نتایج تحقیقات بر روی آثار کشف شده از تمدن جیرفت توسط انتشارات دانشگاه کمبریج منتشر گردید

نتایج تحقیقات بر روی آثار کشف شده از تمدن جیرفت توسط انتشارات دانشگاه کمبریج منتشر گردید

جاوید شو: کاوش و بررسی های دیرینه شناسی در محوطه باستانی حاجی آباد-ورامین شهر جیرفت (جنوب استان کرمان) منجر به کشف یک کارگاه تولید ظروف و زیورآلات سنگی مربوط به تمدن جیرفت با قدمتی پنج هزار ساله شد که نتایج کاوش ها و پژوهش های پژوهشگران کشور دراین زمینه در سه نشریه توسط انتشارات دانشگاه کمبریج و انتشارات راتلج منتشر گردید.


به گزارش جاوید شو به نقل از ایسنا، نتایج کاوش ها و پژوهش های دکتر نصیر اسکندری دامنه، عضو هیأت علمی گروه دیرینه شناسی دانشگاه تهران در این محوطه باستانی، در نشریه معتبر بین المللی «ایران» توسط انتشارات راتلج و دو نشریه بین المللی «مجله دیرینه شناسی کمبریج» و «باستان» توسط انتشارات دانشگاه کمبریج به انتشار رسید.

بگفته این عضو هیأت علمی دانشگاه تهران، تمدن جیرفت در جنوب شرق ایران یکی از اولین تمدن ها در دنیا بشمار می رود که در کنار تمدن عیلام (در جنوب غرب و جنوب ایران) و حوزه تمدنی رود هیرمند (سیستان) سبب شده اند تا فلات ایران به یکی از مراکز مهم و کانونی در حوزه شکل گیری اولین تمدن ها و شهرها تبدیل گردد.
دکتر اسکندری درباره ی خاصیت یافته های باستانی از تمدن جیرفت اظهار داشت: «شاخص ترین آثار باستانی تمدن جیرفت، اشیاء و ظروف سنگی تولید شده از سنگ کلریت هستند. معادن این سنگ در جنوب استان کرمان قرار دارد و بنا بر این در تمدن جیرفت استفاده از این سنگ برای ساخت اشیاء بسیار رایج بوده است. بر روی این ظروف تصاویر متنوعی از انسان، حیوان و گیاهان نقش شده است. ظروف سنگی کلریت در هزاره سوم قبل از میلاد به تمدن های هم عصر نظیر بین النهرین و دره سند صادر می شده است. یکی از پرسش های مهم درباب این اشیاء، شیوه و محل ساخت آنهاست.»

عضو هیأت علمی دانشگاه تهران اضافه کرد: «پژوهش های تازه ما در تمدن جیرفت منجر به شناسایی یک کارگاه تولید اشیاء و زیورآلات سنگی در محوطه باستانی حاجی آباد جیرفت شد که قدمت آن به هزاره سوم قبل از میلاد باز می گردد. در این کارگاه تولیدی، قطعات کامل و شکسته ظروف سنگی و زیورآلات (نظیر مهره از جنس های عقیق، لاجورد، مرمر) بدست آمد. همین طور ادوات و ابزارهایی که با آنها اشیاء را تولید می کرده اند نیز بدست آمد که با اهمیت ترین آنها مته های سنگی و فلزی هستند. کارگاه تولیدی جیرفت با وسعت نیم هکتار یکی از بزرگترین کارگاه های تولید اشیاء سنگی است که تا حالا در دنیای باستان یافت شده است. نقاشی هایی از داخل آرامگاه های فراعنه مصر بدست آمده است که شیوه تولید ظروف سنگی را نشان میدهد. ادوات و ابزارآلات بدست آمده از کارگاه تولیدی جیرفت، از فنون مشابه با تمدن مصر در حوزه تولید اشیاء حکایت دارد.»

دکتر اسکندری همین طور اشاره کرد: «در کارگاه تولیدی جیرفت نوعی عملیات بازیافت صورت می گرفته است. به این شکل که ظروف و اشیاء سنگی که توسط مردم استفاده و شکسته می شده اند، دور ریخته نمی شده بلکه قطعات شکسته آنها به کارگاه تولید آورده می شده تا از آنها ظروف و اشیاء کوچک تر نظیر مهره ها و آویزها ساخته شود.»

به نقل از روابط عمومی دانشگاه تهران، اولین فصل جستجوهای دیرینه شناسی در محوطه باستانی حاجی آباد-ورامین شهر جیرفت (جنوب استان کرمان) از اسفند ماه ۱۳۹۵ شروع شده است و پژوهش درباره ی آثار کشف شده از این محوطه همچنان ادامه دارد.

مقالات اخیر استخراج شده از پژوهش های این عضو هیأت علمی دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران، بوسیله پیوندهای زیر دست یافتنی است:
Drilling stone vessels in third-millennium BC Iran: new evidence from Hajjiabad-Varamin، Jiroft (Kerman Province)

Preliminary Report on the Survey of Hajjiabad-Varamin، a Site of the Konar Sandal Settlement Network (Jiroft، Kerman، Iran)

Animal Scavenging as Social Metaphor: A Carved Chlorite Vessel of the Halil Rud Civilization، Kerman، Iran، Mid Third Millennium BC



1401/10/27
12:38:19
5.0 / 5
430
تگهای خبر: ادبیات , قدمت
این پست جاوید شو را پسندیدید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۷ بعلاوه ۵
جاوید شو جاوید شو