مروری بر بررسی های یك پژوهش؛

بلایی كه مداد سر چشم كودكان می آورد

بلایی كه مداد سر چشم كودكان می آورد

در یك مطالعه كه به بررسی لطمه های چشمی ناشی از نوشت افزار در كودكان پرداخته است، مشخص شد كه عامل اصلی لطمه در بیشتر موارد مدادهای رنگی است و همین طور در این پژوهش نسبت پسران لطمه دیده حدود دو برابر بیشتر از دختران بود.


به گزارش جاوید شو به نقل از ایسنا، آسیب های چشمی از علل شایع نابینایی در سراسر جهان هستند و یک سوم این لطمه ها در کودکان رخ می دهد. خیلی از این صدمات قابل پیش بینی نیستند، به خصوص اگر این صدمات توسط نوشت افزارها ایجاد شوند.
دکتر سید علی طباطبائی و دکتر محمد سلیمانی؛ پژوهشگران مرکز تحقیقات چشم پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران به همراه همکارانشان در این مطالعه به بررسی ۳۶ کودک کم تر از ۱۵ سال با آزار چشمی ناشی از مداد یا خودکار که به بیمارستان فارابی مراجعه نموده بودند، پرداختند. هدف از این مطالعه بررسی خاصیت های اپیدمیولوژیکی و تشخیص صدمات چشمی وارده به کودکان است.
در این مطالعه بیماران دارای لطمه های نافذ چشم، بیماران مشکوک به جسم خارجی داخلی چشم و بیماران دارای پارگی پلک و پوست اطراف چشم تحت عمل جراحی قرار گرفتند. همین طور دید اصلاح شده بیماران نیز اندازه گیری شد.
بررسی های این مطالعه نشان داد که دامنه سنی کودکانی که در این پژوهش شرکت داشتند بین ۲ تا ۱۴ سال با میانگین ۵.۶ سال بود. تعداد افراد راست دست دو برابر چپ دست ها بود و لطمه های چشم راست نیز در حدود دو برابر لطمه های چشم چپ بود.
بررسی ها نشان داد که عامل اصلی لطمه در بیشتر موارد مدادهای رنگی و سیاه است و همین طور در این پژوهش نسبت پسران به دختران ۱.۷۷ برابر بود.
محل اصلی لطمه در بیش تر موارد، قسمت فوقانی داخلی چشم بود. این مساله از این جهت اهمیت دارد که این قسمت از کره چشم توسط پلک فوقانی پوشیده می شود و لطمه های این ناحیه ممکنست از نظر دور بمانند. بنا بر این معاینه دقیق چشم و به خصوص این ناحیه از اهمیت ویژه ای برخوردارست. علت این امر می تواند عبور نوک مداد از ناحیه کانتوس داخلی و فرو رفتن آن به زیر پلک فوقانی باشد. سفارش می شود در صورت وجود هرگونه شبهه و عدم همکاری مناسب بیمار، معاینه کامل زیر بیهوشی صورت گیرد.
در کم تر از یک سوم بیماران، اگرچه جسم خارجی در معاینه بالینی یافت نشد، دارای جسم خارجی داخل چشمی بودند که در عمل جراحی مشخص شد. این امر اهمیت بررسی های تصویربرداری را مشخص می کند.
بگفته پژوهشگران این مطالعه؛ دسترسی سهل و استفاده فراگیر از نوشت افزارها از عوامل شیوع لطمه چشمی توسط این وسایل و همین طور از عوامل دشواری کنترل و نظارت توسط والدین حین استفاده کودکان از آنها است. گرچه ساختن هر یک از این وسایل بر طبق اصول ایمنی منطقی به نظر می آید، ولی این روش به ندرت استفاده می شود. برای اینکه خیلی از این وسایل غیر لطمه زا تلقی شده و استفاده از این وسایل خصوصاً در کودکان مورد تشویق قرار می گیرد.
بنابراین پژوهشگران می گویند: «چشم پزشکان باید از احتمال لطمه ناشی از نوشت افزار در کودکان آگاهی کافی داشته باشند. خصوصاً در مواردی که امکان معاینه کامل به سبب عدم همکاری بیمار وجود نداشته باشد. امکان لطمه های مغزی هم زمان باید در نظر گرفته شود».
یافته های این مطالعه به صورت مقاله علمی پژوهشی با عنوان «صدمات ناشی از مداد و خودکار در کودکان» در فصل نامه چشم پزشکی بینا وابسته به بانک چشم جمهوری اسلامی ایران، انتشار یافته است.



1399/08/02
16:21:39
5.0 / 5
1500
تگهای خبر: شركت
این پست جاوید شو را پسندیدید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۵
جاوید شو جاوید شو