کشور دائمی شود.







منبع:

1399/11/16
13:14:32
0.0 / 5
870
تگهای خبر: دستگاه , سیستم , شركت , صنعت
این پست جاوید شو را پسندیدید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۳
جاوید شو جاوید شو