گشتی در اخبار تئاتر؛

از افزایش بودجه تئاتر و کوشش برای حفظ تعزیه تا نشت گاز در سالن نمایش

از افزایش بودجه تئاتر و کوشش برای حفظ تعزیه تا نشت گاز در سالن نمایش

افزایش حداقل ۲۰ و حداکثر ۳۰ درصدی بودجه هنرهای نمایشی در سالجاری، تاکید هنرمندان نمایش آیینی تعزیه بر حفظ و توسعه این گونه نمایشی و نشت گاز در تماشاخانه ملک که ختم به خیر شد، مهم ترین اخبار تئاتر طی هفته جاری به شمار می روند.


به گزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا، شروع آذر ۱۴۰۰ برای خانواده تئاتر خصوصاً دوستداران نمایش های آیینی و سنتی نوید دهنده نزدیک شدن به ایام برگزاری جشنواره های تئاتری کشور است. جشنواره هایی که پس از دو سال وقفه به جهت شیوع ویروس کرونا با آرام تر شدن شرایط بار دیگر امید می رود تا با همان شور و حال سابق برگزار شوند.
در این میان تلاش مسئولان و متولیان تئاتر کشور جهت افزایش بودجه این هنر در امتداد تحقق عدالت فرهنگی و افزایش دامنه و ضریب نفوذ این هنر جریان ساز میان عموم مردن خصوصاً در استانها و شهرستان ها از دیگر دغدغه هایی است که به جد توسط مدیران فرهنگ و هنر در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و معاونت امور هنری وزارتخانه در دست پیگیری است و طی همین ایام اخبار خوش بوسیله فضای رسانه ای به گوش هنرمندان و اهالی این هنر رسیده است.
در کنار تب و تاب فعالیت هنرمندان تئاتر سراسر کشور برای حضور در جشنواره های گوناگون نمایشی نیمه دوم سال، با استمرار باز بودن تماشاخانه ها در بیشتر استانها در سایه تسریع روند واکسیناسیون، طی روزهای هر هفته شاهد معرفی میهمانان جدید آثار تئاتری برای اجرای عمومی در سالن های پایتخت و دیگر استانهای کشور هستیم.
بر همین اساس از مهم ترین تیتر اخبار حوزه هنرهای نمایشی از ۳۰ آبان تا پنجم آذر می توان به افزایش ۲۰ تا ۳۰ درصدی بودجه تئاتر در امسال، جلوگیری از فراموشی هنر آیینی و ملی تعزیه، ایجاد بنیادی بمنظور حفاظت از هنر تعزیه، اختتام مهلت ارسال آثار در بخش خیابانی جشنواره تئاتر فجر، نشست گاز در تماشاخانه ملک که به خیر گذشت، شروع اجراها با تایید نماینده آتش نشانی، باباآدم؛ نمایشی با محتوایی آشنا در ضمیر مردمان ایران زمین، اعلام آخرین مهلت شرکت در جشنواره تئاتر تک نفره خلاق ایثار، شروع به کار دومین جشنواره مجازی تئاتر کاغذی، روایتی از جهان پهلوان تختی در صحنه تئاتر، سنجشی بر قضاوت های ما در کنسرت تئاتر دوازده، ما همیشه دو نفر هستیم این یه واقعیته، اجراهای محدود مکاشفه شب یلدا در تئاتر مولوی و اجرای نمایش محیطی ماهی رنگین کمان در مرکز تولید تئاتر کانون، اشاره نمود.


افزایش ۲۰ تا ۳۰ درصدی بودجه تئاتر در سال جاری
مدیرکل اداره هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در گفت گو با خبرنگار فرهنگی ایرنا درباره بودجه تئاتر کشور با بیان آنکه سال قبل عملکرد اداره کل هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برمبنای بودجه ۳۴ میلیارد تومانی بسته و برنامه ریزی شده بود اظهار داشت: طی جلساتی با سرپرست معاونت امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در زمینه رشد و تعامل بیشتر هنرهای نمایشی در کشور با محوریت توجه به تئاتر استانها و شهرستان ها، جمع بندی نهایی در این حوره برای بودجه تئاتر امسال افزایش حداقل ۲۰ و حداکثر ۳۰ درصدی بود.
بر اساس جلسات گوناگون و صحبت نهایی شده بودجه مدیریت تئاتر امسال عددی بین ۴۰ تا ۴۵ میلیارد تومان خواهد بود و امیدواریم اصلاح ردیف بودجه تئاتر هر چه سریع تر مراحل اداری را گذرانده و به تصویب نهایی برسد.
قادر آشنا در آخر اظهار داشت: برمبنای آنچه قبل از این برای بودجه تئاتر در سال ۱۴۰۰ مصوب شده بود عدد ۳۶ میلیارد تومان نهایی شده بود که باتوجه به تاکید و حمایت وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی بر توجه به توسعه هنرهای نمایشی با نگاه تزریق عادلانه ثروت و امکانات به تمام نقاط کشور، شاهد این رشد و افزایش بودجه طی بازه زمانی قریب به ۱۰۰ روزه فعالیت دولت مردمی سیزدهم در زمینه مدیریت کلان فرهنگ و هنر بودیم.


جلوگیری از فراموشی هنر آیینی و ملی تعزیه
نشست صمیمانه شبیه خوانان و پژوهشگران حوزه نمایش آیینی تعزیه با حضور حجت الاسلام والمسلمین میثم امرودی، رییس سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران، محمود شالویی سرپرست معاونت هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، مهدی افضلی مدیرعامل بنیاد رودکی، داوود فتحعلی بیگی پژوهشگر حوزه تعزیه و دبیر بیستمین جشنواره نمایش های آیینی و سنتی انجام شد.
فتحعلی بیگی در این جلسه اظهار داشت: با وجود حمایت هایی که بعد از انقلاب اسلامی از هنر تعزیه شده است انتظار ویژه تری در امتداد پشتیبانی از آن با وجود مدت زمانی طولانی از سابقه این هنر داشته و داریم. بیش از ۵۳۰ مجلس تعزیه داریم که تا حالا ۱۰۰ تا ۱۵۰ مجلس کار شده است.


ایجاد بنیادی بمنظور حفاظت از هنر تعزیه
وی با اشاره به این مساله که کتابخانه و بنیادی برای حفاظت از هنر تعزیه در امر پژوهش، آموزش و آفرینش موجود نیست، اشاره کرد: برخی پیشکسوتان شبیه خوانی که این هنر را سینه به سینه انتقال داده اند حالا میان ما نیستند و خطر از دست دادن هنرمندان باقی مانده وجود دارد.
امیدوارم بتوانیم چاره ای بیاندیشیم تا این هنر را که به ثبت جهانی نیز رسیده را سروسامان دهیم. تا حالا کوشش های فردی در این راستا صورت گرفته که با وجود اهمیت و جایگاه هنر شبیه خوانی کافی نیست. همین اندازه که اجازه ندهیم این هنر آیینی ملی از دست برود بسیار باارزش است.
محمود شالویی نیز در این جلسه در سخنان کوتاهی با اشاره به دغدغه های اهالی شبیه خوانی اشاره کرد: موارد اشاره شده را در سطح وسع و توان پیگیری خواهیم کرد. متاسفانه مسئله آموزش تعزیه جدی نیست و تلاش مجدانه ای را مطلبد. هنر حسینی از اهمیت به سزایی برخوردارست و ما در زمینه ماموریت هر چه از دستمان برآید انجام خواهیم داد و کوتاهی نخواهیم کرد.
در اختتام این مراسم از آلبوم آموزش شبیه خوانی بنیاد رودکی به روایت استاد مرتضی صفاریان که با نظارت داود فتحعلی بیگی تهیه شده و سایت اختصاصی کانون کهربای تعزیه رونمایی گردید.


پایان مهلت ارسال آثار در بخش خیابانی جشنواره تئاتر فجر
مهلت ارسال فیلم آثار بمنظور شرکت در بخش خیابانی چهلمین جشنواره بین المللی تئاتر فجر به انتها رسید.
بر این اساس آثاری که تا اختتام روز ۳۰ آبان به دبیرخانه این جشنواره ارسال شده اند، بررسی و کدی بمنظور تکمیل مراحل ثبت نام برای متقاضیان ارسال خواهد شد.
دبیرخانه چهلمین جشنواره بین المللی تئاتر فجر آثاری را که بعد از تاریخ ذکر شده، ارسال شوند، مورد بررسی قرار نخواهد داد.
چهلمین جشنواره بین المللی تئاتر فجر بهمن ماه سال جاری به دبیری حسین مسافرآستانه برگزار می گردد.


نشست گاز در تماشاخانه ملک که به خیر گذشت
شامگاه ۳۰ آبان همزمان با اجرای نمایش نان به کارگردانی مهدی کوشکی در تماشاخانه ملک واقع در خیابان شریعتی برخی از مخاطبان و بازیگران این اثر نمایشی در میانه های اجرا گرفتار سرگیچه و سرفه می شوند.
بعد از پیگیرهای اولیه مشخص می شود که موتورخانه ساختمانی که این تماشاخانه در طبقی منفی یک آن قرار دارد و سالن اجرای تماشاخانه ملک در جنب این موتورخانه قرار دارد به سبب افت فشار در تهران که در شروع فصل سرما ظاهرا امری متداول می باشد و مشکل در دودکش با نشت گاز مونوکسیدکربن روبه رو شده است.
مسئولان سالن در آرامش بدون آنکه بخواهد تشنجی میان تماشاگرن و بازیگران اینجاد کنند مراتب با آتش نشانی منطقه در بین می گذارند و نیروهای آتش نشانی در کمتر از سه دقیقه با حضور در محل با همراهی مسئولان سالن به آرامی ابتدا مخاطبان (۷۰ نفر) را به بیرون از سالن راهنمایی می کنند و به بعد به موتورخانه ساختمان می روند.


آغاز اجراها با تایید نماینده آتش نشانی
مدیر تماشاخانه ملک در گفت و گو با خبرنگار فرهنگی ایرنا درباره این حادثه که خوشبختانه ختم به خیر شده و کسی در آن شامل مخاطبان و گروه نمایشی لطمه ندید اظهار داشت: پس از مشخص شدن مشکل مراتب را با مدیریت ساختمان در بین گذاشتیم و کار اصلاح، تعمیر و بررسی نهایی موتورخانه صورت گرفت.
همچنین طی رایزنی با مسئولان آتش نشانی بنا شد تا نماینده ای از این نهاد برای حضور در تماشاخانه و بررسی و تأیید نهایی رفع ایراد موتورخانه امروز به این سالن و موتورخانه ساختمان بیاید و پس از تأیید نهایی وی بار دیگر اجراها را از سر خواهیم گرفت.
عماد عامری با بیان آنکه سیستم گرمایشی تماشاخانه ملک برقی است و باتوجه به خاموش بودن موتورخانه نیز برای گرم نگه داشتن سالن انتظار همین طور سالن اجرای نمایشی از این سیستم استفاده خواهیم کرد اشاره کرد: اجراها را زمانی ازسر خواهیم گرفت که شاهد تأیید نهایی مأموران آتش نشانی باشیم که این مسئله نیز امروز به وقوع خواهد پیوست.
تماشاخانه ملک در این ایام میزبان دو نمایش برلینگتون به کارگردانی مسعود میرطاهری و نان به کارگردانی مهدی کوشکی است.


باباآدم؛ نمایشی با محتوایی آشنا در ضمیر مردمان ایران زمین
محمود شالویی به همراه قادر آشنا، سی ام آبان از نمایش بابا آدم به کارگردانی لیلی عاج در تالار چهارسوی تئاتر شهر دیدن کردند.
شالویی پس از دیدن این نمایش اظهار داشت: امشب شاهد نمایشی بودم که برمبنای مستندات و منابعی که در دسترس نویسنده و کارگردان این اثر نمایشی قرار گرفته بود با تخیل هنرمندانه وی در هم آمیخته و توانسته بود کاری زیبا و دیدنی را به مخاطب ارائه کند.
شالویی اضافه کرد: به اعتقاد من بخش های مهمی از این کار می تواند بعنوان جریانی در تاریخ ما با اوضاع و احوالی که طی سالهای طولانی در ضمیر مردم بوده ارتباط و آشنایی دیرینه ای داشته باشد.
نمایش بابا آدم به نویسندگی و کارگردانی لیلی عاج، تهیه کنندگی امیرحسین شفیعی و بازی جواد پورزند، الهام شعبانی، حمید محمدی، سید جواد حسینی، شهروز آقایی پور، مهتاب محسنی، سیامک زین الدینی، رضا جوشنی، رامین قربانی ساعت ۱۸: ۳۰ به مدت زمان ۸۰ دقیقه در تالار چهارسو تئاترشهر میزبان مخاطبان تئاتر است.


اعلام آخرین مهلت شرکت در جشنواره تئاتر تک نفره خلاق ایثار
اداره کل امور هنری بنیاد شهید و امور ایثارگران با هدف تبیین ارزش های والای انسانی و ترویج فرهنگ ایثار و شهادت سومین جشنواره ملی تئاتر تک نفره خلاق ایثار را در سال ۱۴۰۰ برگزار می نماید.
دبیرخانه جشنواره اعلام نمود باتوجه به نزدیک شدن به مهلت پایانی ارسال آثار به این رویداد، زمان اعلام شده برای دریافت آثار تمدید نمی گردد. بر این اساس آخرین مهلت ارسال آثار، ۲۰ آذر ماه است.
ستاد برگزاری جشنواره به تشخیص کمیته انتخاب و بنا بر نیازهای ضروری صحنه شامل دکور، لباس، موسیقی، سطح کیفی، تعداد بازیگران و... به گروههای راه یافته به جشنواره حداکثر تا سقف ۱۲۰ میلیون ریال کمک هزینه پرداخت خواهدنمود.
سومین جشنواره ملی تئاتر تک نفره خلاق ایثار به دبیری شهرام سلطانی دی ۱۴۰۰ برگزار می شود.


آغاز به کار دومین جشنواره مجازی تئاتر کاغذی
تئاتر کاغذی یکی از شیوه های نمایش عروسکی است که عروسک ها و دکور آن از کاغذ و مقوا ساخته و رنگ آمیزی می شود. در این تئاتر عروسک ها گاهی حالت تخت و گاهی بصورت حجمی (مدرن) ساخته می شوند.
برای اجرای تئاتر کاغذی نیاز به ابزار دور از دسترس و گرانقیمت سایر تکنیک های نمایش عروسکی نیست و با بهره گیری از ابزار در دسترس به آسانی می توان در خانه تئاتر کاغذی را تولید و اجرا کرد.


استقبال مخاطبان نشان دهنده علاقه خانواده ها، کودکان و نوجوانان به تئاتر کاغذی است
رئیس پردیس تئاتر تهران در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهارداشت: اولین جشنواره مجازی تئاتر کاغذی زمستان سال قبل در وضعیت شیوع ویروس کرونا و لزوم در خانه ماندن برای پیش گیری از این بیماری و غنی سازی اوقات فراغت ویژه کودکان و نوجوانان با شعار شادی و نشاط در خانواده انجام شد.
حسین عالم بخش بیان کرد: استقبال مخاطبان نشان دهنده این است که خانواده ها به تئاتر کاغذی علاقمند هستند و کودکان و نوجوانان و خانواده ها به آسانی می توانند آنرا در خانه تولید و داستان های مختلف را بصورت نمایش اجرا کنند.
وی اظهارداشت: امسال در دومین جشنواره مجازی تئاتر کاغذی رویکردها تغییر نمود و علاوه بر کودکان و نوجوانان، مربیان مهدهای کودک و معلمان آموزش و پرورش و دانشجویان هنرهای نمایشی نیز می توانند در این جشنواره شرکت نمایند.
عالم بخش اظهار داشت: اردشیر صالح پور، شهرام کرمی، فهیمه حسینی، حامد زحمتکش، نیما بیگلریان هیات داوران دومین جشنواره مجازی تئاتر کاغذی هستند.
کرونا را شکست می دهم (روش های پیش گیری از ویروس کرونا)، اصلاح الگوی مصرف، مهربانی، قصه ای کوتاه از کتاب های داستانی کهن، خاطرات مدرسه، آداب و رسوم و آئین های مردم ایران، محورهای موضوعی دومین جشنواره مجازی تئاتر کاغذی را می سازند.


روایتی از جهان پهلوان تختی در صحنه تئاتر
اجرای نمایش تختی در اتاق ۲۳ هتل آتلانتیک به کارگردانی تینو صالحی دوم آذر در تالار قشقایی مجموعه تئاترشهر اجرای خودرا شروع کرد.
در این اثر نمایشی که با نگاهی به زندگی جهان پهلوان تختی پهلوان نام آور کشتی پیش روی مخاطبان قرار گرفته رضا بهرامی، مجید رحمتی، سهیل ملکی، سامان کرمی، نجلا نظریان، حسین خجسته، آروین فلاح، کهبد تاراج، مسعود حکمت آرا بعنوان بازیگر حضور دارند.
نمایش تختی در اتاق ۲۳ هتل آتلانتیک ساعت ۱۸: ۳۰ با مدت زمان ۶۰ دقیقه به صحنه می رود.


سنجشی بر قضاوت های ما در کنسرت تئاتر دوازده
کنسرت تئاتر دوازده از پنجشنبه (۴ آذر) و نمایشنامه خوانی دنیا روز شنبه (۶ آذر) در تماشاخانه مهرگان به صحنه می روند.
مریم زمانی، فرشاد نجفی، آرام نیک بین، یاشار خمسه، مریم فتحی، آرمیتا لطفی، گلاره فرشچیان و حمیدرضا رکنی بازیگران و آرمین حسن زاده، محیا خسروی، مهسا قادری، خان آقا احمدی بازیگران گروه فرم کنسرت تئاتر دوازده هستند.
در خلاصه داستان این اثر آمده است: قضاوت های ما (چه صحیح و چه غلط) بر زندگی ما تاثیر مستقیم دارد؛ شما مردید...


ما همیشه دو نفر هستیم این یه واقعیته
اجراخوانی دنیا به نویسندگی و کارگردانی علیرضا حاتمی، تهیه کنندگی محمدعلی میرقربانی و والا آقازاده ششم آذر ساعت ۲۰: ۳۰ در تماشاخانه مهرگان به صحنه می رود.
جوانه دلشاد، سمن قناد، والا آقازاده، مهدی لوئیا، بهنام امین، شهریار برزگر، امین شمس اللهی، فرزاد سهرابی، علیرضا حاتمی، محمدعلی میرقربانی و امید زندگانی بازیگران این اثر نمایشی هستند.
در خلاصه داستان اجراخوانی دنیا آمده است: ما همیشه دو نفر هستیم این یه واقعیته...


اجراهای محدود مکاشفه شب یلدا در تئاتر مولوی
نمایش مکاشفه شب یلدا به نویسندگی هلن بهرامی و کارگردانی ایوب آقاخانی از سوم آذر در مرکز تئاتر مولوی اجراهای خودرا هر روز به جز شنبه ها ساعت ۱۷: ۳۰ بصورت محدود شروع کرد.
در نمایش مکاشفه شب یلدا که ماحصل یک کارگاه آموزشی به سرپرستی ایوب آقاخانی است، هلن بهرامی، میلاد رفاقتی، شقایق سرسختی، مریم سیدین، دانا شهبازی، دنیا صنوبری، احمد عباسی، آنیتا عطایی، باربد عطایی، سهیل محبی، سالار مسیب زاده، شایان مرادطچری، علیرضا مهران فر، امیرعلی یزدان کیا و محمد یوسفی ایفای نقش می کنند.


اجرای نمایش محیطی ماهی رنگین کمان در مرکز تولید تئاتر کانون
نمایش محیطی ماهی رنگین کمان به نویسندگی امیرمحمد انصافی و کارگردانی زهرا مریدی ویژه مخاطبان خردسال و کودک در سالن انتظار مرکز تولید تئاتر کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان اجرا می شود.
این نمایش که برمبنای داستانی به همین نام نوشته مارکوس فیستر به نگارش در آمده است همه روزه به جز شنبه ها ساعت ۱۵: ۳۰ در محوطه سالن انتظار در قالب طرح تئاتر کوچک اجرا می شود و تماشای آن برای عموم رایگان است.
این اثر نمایشی درباره ماهی رنگین کمان خودخواه و مغروری است که همیشه با کلام و رفتار ناپسندش، دیگر ماهیان دریا را از خود می رنجاند، تا این که تنهای تنها می شود و این تنهایی طولانی او را غصه دار می کند و اینجاست که هشت پای دانا راه تازه ای در زندگی به او نشان میدهد و...
هنرمندان بازی دهنده عروسک در این نمایش زهره قاسمی و هوتن آزادی هستند.


منبع:

1400/09/05
13:39:07
5.0 / 5
895
این پست جاوید شو را پسندیدید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۱
جاوید شو جاوید شو