در یك مطالعه مروری بررسی شد

كدام موادغذایی كیفیت اسپرم را بهتر می كند؟

كدام موادغذایی كیفیت اسپرم را بهتر می كند؟

پژوهشگران تغذیه با انجام یک مطالعه مروری تاثیر الگوهای غذایی بر فاکتورهای کیفیت اسپرم را بررسی کردند.



به گزارش جاوید شو به نقل از ایسنا، شیوع ناباروری در دنیا حدود ۱۵ درصد است و حدود ۲۰ تا ۷۰ درصد از آنها دلیلهای مردانه دارد. بطور کلی ۲.۵ تا ۱۲ درصد از مردان در دنیا به این اختلال مبتلا هستند. باتوجه به بررسی های انجام شده، در مناطق مختلف ایران میزان شیوع ناباروری تفاوت دارد؛ با این وجود میانگین کل ناباروری در ایران ۱۰.۹ است.

از جمله عوامل موثر در شیوع و گسترش ناباروری می توان به سن بالا، آلودگی های محیطی و شغلی، تشعشعات یونیزه، فلزات سنگین، مواد شیمیایی سمی، سوءتغذیه و مصرف ناکافی مواد مغذی، سبک زندگی نامناسب مثل مصرف فست فودها، قرار گرفتن در معرض توکسین ها و عادات غذایی نامناسب، استرس اکسیداتیو، افسردگی، سیگار کشیدن و... اشاره نمود.

کاهش کیفیت اسپرم یکی از دلایلی است که موجب بروز ناباروری می شود و یکی از عواملی که در کاهش کیفیت اسپرم نقش بسیار مهمی دارد، تغذیه است. باتوجه به تغییر رفتارهای تغذیه ای و گرایش به سمت رژیم غذایی ناسالم که با کاهش مصرف میوه و سبزیجات و افزایش مصرف غلات تصفیه شده، کالری دریافتی و غذاهای سرشار از چربی های اشباع و کربوهیدرات های ساده هم راه است، اهمیت تغذیه بیش از پیش مشخص شده است.

با این حال بیشتر تحقیقات اثر ریزمغذی ها مثل فولات، روی و انواع آنتی اکسیدان ها بر کیفیت اسپرم متمرکز شده اند و پژوهش های کم تری به بررسی ارتباط گروه های غذایی و یا الگوی غذایی با خاصیت های اسپرم پرداخته اند.

به همین دلیل؛ برخی از پژوهشگران تغذیه دانشگاه های علوم پزشکی شیراز و اصفهان، با انجام یک مطالعه مروری تحقیقات انجام شده در مورد الگوی غذایی مردان نابارور را بررسی کردند.

در انجام این مطالعه؛ مهران نوری؛ دانشجوی دکتری تخصصی دانشکده تغذیه و علوم غذایی دانشگاه علوم پزشکی شیراز به همراه محمد توسلی، عاطفه نوذری و غلامرضا عسکری؛ پژوهشگران گروه تغذیه دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، مشارکت داشتند.

این پژوهشگران، مقالاتی که در بازه زمانی سالهای ۱۹۸۰ تا ۲۰۱۸ در پایگاه های علمی انتشار یافته بودند را بررسی کردند و پنج مقاله که به موضوع تاثیر الگوی های غذایی را بر ناباروری مردان پرداخته بودند را مورد بررسی قرار دادند.

نتایج این مطالعه نشان داد که الگوی غذایی سالم موجب تغییر در فاکتورهای التهابی و بهبود وضعیت آنتی اکسیدانی می شود و این مساله می تواند نقش موثری در بهبود فاکتورهای اسپرمی داشته باشد. از بین مواد مغذی مختلف، ویتامین ها و املاح با کیفیت اسپرم ارتباط مثبتی را نشان می دهند. نتایج مطالعات حاکی از آنست که فولات، زینک و سلنیوم نیز می توانند تاثیر مثبتی در فاکتورهای اسپرمی داشته باشند.

بررسی های این پژوهش مروری نشان میدهد که مصرف لبنیات، با کیفیت اسپرم مرتبط می باشد. نتایج یک پژوهش در مردان جوان نشان داده است که با افزایش مصرف لبنیات، کیفیت اسپرم بهبود می یابد. همین طور مصرف لبنیات کم چرب، با افزایش غلظت و حرکت اسپرم در مردان نابارور مرتبط می باشد و غذاهای غنی از چربی مانند گوشت و شیر می تواند کیفیت اسپرم را در انسان کم کند.

همچنین در این بررسی ها مشخص شد که تداوم زیاد الگوی غذایی با مصرف بالای ماهی، مرغ، میوه ها، سبزیجات، گوجه فرنگی، سبزیجات برگ سبز و دانه های کامل، کیفیت اسپرم ها را بیشتر می کند و مصرف زیاد میوه و سبزیجات تاثیر مثبتی بر تعداد و تحرک اسپرم دارد.

در این مطالعه مروری عنوان شد که ارتباط مستقیمی بین الگوی غذایی، میزان گونه های فعال اکسیژن و لطمه DNA وجود دارد. بطوریکه گونه های فعال اکسیژن، با ایجاد استرس اکسیداتیو و تغییر در تراکم و فشردگی هسته اسپرم، پروسه اسپرم سازی را با مشکل مواجه می کنند.

پژوهشگران این مطالعه باتوجه به نتایج به دست آمده می گویند: رژیم غذایی که بتواند ریزمغزی هایی که نقش موثری در اسپرم دارند را تامین کند، می تواند نقش موثری در فاکتورهای اسپرمی ایفا کند.

به گفته این محققین؛ باتوجه به کم بودن تحقیقات انجام شده در این موضوع، برای نتیجه گیری قطعی به انجام مطالعات گسترده تر و جامعه آماری بیشتری نیاز است.

نتایج به دست آمده از این مطالعه، پاییز سال جاری به صورت مقاله علمی پژوهشی با عنوان «ارتباط الگوی غذایی و فاکتورهای کیفیت اسپرم و نشانگرهای بیوشیمیایی در مردان نابارور» در مجله تحقیقات نظام سلامت انتشار یافته است.




1399/11/13
23:30:01
0.0 / 5
940
تگهای خبر: سبك زندگی , سلامت , كیفیت
این پست جاوید شو را پسندیدید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۵ بعلاوه ۴
جاوید شو جاوید شو