حسن گل محمدی نوشت؛

بدون تشریفات سال های گذشته به استقبال نوروز برویم

بدون تشریفات سال های گذشته به استقبال نوروز برویم

جاوید شو: ما از جلوه های عید باستانی می توانیم برای مقابله با كرونا استفاده های فراوانی نماییم. اگر برای حفظ سلامتی عمومی همگان یك سال بهار را با تشریفات سال قبل برگزار نكنیم، چیزی از دست نمی دهیم.



خبرگزاری مهر، گروه فرهنگ: حسن گل محمدی
امسال در شرایطی وارد سال نوی ایرانی و جشن های عید نوروز می شویم كه مردم كشور ما و سایر كشورهای جهان از شیوع بیماری ویروس كرونا با استرس، ناراحتی های فراوان و حتی مرگ دست و پنجه نرم می كنند، در ماه های پایانی سال ۹۸، ناگهان بیماری كرونا در شهر ووهان چین شیوع پیدا كرد و به سرعت به یك بیماری واگیردار جهانی تبدیل شد.
جامعه انسانی در طول تاریخ همیشه با یك چنین رویدادهای تكان دهنده ای روبه رو شده است. بعنوان مثال می توان از همه گیر شدن بیماری ایدز نام برد كه در چند دهه گذشته میلیون ها نفر از انسان ها را به كام مرگ فرو برد و هنوز هم روش معالجه موثری برای آن كشف نشده است. یكی دیگر از بیماری های خطرناك شبیه كرونا كه به سیستم تنفسی انسان حمله می كند، ویروس سارس است. سارس اول در خفاش پیدا شد و بعد به گربه های ولگرد منتقل و سرانجام به انسان رسید. علائم اولیه آن شبیه آنفلونزا بود. اگر به تاریخ این گونه بیماری ها بازگشت نماییم، با انواع و اقسام آنها كه حیات بشر را تهدید كرده اند، مواجه می شویم، به صورتی كه حالا بجای بیماری های كشنده قدیمی مثل سل، وبا و برونشیت در این ایام باید از ایدز، سارس و كرونا نام برد كه ره آوردهای جدید جامعه مدرن هستند.
در كنار مشكل ویروس كرونا، بهار كم كم از راه رسیده است. ما از جلوه های زیبای نوروزی و عید سعید باستانی می توانیم برای مقابله با بیماری كرونا و استرس های آن استفاده های فراوانی نماییم
شاید بتوان تصور كرد كه پیشرفت روزافزون فناوری های نوین و تمدن پیشرفته آنچنان روحیه و اعصاب انسان ماشین زده را تحت فشار قرار داده است كه سیستم دفاعی بدن او رو به افول گذاشته و با بروز بیماری های شبیه كرونا قدرت مقابله خودرا از دست داده است.
این رویدادها بااینكه از یك طرف مصیبت بار و لطمه زا است ولی از جانب دیگر نشان دهنده این است كه جامعه انسانی با این همه پیشرفت و توسعه هنوز در مقابل خیلی از رویدادهای خواسته و نخواسته ضعیف و ناتوان است. باید قبول كرد این گفته پاسكال را كه «آدمی بسیار بزرگ و در عین حال بسیار كوچك است» واقعیت دارد.
در هر حال چه بخواهیم و چه نخواهیم اینك دشمن در خانه ما است و دیگر نمی توانیم آنرا به نیروهای خارجی نسبت دهیم و به صورت شعاری با آن برخورد نماییم. آنچه كه ما را در این آزمایش جهانی پیروز نشان خواهد داد استفاده درست از علم پزشكی و دستاوردهای آن در مقابله با این بیماری است. شما فكر می كنید همه ما از لحاظ فرهنگی به این رشد و آگاهی رسیده ایم كه برای دفع این مشكل حتی اگر شده به مدت كوتاهی روش زندگی خودرا عوض كنیم؟ انسان با مشاهده ترافیك سنگینی كه در روزهای تعطیلات الزامی برای در خانه ماندن، به سمت شمال و مناطق دیگر كشورمان حركت می كنند و یا افرادی كه با وجود تذكرات جدی در خارج از كشور به هشدارهای ایمنی و پزشكی توجه ندارند، جواب سوال فوق را پیدا می كند و آن این است كه ما هنوز از لحاظ آگاهی و شعور اجتماعی به رشد مناسب حتی در سطح كشورهای معمولی جهان نرسیده ایم، اگر رسیده بودیم تمام راه های خروجی تهران را با ترافیك سنگین قفل نكرده و یا آنكه در خارج در تجمع و گردهمایی ها برای ترانه خوانی یك خواننده حضور پیدا نمی كردیم.
در هر حال در كنار مشكل ویروس كرونا، بهار كم كم از راه رسیده است. ما از جلوه های زیبای نوروزی و عید سعید باستانی می توانیم برای مقابله با بیماری كرونا و استرس های آن استفاده های فراوانی نماییم. بهار نوید رستن و باردیگر شكوفا شدن طبیعت را به ما می دهد. ما هم می توانیم از فلسفه و اهدافی كه باردیگر زنده شدن طبیعت در ما زنده می كند، روحیه خودرا تغییر دهیم، ما هم زنده شویم. استرس را از خود دور نماییم. به بهار و نوروز و این عید بزرگ یادگار نیاكانمان بی اندیشیم. تصور من بر آن است كه تجدید میثاق با بهار و تغییر كردن همزمان با تغییر طبیعت در بهار، به ما انرژی و امكاناتی می دهد كه بتوانیم با افزودن قدرت مقاومت و دفاعی خود در مقابل این بیماری سرانجام آنرا نابود نماییم.
ما اگر برای حفظ سلامتی عمومی همگان یك سال بهار را با تشریفات سال های گذشته برگزار نكنیم، چیزی را از دست نمی دهیم ولی اگر گرفتار یك بیماری همگانی شویم بسیاری از نزدیكان و عزیزانمان را از دست می دهیم. گردش لیل و نهار ادامه دارد و ما می توانیم در سال های بعد، با بزرگداشت فرا رسیدن عید نوروز و بهار دل انگیز باردیگر در كنار هم جمع شویم و باشكوهتر مراسم سال نو را جشن بگیریم. حفظ جان انسان ها ارزش آنرا دارد كه ما امسال نوروز را كوچك تر و با احتیاط بیشتر برگزار و از تجمع های بزرگ و جشن های مفصل خودداری نماییم.
ما اگر برای حفظ سلامتی عمومی همگان یك سال بهار را با تشریفات سال های گذشته برگزار نكنیم، چیزی را از دست نمی دهیم ولی اگر گرفتار یك بیماری همگانی شویم بسیاری از نزدیكان و عزیزانمان را از دست می دهیم اهداف و فلسفه های جشن های نوروزی برگرفته از تحول در طبیعت سبب ایجاد روحیه و تغییر و تازگی در انسان و باردیگر زنده شدن معنوی و شكوفایی روح و روان با پالایش كهنگی ها، كثیفی ها، تمیز كردن محیط خانه و زندگی، دوری جستن از بدی ها، فراموش كردن دشمنی ها، به دیدار هم رفتن و احترام گذاشتن به بزرگ ترها، پوشیدن لباس نو، خوردن شربت و شیرینی، نگاه كردن بر سفره هفت سین- كه هر یك از اعضای آن نماد ارزش خاصی است- می شود. در حقیقت باید اظهار داشت: «در پس هر یك از مراسم و آیین هایی كه ایرانیها از گذشته تابحال آنرا برگزار كرده و می كنند و به ویژه در نهاد برگزاری جشن های عید نوروز، اهداف سازندگی و ایجاد نشاط و رضایت مندی از گذر عمر و سپری كردن زندگی، نهفته است كه در هیچیك از مراسم و اعتقادات اقوام و تمدن های دیگر این چنین فلسفه ارزشمندی را نمی توان یافت.»
اینك كه باردیگر بهار از راه رسیده است، فرصت مغتنمی حاصل شده و ما برای حفظ ارزش جان افراد باید مدتی را در منازل خود به صورت قرنطینه به سر بریم و یا آنكه اگر مشكلی نداریم ولی به صلاح دید مسئولین بهداشتی و پزشكی نیاز است كه از تجمع در كنار هم بپرهیزیم، در هر دو صورت برای ما فرصتی فراهم گشته است كه باید از آن به نحو مطلوب استفاده نماییم.
نگارنده بعنوان یك خدمتگزار فرهنگی و ادبی به شما سفارش می كنم كه در این ایام از مطالعه كتاب های مفید و لازم كوتاهی نكنید. نخستین كتابی كه به شما معرفی می كنم «فلسفه، اهداف و چگونگی برگزاری جشن های ملی ایرانیان» است. این كتاب كه توسط اینجانب تحقیق شده و به نگارش درآمده به مواردی از فلسفه های جشن های ایرانی اشاره می كند كه غالباً بدان توجه نشده است. چون در سنوات اخیر ما بیشتر به چگونگی برگزاری جشن ها رغبت نشان داده ایم. در حالیكه در پشت برگزاری هر یك از این رسوم و آیین های كهن، اندیشه هایی به منظور زندگی شاد و خوب نهفته است كه دانستن آنها به كیفیت و زیبایی گذران عمر ما كمك های شایانی می كند.
كتاب دیگر درباره تاریخ كشورمان است از استاد دكتر زرین كوب كه او با قلم شیوا و روان، یك دوره كامل تاریخ ایران را در یك جلد به نام «روزگاران» به رشته تحریر درآورده است. در این كتاب استاد زرین كوب گذشته ما و آنچه كه بودیم را به آینده و زمان حال مان پیوند می دهد و شكست ها، موفقیت ها و كش و قوس های تاریخی كشورمان را در یك دوران طولانی تجزیه و تحلیل می كند. دكتر زرین كوب نحوه حكومت فرمانروایان ایرانی را در جلوی چشم ما می گذارد و نقش آنها را در تمدن و فرهنگ ایرانی نشان داده است و كیفیت و ارزش حكومت ها را به ارزیابی می كشد.
سومین اثر كه مناسب این روزهای كرونازده ما است، كتاب «طاعون» آلبر كامو است. كامو در این كتاب ما را به جامعه ای طاعون زده می برد. شهر آرام و ساكتی كه به ناگاه مورد هجوم موش های ناقل بیمار طاعون قرار می گیرد و سیاهی مرگ در شهر سایه می افكند. ما در این كتاب شاهد واكنش های متفاوتی از افراد جامعه می شویم كه رفتارهایشان قابل كنجكاوی و تجزیه وتحلیل روانشناختی است.
سرایت طاعون از فردی به فرد دیگر آنقدر سریع و راحت است كه دروازه های شهر را می بندند و بیماران را قرنطینه می كنند و سرانجام بر اثر كوشش پزشكان و مردم، این بیماری ریشه كن می شود. هر چند كه موش ها هیچ گاه از بین نمی روند و هر آن ممكنست باردیگر طاعون شهر را فراگیرد. كامو می گوید: «بزرگترین چیزی كه در مصیبت ها می توان دریافت، كشف ستودنی های درون انسان است.»
اینك شایسته است از این حال و هوای كرونایی خارج شویم و به یاد بهار كتاب «بوستان» سعدی را به دست بگیریم. بوستان كتاب بسیار ارزشمندی است كه در زیر سایه گلستان سعدی پنهان شده است. این كتاب مجموعه گرانبها و جاویدان سعدی است. سعدی نتیجه تجربیات، جهانگردی ها و برداشت هایش را از زندگی در كتاب بوستان به صورت داستان های گوناگون برای ما بازگو می كند. حتما به شما سفارش می كنم كه یك راست بروید به سراغ داستان: «چنان قحط سالی شد اندر دمشق / كه یاران فراموش كردند عشق» و ببینید استاد سخن سعدی در این داستان چه زیبا مطلب جالبی را برای ایام سختی بیان می كند و انسان را به اندیشه وا می دارد.
باغ پر بار شعر و ادب فارسی آنقدر گسترده و باارزش است كه با معرفی یكی دو تا از این ارزش ها نمی توان به عمق آن پی برد. درانتها باید مطلبم را با این گفته تمام كنم: بااینكه ما همه در حالتی قرار داریم كه گرفتاری ها و ناراحتی های فراوانی در ماه های آخر سال ۹۸ به ما هجوم آوردند، ولی اهتمام كنید با شروع سال نو، زندگی را زیبا ببینید و از طبیعت و نوروز بیاموزید كه باید باردیگر زنده شد، باردیگر تغییر نمود و باردیگر زندگی را با شور و شوق از سر گرفت.
آرزو می كنم نوروزی توام با آرامش داشته باشید.


منبع:

1399/01/05
23:39:17
5.0 / 5
3504
تگهای خبر: زیبایی , سفر , سلامت , سیستم
این پست جاوید شو را پسندیدید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۳ بعلاوه ۳
جاوید شو جاوید شو