اگر در لبه علم و فناوری حرکت نکنیم، هم عرض نابودی قرار خواهیم گرفت

اگر در لبه علم و فناوری حرکت نکنیم، هم عرض نابودی قرار خواهیم گرفت

جاوید شو: به گزارش جاوید شو، عضو اندیشکده علم مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت اظهار داشت: اگر با بهره گیری از سند الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت، شهامت انتخاب پیشران ها و تمرکز بر آنها را پیدا نکنیم، در حوزه های متنوّعی فعالیت صورت خواهد گرفت، بی آنکه در هیچ کدام در دنیا پیشگام باشیم. چونکه در دنیای امروز اگر در لبه علم و فناوری حرکت نکنیم، هم عرض نابودی قرار خواهیم گرفت.



به گزارش جاوید شو به نقل از ایسنا، محمدرضا محمدی زاده امروز در میزگرد اندیشکده علم دوازدهمین کنفرانس الگوی ایرانی پیشرفت تحت عنوان «مسئولیت نخبگان در تحقق ظرفیتهای علم و فناوری الگو» با ارائه مقاله ای با عنوان «پیشران های پیشرفت علم و دانش؛ رهنمودهایی برای ایران»، اظهار داشت: بشر با سه انقلاب اساسی کشاورزی، صنعتی و اقتصاد دانش بنیان روبه رو بوده است. اکنون بیش از دو دهه است که سومین انقلاب، یعنی عصر اقتصاد دانش بنیان شروع شده است؛ عصری که در آن کاربرد دانش با اهمیت ترین عامل تولید است و بیش از هر عامل دیگری پیش برنده صنایع و موسس پیشرفت های اقتصادیست.

وی با تأکید بر این که عامل اصلی تولید در اقتصاد دانش محور، دانش و نوآوری است، افزود: تولید دانش فرآیندی بسیار پرهزینه است، ضمن آنکه برای تولید دانش با محدودیت های بسیاری روبه رو هستیم؛ این محدودیت ها شامل محدودیت های مالی و انسانی است.

محمدی زاده با طرح این سؤال که با فرض انتخاب دانش در عرصه ای خاص، چطور میتوان آنرا رشد و توسعه داد؟ اشاره کرد: یافتن عامل و یا عوامل اصلی پیشرفت علم متناسب با فرهنگ، امکانات و شرایط کشور که (علی الاصول) قابلیت اجرا هم داشته باشند، ایده اصلی این مقاله است. غالباً در بررسی ها به عوامل مؤثر در پیشرفت علم پرداخته می شود، ولی یافتن پیشران های این حوزه به ندرت انجام شده است.

این عضو هیئت علمی دانشگاه تهران با اشاره به اینکه باتوجه به انواع محدودیت های موجود، اگر تمرکز بر پیشران های اصلی نباشد، از منابع موجود استفاده بهینه نخواهد شد؛ اظهار داشت: با ظهور قدرت های بین المللی علمی جدیدی همچون چین که حدودا در همه زمینه های علمی فعال می باشند، شناخت پیشران های اصلی و واقعی، قدم اول جهاد علمی است.

وی اشاره کرد: اگر با بهره گیری از سند الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت، شهامت انتخاب پیشران ها و تمرکز بر آنها را پیدا نکنیم، در حوزه های متنوّعی فعالیت صورت خواهد گرفت، بی آنکه در هیچ کدام در دنیا پیشگام باشیم. چونکه در دنیای امروز اگر در لبه علم و فناوری حرکت نکنیم، هم عرض نابودی قرار خواهیم گرفت.

محمدی زاده با اشاره به اینکه در سند الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت در بحث علم و فناوری با تکیه بر سرمایه های اجتماعی و انسانی، به مفهوم علم نوین، علم سنتی و موانع توسعه در ایران توجه شده؛ اظهار داشت: این مباحث همچون مطالعاتی است که هنگام تدوین سند در مرکز الگو به آنها پرداخته شده است.

وی به انقلاب صنعتی اشاره نمود و اظهار داشت: ابتدا در دوره موج اول انقلاب صنعتی «فردریک لیست» با هوشیاری ضرورت انتخاب صنعت پیشران را تشخیص داد و با بررسی تاریخ اقتصادی کشورهای اروپایی شواهد تجربی این گزینش و معیارهای آن برای این کشورها را تشریح نمود. در عصر اقتصاد دانش بنیان نیز منطق اقتصادی بیان کننده ضرورت انتخاب دانش پیشران است. یکی از نخستین منابعی که به این امر توجه کرده، سند استراتژی امنیت ملی آمریکا در قرن ۲۱ است که در آن بر انتخاب دانش های پیشران تاکید شده است.

عضو اندیشکده علم مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت، اضافه کرد: در این سند، چشمگیرترین نوآوری های بیست و پنج سال آینده را در سه مقوله پایه و ترکیباتی از آنها می بینید. این سه مقوله عبارتند از: فناوری اطلاعات، فناوری زیستی و میکروالکترومکانیک. در آن سند به این نکته تاکید شده است که علم و دانش، بسیار بالاتر از منابع فیزیکی، پایه و اساس فناوری های آینده را تشکیل خواهد داد و به همین نسبت، از محدودیت های ناشی از استخراج و فرآوری مواد پرحجم و خام کاسته خواهد شد.





منبع:

1402/03/05
14:17:34
5.0 / 5
286
تگهای خبر: صنعت , فرهنگ , نخبگان
این پست جاوید شو را پسندیدید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۵
جاوید شو جاوید شو