در جلسه شبكه ملی تحقیقات استئوپروز مطرح شد

۱۲ درصد شكستگی های لگنی جمعیت خاورمیانه در ایران رخ می دهد

۱۲ درصد شكستگی های لگنی جمعیت خاورمیانه در ایران رخ می دهد

جاوید شو: رئیس پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشكی تهران اظهار داشت: شكستگی های لگن در جمعیت ساكن در منطقه خاورمیانه دو الی سه برابر میانگین دنیا است و متاسفانه كشور ما هم با عنایت به قرار گرفتن در چنین جغرافیایی از این شرایط مستثنی نیست، بطوریكه ۱۲ درصد شكستگی های خاورمیانه در ایران رخ می دهد و ایران ۸۵/. درصد از بار جهانی شكستگی لگن را به خود مختص كرده است.


به گزارش جاوید شو به نقل از ایسنا، دکتر باقر لاریجانی، نایب رییس کمیته ملی پیشگیری و مدیریت بیماری های غیرواگیر وزارت بهداشت در جلسه شبکه ملی تحقیقات استئوپروز کشور که با حضور دکتر سید محمود طباطبایی رئیس انجمن استئوپروز ایران، دکتر محمد پژوهی رئیس شبکه تحقیقات استئوپروز کشور، دکتر افشین استوار رئیس مرکز تحقیقات استئوپروز پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم و شماری از اساتید برجسته عضو شبکه تحقیقات از دانشگاه های علوم پزشکی سراسر کشور، روز سه شنبه ۲۸ مرداد ماه به صورت مجازی برگزار شد، ضمن تشکر از شرکت اعضا از نقاط مختلف کشور در جلسه، پاندمی کووید-۱۹ را فرصتی خواند که می توان جلسات را به صورت مجازی و با سهولت بیشتر برگزار کرد.
وی از مشارکت همکاران جدید از رشته های مختلف ابراز خرسندی کرد و اظهار داشت: کوشش برای شبکه سازی و همکاری مشترک در سطح ملی ادامه دارد.
رییس پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم در ادامه خلاصه ای از پروژه های کاربردی مرکز تحقیقات استئوپروز پژوهشگاه همچون عرضه خدمات یکپارچه شکستگی در چارچوب کلینیک های FLS با مشارکت وزارت بهداشت و دانشگاه های علوم پزشکی کشور، نظام ثبت داده های استئوپروز، مطالعه چند مرکزی استئوپروز ایرانی ها (آیموس) و برنامه های روز جهانی استئوپروز را تبیین کرد.
نائب رئیس کمیته ملی پیشگیری و مدیریت بیماری های غیرواگیر با اشاره به تقابل بین بیماری کووید-۱۹ و بیماری های غیرواگیر اظهار داشت: آمارها نشان داده اند که در افرادی که گرفتار ریسک شاخص های بیماری های غیرواگیر هستند، نوع شدیدتر بیماری کووید-۱۹ را تجربه خواهند کرد.
لاریجانی خاطرنشان کرد: مطالعه جدید آیموس داده های ارزشمندی را در مورد کشور فراهم می آورد که متاسفانه پاندمی کووید-۱۹ مشکلاتی را در عملیاتی کردن این مطالعه بوجود آورده است که امیدواریم هر چه سریع تر این مطالعه از سر گرفته شود.
وی بیماری استئوپروز را یکی از معضلات جدی بهداشت عمومی کشور خواند که در سطح منطقه و دنیا هم بار ناشی از این بیماری خاموش در خور توجه است.
لاریجانی در ادامه به همکاری پژوهشگاه با بنیاد بین المللی پوکی استخوان اشاره نمود و اضافه کرد: این مرکز تنها مرکز همکار سازمان بهداشت جهانی در منطقه EMRO است که متمرکز بر استئوپروز است.
نائب رئیس کمیته ملی پیشگیری و مدیریت بیماری های غیرواگیر وزارت بهداشت اضافه کرد: طبق گزارش های جهانی، یک دهم از زنان بالای ۶۰ سال و دو سوم زنان بالای ۹۰ سال درگیر پوکی استخوان هستند.
وی بر ضرورت برنامه ریزی وسیع برای پایش سنجش تراکم استخوان تصریح کرد و افزود: بر مبنای مطالعات ۱۰ درصد افزایش BMD در سنین پیش از یائسگی می تواند ۱۳ سال وقوع استئوپروز را به تعویق بیندازد.
رئیس پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم با اشاره به اینکه سالانه ۹ میلیون شکستگی در سرتاسر جهان رخ می دهد، تصریح کرد: هر ۳ ثانیه ۱ نفر در جهان شکستگی ناشی از پوکی استخوان را تجربه می کند و ۱ زن از هر ۳ زن و ۱ مرد از هر ۵ مرد بالای ۵۰ سال گرفتار شکستگی می شوند.
لاریجانی افزود: ۸۰ درصد افرادی که در معرض شکستگی هستند به شکلی شکستگی را تجربه کرده اند، اما متاسفانه پس از درمان شکستگی مورد پیگیری از نظر پوکی استخوان قرار نگرفته اند.
وی با بیان این که پیشبینی می شود تا سال ۲۰۵۰ میزان شکستگی به خصوص در ناحیه لگن در مردان سه برابر افزایش یابد، افزود: باآنکه ۶۱ درصد از شکستگی های ناشی از پوکی استخوان در زنان رخ می دهد، اما مردان هم در معرض خطر قرار دارند.
لاریجانی اضافه کرد: با عنایت به این که شکستگی استقلال بیمار را با اختلال مواجه می کند، هزینه های بسیاری هم بر فرد و هم بر سیستم بهداشت و درمان وارد می شود طوری که تا سال ۲۰۳۰ هزینه ناشی از بیماری پوکی استخوان ۲۷ درصد افزایش خواهد یافت.
رئیس پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم در ادامه به وضعیت نامطلوب نمایه توده استخوانی در جمعیت خاورمیانه اشاره و خاطرنشان کرد: شکستگی های لگن در جمعیت ساکن در این منطقه ۲ الی ۳ برابر میانگین دنیا است و متاسفانه کشور ما هم با عنایت به قرار گرفتن در چنین جغرافیایی از این شرایط مستثنی نیست، بطوریکه ۱۲ درصد شکستگی های خاورمیانه در ایران رخ می دهد و ایران ۸۵/. درصد از بار جهانی شکستگی لگن را به خود مختص کرده است.
وی اضافه کرد: در همین راستا پژوهشگاه علوم غدد هم نگاه نظام مندی برای مدیریت این بیماری در اختیار گرفته و همزمان با مراکز پیشگام جهانی در این حوزه درحال فعالیت است.
لاریجانی به اهمیت افزایش آگاهی عمومی و مراقبت های بعد شکستگی اشاره نمود.
دکتر سید محمود طباطبایی، رئیس انجمن استئوپروز ایران هم بر اهمیت توجه به آموزش عمومی و بهره گیری از ظرفیت های رسانه ای و صدا و سیما در انتقال پیام های بهداشت تصریح کرد.
وی همینطور همکاری بین رشته ای بین متخصصان حوزه های بهداشت را در مدیریت بهتر بیماری تأثیر گذار خواند.
طباطبایی، ضرورت توجه به بحث بیماری های عضلانی استخوانی همچون استئوپروز را در ماژول های تحصیلی دوره های پزشکی عمومی در خور توجه خواند.
دکتر افشین استوار، رئیس مرکز تحقیقات استئوپروز پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم نی به بیان خلاصه ای از تحقیقات در حال انجام در این مرکز تحقیقاتی پرداخت.
وی با اشاره به اینکه پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم همکاری خوبی با دانشگاه علوم پزشکی بوشهر در اجرای مطالعه همگروهی آینده نگر برنامه سلامت سالمندی بوشهر داشته است، به همکاریهای بین المللی که در مدخل این پروژه شکل گرفته همچون مشارکت در طرح افق ۲۰۲۰ اتحادیه اروپا در ساخت، ارزیابی کیفی و تجاری سازی دستگاه قابل حمل شناسایی خطر شکستگی استخوان و عضویت در پروژه Pro Age با همکاری دانشگاه های مطرح جهانی اشاره نمود.
به روزرسانی گایدلاین بالینی استئوپروز، ایجاد ظرفیت آموزش مجازی و برگزاری دوره های بین المللی آموزش حرفه ای ضرورتهای استئوپروز (Osteoporosis Essentials) برای پزشکان در سطح کشورهای فارسی زبان، چاپ بروشورهای آموزشی و انتشار آنها از راه دانشگاه های علوم پزشکی و فضای مجازی و آموزش چهره به چهره در فضاهای بهداشتی، درمانی و عمومی از دیگر مباحثی بودند که وی مورد بحث قرار داد.
استوار همینطور از برگزاری سمپوزیوم تازه های استئوپروز و برنامه های آموزش عمومی به صورت مجازی در مهر ماه سالجاری همزمان با روز جهانی استئوپروز اطلاع داد.
مدیرکل دفتر مدیریت بیماری های غیرواگیر وزارت بهداشت افزود: متاسفانه با شروع بیماری کرونا عملیاتی کردن برنامه ایموس به علت احتیاج به رفتن به منزل بیمار و همینطور حضور بیمار در فضای درمان به علت احتیاج به انجام سنجش تراکم استخوان فعلا با ۱۰ درصد پیشرفت متوقف شده است.
وی سامانه الکترونیک خدمات یکپارچه شکستگی را اقدامی موثر در پیشبرد برنامه ثبت شکستگی خواند که در بستر آن راهنمای بومی خدمات یکپارچه شکستگی برای شناسایی، ارزیابی، درمان و پیگیری بیماران گروه های هدف در نظام عرضه خدمات سلامت با هدف جلوگیری از شکستگی با مشارکت دانشگاه های علوم پزشکی شکل می گیرد.
استوار از مشارکت دانشگاه ها در این خصوص استقبال کرد.
بر اساس اعلام پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران، در ادامه این نشست، گایدلاین کشوری استئوپروز توسط دکتر مهناز سنجری و دکتر علی جلیلی از اعضای هیات علمی پژوهشگاه علوم غدد، کوهورت سالمندی امیرکلایه توسط دکتر رضا حسینی از اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی بابل و مدل همکاری پروژه جلوگیری از شکستگی های ثانویه در استان گلستان توسط دکتر نفیسه عبدالهی از اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی گلستان مورد بحث و بررسی قرار گرفت و بازخوردهای لازم در این حوزه از جانب شرکت کنندگان عرضه شد.




منبع:

1399/05/31
20:28:54
5.0 / 5
1779
تگهای خبر: برنامه , خدمات , دستگاه , سلامت
این پست جاوید شو را پسندیدید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۶ بعلاوه ۲
جاوید شو جاوید شو